Hyppää pääsisältöön

Viimeinen rooli eli Film on Buster Keatonin ja Samuel Beckettin yhteinen elokuva

Buster Keaton katsoo kameraa. Kuva Samuel Beckettin ja Alan Schneiderin kokeellisesta elokuvasta Viimeinen rooli (Film, 1965).
Viimeinen rooli: Buster Keaton on mies, joka pakenee katsetta. Buster Keaton katsoo kameraa. Kuva Samuel Beckettin ja Alan Schneiderin kokeellisesta elokuvasta Viimeinen rooli (Film, 1965). viimeinen rooli,Buster Keaton,Teeman elokuvafestivaali,Samuel Beckett,Alan Schneider,Film

"Toinen haluaa hullun lailla katsoa, toinen yrittää epätoivoisesti piiloutua. Lopulta toinen voittaa."
Buster Keaton -harvinaisuus Viimeinen rooli on elokuva elokuvan perusolemuksesta.

Samuel Beckett, Alan Schneider ja Buster Keaton elokuvan Film eli Viimeinen rooli kuvauksissa 1964. Kuva dokumenttielokuvasta Notfilm.
Filmin kuvauksissa New Yorkissa kesällä 1964: kirjailija Samuel Beckett (vas.), teatteriohjaaja Alan Schneider ja Buster Keaton. Samuel Beckett, Alan Schneider ja Buster Keaton elokuvan Film eli Viimeinen rooli kuvauksissa 1964. Kuva dokumenttielokuvasta Notfilm. Kuva: Evergreen Theatre teeman elokuvafestivaali 2016,Buster Keaton,Samuel Beckett,Alan Schneider,Teeman elokuvafestivaali,kokeelliset elokuvat

Mykän elokuvakomedian mestari Buster Keaton (1895–1966) on Teeman vuoden 2016 elokuvafestivaalin tunnushahmo, josta kaikki alkaa ja johon kaikki myös päättyy.

Buster Keatonin lyhytelokuvaklassikot aloittavat kaikki viisi festivaalipäivää. Niitäkään ei juuri ole televisiossa nähty, mutta se todellinen Keaton-harvinaisuus on festivaalin loppunäytös Viimeinen rooli eli Film. Se on Keatonin ja Samuel Beckettin yhteistyönä syntynyt kokeellinen elokuva vuodelta 1965.

Nobel-kirjailija Samuel Beckettin kirjoittama mykkä Film on monella tapaa poikkeuksellinen elokuva. Tämä beckettiläinen, kaikesta turhasta riisuttu teos katsomisesta ja katseen kohteena olemisesta – eli elokuvan perusolemuksesta – oli Buster Keatonin viimeinen päärooli. Keaton on O, vanha mies joka yrittää paeta kaikkinäkevää silmää. Toisin ilmaistuna: kamera ajaa takaa kohdetta, joka kokee syvää kauhua elokuvan olemusta kohtaan.

Film kuvattiin kesällä 1964 New Yorkissa. Sen ohjasi teatteriohjaaja Alan Schneider, ja Beckett oli tiiviisti mukana kuvauksissa, ainoalla Amerikan-matkallaan.

Film on esitetty Suomessa vain kerran, 50 vuotta sitten. Tuossa Yleisradion esityksessä se sai myös suomenkielisen nimen Viimeinen rooli. Elokuvasta esitetään vastikään restauroitu uusi kopio.

Lisäksi, elokuvafestivaalin bonusraitana, esitetään vielä Film-elokuvaa käsittelevä dokumenttielokuva Notfilm. Restauroijan ja kokeellisen elokuvantekijän Ross Lipmanin elokuvaessee saa nyt Suomen-ensi-iltansa.

Se on elokuva havaitsijasta ja havaitusta — saman ihmisen kahdesta eri puolesta. Toinen haluaa hullun lailla katsoa, toinen yrittää epätoivoisesti piiloutua. Lopulta toinen voittaa."― Alan Schneider elokuvastaan Film

SU 27.11.2016 klo 22.20
Buster Keaton: Viimeinen rooli
(Film, USA 1965) Teeman elokuvafestivaali päättyy todelliseen harvinaisuuteen. Buster Keaton esiintyi runsas vuosi ennen kuolemaansa Nobel-kirjailija Samuel Beckettin kirjoittamassa mykässä, kokeellisessa lyhytelokuvassa Film, jossa mies yrittää paeta kaikkinäkevää silmää.

SU 27.11.2016 klo 22.40
Epilogi: Notfilm
(USA 2015) Festivaalin bonusraita! Restauroija ja kokeellinen elokuvantekijä Ross Lipman valottaa Buster Keatonin, Samuel Beckettin ja Alan Schneiderin ainutlaatuisen yhteistyön salaisuuksia esseistisessä dokumenttielokuvassa Notfilm. Suomen-ensi-ilta.

Film ja Notfilm ovat katsottavissa Areenassa 30 päivän ajan esityksen jälkeen.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa