Hyppää pääsisältöön

Suuri kauneus

Toni Servillo ja sabrina ferilli elokuvassa Suuri kauneus.
Suuri kauneus: Toni Servillo ja Sabrina Ferilli. Toni Servillo ja sabrina ferilli elokuvassa Suuri kauneus. Suuri kauneus,teeman elokuvafestivaali 2016,Teeman elokuvafestivaali,Paolo Sorrentino,Sabrina Ferilli

Eksyksissä ollaan, elämä tuhlaantuu, typeryys juhlii, mutta miten kaunista kaikki välillä onkaan!

Paolo Sorrentinon Oscar-voittaja nähdään Oscar-viikon Teemalauantaissa 3.3.2018 klo 22. Areenassa 14 päivää.

Euroopan parhaana elokuvana palkittu ja parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin voittanut La grande bellezza eli Suuri kauneus on pökerryttävän kaunis mutta kriittinen rakkaudentunnustus Roomalle. Ohjaaja Paolo Sorrentino johdattaa katsojat päättymättömiin bileisiin ihanan elämän, taiteen, juhlinnan ja rappion keskelle.

Suuri kauneus tuo Federico Fellinin Ihanan elämän ja 8 1/2:n kuvaston ja tematiikan nykyaikaan. Rooma sykkii elämää, palatseissa pidetään ikuisia bileitä, mutta kun aamu sarastaa, yön juhlijat näyttävät väsyneiltä ja groteskeilta. Tämä grande bellezza, Rooma, on Silvio Berlusconin dekadentin Italian pääkaupunki.

Suuren kauneuden päähenkilöä, elonsa keskitiessä kaiken turhuuteen havahtuvaa Jep Gambardellaa esittää Toni Servillo. Hän on Rooman seurapiirien kuningas, entinen lupaava kirjailija josta tuli seurapiiritoimittaja. Kyyninen esteetikko liikkuu sulavasti performanssitaiteilijoiden, bilettäjien, nunnien, pappien, intellektuellien, päiväperhojen ja lapsitähtien keskellä, kunnes pinta alkaa viettää. Mihin nuoruus katosi? Ja rakkaus?

Suuri kauneus ei oikeastaan ole juonielokuva ollenkaan, vaan kuva- ja tunnelmavyörytys, maailman hahmotus. Tässä ollaan, tähän on tultu, tältä se tuntuu. Eksyksissä ollaan, elämä tuhlaantuu, typeryys juhlii, mutta miten kaunista kaikki välillä onkaan!

Elokuvan musiikki on tematiikkaan sopiva yhdistelmä pintaa ja syvyyttä, vimmaa ja rauhaa. Ääniraidalla kuullaan niin maanista elektronista Far l'amore -diskohakkuuta kuin John Tavenerin taivaallista kuoromusiikkia.

Sorrentinon uusin ohjaus Youth jatkaa Suuren kauneuden tematiikkaa.

  • Suuri kauneus (La grande bellezza), Italia 2013. Ohjaus Paolo Sorrentino. Pääosissa Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Carlo Buccirosso, Pamela Villoresi, Galatea Ranzi.

Suuri kauneus sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla 2016. Sorrentinon edellinen elokuva, englanninkielinen This Must Be the Place sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla vuonna 2014.

Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 2.3.2018.

Toni Servillo. Kuva Paolo Sorrentinon elokuvasta Suuri kauneus.
Toni Servillo. Kuva Paolo Sorrentinon elokuvasta Suuri kauneus. Suuri kauneus,Toni Servillo,Paolo Sorrentino,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2016
Toni Servillo (vas.). Kuva Paolo Sorrentinon elokuvasta Suuri kauneus.
Toni Servillo (vas.). Kuva Paolo Sorrentinon elokuvasta Suuri kauneus. Suuri kauneus,Paolo Sorrentino,Toni Servillo,elokuvat,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2016
Sabrina Ferilli. Kuva Paolo Sorrentinon elokuvasta Suuri kauneus.
Sabrina Ferilli. Kuva Paolo Sorrentinon elokuvasta Suuri kauneus. Suuri kauneus,Paolo Sorrentino,Sabrina Ferilli,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2016

Teeman elokuvafestivaalilla 2016 Suuri kauneus -elokuvasta keskustelivat Mika Rättö ja Sami Sänpäkkilä.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa