Hyppää pääsisältöön

Näkökulma: jalostaisitko lapsestasi terveemmän?

kaunis nukkuva vauva lähikuvassa
kaunis nukkuva vauva lähikuvassa Kuva: Shutterstock prisma studio

Ihmistä tullaan parantelemaan väistämättä. Ehkä ensin vain muutamia etuoikeutettuja, mutta vähitellen siitä tulee uusi normaali, kirjoittaa Lauri Reuter blogissaan.

Kuuminta tiedemaailmassa juuri nyt on CRISPR. Se muuttaa kaiken. Se teki scifistä totta muutamassa vuodessa. Tällä viikolla julkaistiin uutinen ensimmäisestä kokeesta, jossa uudella CRISPR-tekniikalla editoitiin ihmisen perimää. Kohta sillä hoidetaan AIDS ja jalostetaan uutta, parempaa ihmislajia. Mutta kaikki ei ole ihan niin yksinkertaista.

Tiedeyhteisö on kohissut jo muutaman vuoden. Ensimmäisen kerran uudesta genomin editointitekniikasta kuultiin vuonna 2012, ja jo 2013 kaksi eri ryhmää oli jättänyt patenttihakemuksen. Kiista keksijästä ei ole vielä ratkennut, mutta kun se ratkeaa, on selvillä myös seuraava lääketieteen Nobel-palkinnon saaja.

Perinnölliset sairaudet voitaisiin hävittää kokonaan

Verenvuototaudin tai Huntingtonin taudin kaltaiset vakavat perinnölliset sairaudet johtuvat periytyvistä mutaatioista, geenivirheistä. CRISPR-tekniikalla geenivirhe voidaan korjata sukusoluista jo ennen hedelmöitystä. Järisyttävää tästä tekee se, että korjattu geeni periytyy myös seuraavalle sukupolvelle!

Monet perinnölliset sairaudet voidaan mahdollisesti hävittää genomia editoimalla kokonaan. Antibioottien ja rokotteiden jälkeen genomin editoiminen on lääketieteen seuraava suuri harppaus.

CRISPR on vielä alkeellinen työkalu ja sen ihmisissä käyttöön liittyy luonnollisesti riskejä. Siksi sukusolujen tai alkioiden muokkaamista on Suomessa ja monissa muissa maissa rajoitettu, kunnes ongelmat on saatu ratkaistua tyydyttävällä tavalla.

Älykkäämpien ja kauniimpien design-vauvojen aika tulee

Tekniset ongelmat ratkeavat varmasti muutamassa vuodessa. Sen sijaan eettinen keskustelu siitä, mitä saa tai pitää muokata, tulee olemaan hyvin pitkä ja vaikea. Siksi se on aloitettava nyt! Periaatteessa CRISPR-teknologia mahdollistaa ihmislajin jalostamisen siinä missä kasvien ja eläintenkin.

Jos perinnöllisten tautien poistamista pidetään hyväksyttävänä ja tarpeellisena, niin miksi jälkeläisen muita ominaisuuksia ei voisi parannella? Mihin vedetään raja? Miten pitäisi määritellä perinnöllinen tauti ja miten periytyvä ominaisuus? Kuka näistä saa päättää? Ovi genomin editoimiselle on nyt auki, eikä sitä enää saa kiinni. Enää ei ole kyse siitä, voidaanko ja pitäisikö, vaan siitä miten ja kuka.

pieni lapsi, vauva, hymyilee
pieni lapsi, vauva, hymyilee Kuva: Shutterstock prisma studio blogit

Ihan kaikki ei kuitenkaan ole vielä mahdollista. Älykkyys, kauneus ja hidas ikääntyminen kuulostavat houkuttelevilta. Ne ovat kuitenkin erittäin monimutkaisia ominaisuuksia, joita säätelee valtava joukko geenejä. Ihmisen koko perimä tunnetaan jo nyt, mutta sen toiminta on vielä pitkälti mysteeri. Älykkäämpien ja kauniimpien design-vauvojen aika on varmasti joskus, mutta siihen on vielä todella pitkä matka.

