Hyppää pääsisältöön

Miten vuokrahevonen valitaan, ja mitä omistajan kanssa kannattaa sopia?

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hevosen vuokraus on iso päätös ja sopivan ratsun löytäminen voi viedä aikaa. Apuna kannattaa käyttää omaa opettajaa tai valmentajaa. Kun sopiva hevonen löytyy, vuokrasuhde määritellään aina kirjallisesti.

Vuokrahevosen valinnassa pätevät monet samat neuvot, kuin omankin hevosen ostossa. Mieti ensin tarkasti omat tavoitteesi. Kuinka paljon ratsastusta toivot viikossa? Millä taitotasolla hevosen tulisi olla? Entä mihin oma kokemuksesi riittää? Kuinka paljon vastuuta olet valmis ottamaan?

Sopivan ratsun löydyttyä, koeratsasta hevonen ainakin kerran, mielellään kaksi. Koeratsastuksessa kannattaa pyytää omistajaa ensin itse ratsastamaan hevosella, jotta näet minkälaisesta ratsusta on kyse. Tämä on tärkeää turvallisuudenkin kannalta, koska aina omistajan kuvauksesta ei ole täsmällinen.

– Myös itse valinnassa apuna kannattaa käyttää opettajaa tai valmentajaa. Kun kokenut henkilö on tiiviisti mukana hevosen valinnassa, varmistuu paremmin myös hevosen turvallisuus, kertoo SRL:n tallipäällikkö Kielo Kestinmäki.

Erityisesti ensimmäisen vuokrahevosen etsinnässä liikkeelle kannattaa lähetä kyselemällä lähipiiristä. Myös internetistä voi etsiä sopivaa ratsua, mutta kyselyn voi aloittaa vaikka kotitallilta. Joku ratsastuskaveri tai opettaja saattaa hyvin tietää sopivan ehdokkaan. Jos vuokrahevonen löytyy omasta tuttavapiiristä, on myös helpompi varmistua vuokranantajan henkilöllisyydestä ja luotettavuudesta.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Mitä tarkempi sopimus, sen parempi

Vuokrasopimuksen tulee aina olla kirjallinen. Kiistatilanteessa suullinen sopimus on mahdoton osoittaa todeksi. Vuokrasopimuksiin löytyy netistä paljon myös valmiita sopimuspohjia. Vuokrasopimus on kuitenkin aina yksilöllinen ja sen ehdot vaihtelevat tapauskohtaisesti.

– Tärkeintä on kirjata selkeästi ylös se, kenellä on vastuu. Jos hevoselle sattuu jotakin, täytyy olla tosi selkeästi sovittu, kuka maksaa, Kestinmäki painottaa.

Vastuun lisäksi kaikki hevosesta aiheutuvat kulut sovitaan tarkasti erikseen. Eli esimerkiksi kuka maksaa vakuutuksen tai uudet varusteet. Kannattaa olla kustannuksiin liittyvissä asioissa ärsyttävänkin pikkutarkka, sillä vahingon sattuessa saattaa helposti syntyä erimielisyyksiä.

Toinen erityisen tärkeä seikka on sopimuksen voimassaoloaika, sekä irtisanomisaika. Varsinkin irtisanomisaika on oleellinen silloin, jos hevonen esimerkiksi sairastuu tai muuten osoittautuu erilaiseksi kuin alun perin luultiin.
– Näissä vastuuseen ja irtisanomiseen liittyvissä kohdissa helposti luullaan ja oletetaan kaikenlaista. Se ei kuitenkaan riitä, vaan kaikki pitää olla paperilla, Kestinmäki muistuttaa.

Lue myös: Vuokrahevosen kanssa voi harjoitella omistajan arkea

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.