Hyppää pääsisältöön

Hyväksyisitkö robotin hoitajaksesi - vastaa kyselyyn!

Kuva Seppo heikkisen robotiikkajuttuun
Kuvassa Zora hoitorobotti Kuva Seppo heikkisen robotiikkajuttuun Kuva: yle hoito,robotiikka,sosiaalinen robotiikka

Suomessa väki ikääntyy ja sitä myötä myös hoidontarve kasvaa. Samaan aikaan kuitenkin ikäluokat pienenevät. Suuri osa hoitajien työstä menee rutiininomaisiin tehtäviin, kuten välineiden kuljettamiseen tai sänkyjen pesuun eikä varsinaiseen hoitotyöhön. Hoivarobotit ovat yksi mahdollinen ratkaisu ongelmaan. Mutta miten sinä niihin suhtaudut? Auta tutkijoita vastaamalla kyselyyn.

HUOM! Vastausaika kyselyyn on päättynyt. Tuloksista kirjoitetaan juttu myöhemmin.

HUOM! Nyt kyselyn tulokset on julkaistu!

Kyselyn tuloksia analysoidaan Itä-Suomen yliopiston (UEF) työryhmässä. Vastauksia ei yksilöidä yksittäisiin henkilöihin. Kysymykset ovat laatineet Cristina Andersson, Mari Kangasniemi (UEF), Minna Laine (Meditas oy), Seppo Heikkinen (YLE) ja Ari Voutilainen(UEF).

Zora hoitorobotti
Zora hoitorobotti Kuva: Yle/Seppo Heikkinen robotit,robotiikka,sosiaalinen robotiikka,Zora

Kuuntele lisää hoivarobotiikasta alla olevasta Tiedeykkösen jutusta

Suomessa väestö vanhenee ja hoidon tarve kasvaa. Samalla ikäluokat pienenevät. Olisiko hoivaroboteista apua tähän ongelmaan? Ohjelmassa käydään läpi robotiikan perusteita, millaisia terveydenhuollon tehtäviä ne pystyvät korvaamaan ja mitä eettisiä kysymyksiä niiden käyttöönottoon liittyy? Lisäksi kurkistetaan hoitorobotiikan tulevaisuudennäkymiin. Haastateltavina ovat professori Ville Kyrki, yliopistonlehtori Mari Kangasniemi, hoivarobotiikan asiantuntija Minna Laine ja myöskin hoivarobotti Zora. Toimittajana on Seppo Heikkinen.

Kommentit