CRISPR on bakteerien ”etsi ja tuhoa”-toiminto

CRISPR (Clustered Regularly interspaced Short Palindrominc Repeats) on bakteerien työkalu, jolla ne suojautuvat viruksilta. CRISPR-systeemissä on kaksi osaa, joista toinen tunnistaa tarkasti pätkän viruksen DNA:ta ja toinen leikkaa sen poikki. Muunneltavuus on systeemin juju; DNA:n tunnistavalle osalle on helppo ohjelmoida uusi kohde. CRISPR on bakteerien ”etsi ja tuhoa” -toiminto viruksia vastaan.

Toisin kuin viruksilla, muilla eliöillä on soluissaan mekanismeja, jotka korjaavat katkenneen DNA:n. Korjausmekanismeja hyödyntämällä DNA:han voidaan tehdä haluttuja muutoksia. Tavallaan CRISPR:stä tulee siis molekulaarinen ”etsi ja korvaa” -toiminto! Käytännössä bakteereilta lainattu työkalu mahdollistaa eliöiden perimän editoimisen ennen näkemättömällä tarkkuudella. CRISPR on antanut aivan uutta vauhtia tutkimukseen, mutta se tulee ravistelemaan myös terveydenhoitoa.

Syöpään johtavat mutaatiot voitaisiin peruuttaa

Syövän takana ovat elämän aikana perimässä tapahtuvat mutaatiot, jotka saavat solut jakautumaan holtittomasti immuunijärjestelmän huomaamatta. Tällä viikolla uutisoidussa kokeessa syöpäpotilaalta otettuihin immuunijärjestelmän soluihin tehtiin CRISPR:llä muutos, joka saa ne hyökkäämään entistä aggressiivisemmin kasvainten kimppuun. Solut on nyt siirretty takaisin potilaaseen ja tuloksia odotellaan muutama kuukausi.

Toinen keino hoitaa syöpää olisi ohjelmoida uudelleen itse syöpäsolut. ”Etsi ja korvaa” -toiminnolla syöpään johtavat mutaatiot voidaan tulevaisuudessa peruuttaa.

CRISPR mahdollistaa myös HIV:n ja herpeksen parantamisen. Molemmat ovat retroviruksia, jotka liittävät oman geneettisen koodinsa osaksi ihmisen perimää. Siksi niitä ei voi parantaa nykyisillä lääkkeillä. ”Etsi ja poista” -toiminnolla on laboratoriossa jo poistettu HIV hiiriltä, rotilta ja ihmisen immuunisoluista.

Luonnollinen askel älyllisen eliön evoluutiossa

Uskon, että oman lajinsa geneettinen parantaminen on aivan yhtä luonnollinen askel älyllisen eliön evoluutiossa kuin kirjoitustaidon kehittyminen. Ihmistä tullaan parantelemaan väistämättä. Ehkä ensin vain muutamia etuoikeutettuja, mutta vähitellen siitä tulee uusi normaali. Joka tapauksessa, kun ihminen tulevaisuudessa asuu Marsissa tai lähtee etsimään vielä kaukaisempia asutettavia maailmoja, ovat matkalaiset varmasti melko erilaisia kuin me.

biotekniikan tutkija Lauri Reuter
Biotekniikan tutkija Lauri Reuter biotekniikan tutkija Lauri Reuter Kuva: Yle Kuvapalvelu / Jukka Lintinen prisma studio blogit

Kirjoittaja: Lauri Reuter

Biotekniikan tutkija Lauri Reuter viettää arkipäivänsä solutehtaalla. Reuter visioi, että rokotteet ja lääkkeet kasvatetaan tulevaisuudessa pelloilla ja kasvihuoneissa. Laurin intohimoina ovat geenien ja kasvisolujen lisäksi ruoka, kiipeily sekä Oopperan mehiläiset.

Yle Tieteen asiantuntijat bloggaavat itselleen tärkeistä tiedeaiheista.

Kommentit