Hyppää pääsisältöön

Rap on nykyään niin salonkikelpoista, että isovanhemmat voivat viedä lapsenlapsensa Elastisen keikalle

Elastisesta on vuosien varrella tullut taitava viihdyttäjä, jota voi verrata Robbie Williamsiin.

Elastinen Kulttuuritalolla. // Kuva: Jussi Latvala

Kun elektronisen tanssimusiikin voimahahmoihin kuuluva Diplo kävi muutama vuosi sitten keikalla Helsingissä, hän pohdiskeli Rumban haastattelussa sitä, miten ikääntyneeltä rock-musiikki tuntuu.

- Skrillex kuulostaa minun musiikiltani, kun Metallica kuulostaa vaarini musiikilta. Kymmenen vuoden päästä Skrillex on tietenkin jo vaarini musaa. Niin se vaan menee.

Ja niinhän se meneekin: syntiseltä ja vaaralliselta tuntunut, nuorten suosima ja vanhempien paheksuma uutuusmusiikki muuttuu ennen pitkää yleisesti hyväksytyksi osaksi valtakulttuuria. Tekeväthän hevimuusikotkin nykyään joululaulukiertueita.

On ilmiselvää, että rap-musiikki on käymässä läpi samaa prosessia kuin Diplon mainitsema rock. Se ei tarkoita sitä, etteikö genre myös koko ajan uudistuisi ja synnyttäisi artisteja ja musiikkia, jotka puhuttelevat uusia sukupolvia.

Mutta se tarkoittaa sitä, että alakulttuureista ja sosiaalisesta ahdingosta ponnistanut rap viihdyttää nykyään myös työssäkäyviä keski-ikäisiä ja perheellisiä. Ja sitä, että nimekkäät hip hop -artistit saavat – aivan ansaitusti – kutsuja Linnan juhliin. Ja sitä, että Vain elämää -ohjelmassa on joka vuosi mukana räppäri.

Vain elämää on varmasti näytellyt olennaista roolia siinä, että Elastinen veti lauantai-iltana Helsingin Kulttuuritalolla sellaisen keikan kuin veti. Kulttuuritalon suuri sali on perinteikäs konserttisali, jossa on yleisö istuu penkeillä. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan talon omistaa valtion liikelaitos Senaatti-kiinteistöt. Ei mikään rap-luola.

Keikan yleisö heijasteli myös hyvin sitä, miten rapista on todella tullut koko kansan musiikkia. Elastisen Voimavirta-kiertueen yleisöstä moni oli alakouluikäinen; kaikkein eniten yleisössä oli kuitenkin yli kolmekymppisiä.

Ikähaitari oli niin laaja, että jakkuihin ja villapaitoihin pukeutuneet keski-ikäiset olisivat hyvin voineet tuoda lapsenlapsensa ensimmäiselle keikalleen Elastista kuuntelemaan. Yleisössä saattoi hyvin olla paljon ihmisiä, jotka saivat ensikosketuksensa Elaan Vain elämään kautta, ja Elan Vain elämää -versioinnit saivat Kulttuuritalolla yleisöltä isot hurraukset.

Elastinen // Kuva: Teemu/YleX

Outoa, mutta tuntuu tärkeältä vielä erikseen korostaa sitä, ettei tässä ole mitään mitään vikaa. Siinä ei tietenkään ole mitään pahaa, että rap-musiikilla on ystäviä, jotka ovat yli 50-vuotiaita, tai alle 10. Sekään ei ole huono asia, että rap on nykyään musiikkia, jota voidaan esittää hienoissa konserttisaleissa.

Kulttuuritalon keikassa kaikkein hienointa olikin Elastisen kyky puhutella, innostaa ja tanssittaa näin laajaa yleisöä. Ennen kuin keikka oli alkanut ja yleisö odotti vielä valaistussa salissa siististi penkeillään istuen, oli hankalaa kuvitella, että luvassa voisi olla mitään muuta kuin kohteliaan viihdyttävä musiikki-iltama.

Elastinen yhtyeineen sai kuitenkin koko salin nousemaan ylös penkeiltään tanssimaan ja puimaan nyrkkiä ilmaan monta kertaa illan aikana. Kun oli viimeisen biisin aika, kaikki hyppivät ja taputtivat Anna sen soida -hitin tahtiin juuri niin kuin räppäri mikrofoniin komensi. Kultsalla tuoksui hiki, kun keikka oli ohi.

Elastinen on Suomi-rapin suuria pioneereja, jotka 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa paaluttivat suomenkielisen hip hopin vakavasti otettavaksi musiikkigenreksi. Elastiseen omaan tarina heijastelee sitä, miten myös hip hop on Suomessa kehittynyt: pienestä kaupunkien alakulttuurista nuorten uhmakkaan kapinalliseksi musiikiksi, listamenestysten kautta merkittäväksi liiketoiminnaksi, klubeilta jäähalleihin, Jyrkistä Vain elämäähän.

Voimavirta-kiertueen riemukas, myönteinen ja koko yleisön mukaan kutsuva perusvire saa pohtimaan, että Elastisen parhaat vertailukohdat eivät ehkä enää löydy hip hopin piiristä. Hän on nykyään taitava koko kansan viihdyttäjä Robbie Williamsin ja Jari Sillanpään tyyliin, vaikka tietenkin rap-twistillä. Toisaalta Elastinen myös laulaa keikoillaan paljon, ja lauantaina hänen Oo siellä jossain mun -tulkintansa sai yleisön selvästi herkistymään. Aplodeille ei ollut tulla loppua.

Tämä on showmanshipiä, jota ei pidä väheksyä. Elastinen on harvoja suomalaisia artisteja, joka pystyy riisumaan aseet koko yleisöltä, vaikka siellä olisi isovanhempia ja lastenlapsia.

Lue myös:

SuomiLOVEn kolmannen kauden koskettava traileri julki: “Te olette mun elämän soundtrack. Kiitos, että olette olemassa”

Näkökulma teki comebackin - mitä se kertoo koko suomiräpistä? 

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.