Hyppää pääsisältöön

Playhousesta Palefaceen: viisi Buster Keatonia

Buster Keaton. Teeman elokuvafestivaalin 2016 visuaalista ilmettä.
Viisi Buster Keatonia: Syntipukki, Naapurit, Teatteri, Viikko rakennusmiehenä ja Kalpeanaama. Buster Keaton. Teeman elokuvafestivaalin 2016 visuaalista ilmettä. Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle Buster Keaton,Teeman elokuvafestivaali,kirsi kukkurainen

Teeman elokuvafestivaali ylpeänä esittää: viisi klassikkoa ja yksi kummajainen, kaikkien pääosassa Buster Keaton.

Teeman elokuvafestivaalin tunnushahmo vuonna 2016 on Buster Keaton (1895–1966), mykän elokuvan suurimpiin mestareihin kuulunut elokuvantekijä, ellei peräti suurin kaikista. Keaton näkyy festivaalijulisteessa, nettigrafiikassa, taustakuvissa, profiilikuvissa – sekä joka päivä festivaalin ohjelmistossa!

Kaikki viisi festivaalipäivää alkavat Keatonin huikeilla, gagejä pursuavilla lyhytelokuvilla vuosilta 1920–21. Ne ovat The Playhouse, One Week, The Goat, Neighbors ja The Paleface. Osa näistä aarteista on vieläpä tv-ensi-iltoja.

Viiden klassikon lisäksi ohjelmistossa on avantgarde-harvinaisuus Film eli Viimeinen rooli, Buster Keatonin ja Samuel Beckettin yhteinen elokuva vuodelta 1965. Se päättää festivaalin sunnuntai-iltana.

Lyhytelokuvaklassikot ovat katsottavissa Yle Areenassa festivaalin avauspäivästä alkaen 90 päivän ajan.

Viisi päivää, viisi Keatonia


KE 23.11. klo 20
Buster Keaton: Teatteri
(The Playhouse, USA 1921) Festivaalin avaa Buster Keatonin surrealistisimpiin kuuluva mestariteos, trikeillä leikittelevä The Playhouse. Keaton on tässä teatterissa monena: ei kaksoisroolissa vaan koko varieteen työntekijöinä, muusikkoina, esiintyjinä ja yleisönä – sekä sitten kaksoissisariin törmäävänä apumiehenä. Ohjaus: Buster Keaton ja Eddie Cline.


TO 24.11. klo 20
Buster Keaton: Viikko rakkenusmiehenä
(One Week, USA 1920) Ikea-komediaa jo vuonna 1920! Nuoripari saa häälahjaksi laatikoissa saapuvan, ohjeiden mukaan yhdessä viikossa koottavan talon. Lopputulos yllättää. Ohjaus: Buster Keaton ja Eddie Cline.


PE 25.11. klo 20
Buster Keaton: Syntipukki
(The Goat, USA 1921) Buster Keaton työntää kivikasvonsa väärään paikkaan, ja pian häntä luullaan vaaralliseksi vankikarkuriksi hurjia takaa-ajoja vilisevässä klassikkokomediassa. Ohjaus: Buster Keaton ja Mal St. Clair.


LA 26.11. klo 16
Buster Keaton: Naapurit
(Neighbors, USA 1920) Klassikkokomedia nuorista rakastavaisista, jotka yrittävät ylittää kahden kerrostalon väliset, sekä kirjaimelliset että naapurivihan synnyttämät raja-aidat. Ohjaus Buster Keaton ja Eddie Cline.


SU 27.11. klo 15
Buster Keaton: Kalpeanaama
(The Paleface, USA 1921) Buster Keaton on viaton perhostenkeräilijä, joka kävelee intiaanileiriin juuri kun huijatuksi tullut heimo on päättänyt surmata ensimmäisen kohtaamansa valkonaaman. Ohjaus Buster Keaton ja Eddie Cline.

Epilogi: Film ja Notfilm

Buster Keaton katsoo kameraa. Kuva Samuel Beckettin ja Alan Schneiderin kokeellisesta elokuvasta Viimeinen rooli (Film, 1965).
Viimeinen rooli. Buster Keaton katsoo kameraa. Kuva Samuel Beckettin ja Alan Schneiderin kokeellisesta elokuvasta Viimeinen rooli (Film, 1965). viimeinen rooli,Buster Keaton,Teeman elokuvafestivaali,Samuel Beckett,Alan Schneider,Film

SU 27.11. klo 22.20
Buster Keaton: Viimeinen rooli
(Film, USA 1965) Teeman elokuvafestivaali päättyy todelliseen harvinaisuuteen. Buster Keaton esiintyi runsas vuosi ennen kuolemaansa Nobel-kirjailija Samuel Beckettin kirjoittamassa mykässä, kokeellisessa lyhytelokuvassa Film, jossa mies yrittää paeta kaikkinäkevää silmää. Alan Schneiderin ohjaama teos on esitetty Suomessa vain kerran aiemmin, vuonna 1967. Elokuvasta esitetään vastikään restauroitu uusi kopio.

Epilogi: Notfilm
(USA 2015) Festivaalin bonusraita! Restauroija ja kokeellinen elokuvantekijä Ross Lipman valottaa Buster Keatonin, Samuel Beckettin ja Alan Schneiderin ainutlaatuisen yhteistyön, kesällä 1964 kuvatun Film-elokuvan salaisuuksia. Suomen-ensi-ilta.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa