Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Teeman elokuvafestivaali pääkuva

Merry Christmas, Mr. Lawrence

David Bowie elokuvassa Merry Christmas, Mr Lawrence
David Bowie näyttelee pääosaa elokuvassa Merry Christmas, Mr. Lawrence. David Bowie elokuvassa Merry Christmas, Mr Lawrence Merry Christmas, Mr. Lawrence,teeman elokuvat,Teeman elokuvafestivaali

Nagisa Ōshiman elokuvassa erilaiset käsitykset moraalista, kunniasta ja kuolemasta johtavat yhteentörmäyksiin japanilaisella vankileirillä 1942.
Teeman elokuvafestivaali torstaina 24.11. klo 22.00. Areenassa 30 päivää.

Jo ainutlaatuinen näyttelijäkaarti tekee Nagisa Ōshiman vankileirielokuvasta Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983) kulttielokuvan. Pääosia esittävät rock-tähdet David Bowie ja Ryuichi Sakamoto, joka on myös säveltänyt elokuvan komean musiikin mieleenpainuvine teemoineen. Lisäksi elokuvassa nähdään nyt rikoselokuvistaan kuuluisa mutta tuolloin vasta Japanin suosituimpana tv-koomikkona tunnettu Takeshi Kitano, Sakamoton tavoin ensimmäisessä tärkeässä draamaroolissaan.

Elokuvan ohjaaja Nagisa Ōshima kulki tässäkin omia teitään, kuten myös silloin kun hän – voidakseen ylipäänsä tehdä elokuvia – joutui työskentelemään Japanin valtavirtausten eli väkivalta- ja seksielokuvien parissa. Näin syntyivät esimerkiksi 1970-luvun kohutut Aistien valtakunta ja Intohimojen valtakunta.

Pyrkimys tabujen rikkomiseen oli keskeinen osa Ōshiman elokuvataidetta. Hän arvosteli aina ja ankarasti japanilaisen yhteiskunnan perinteisiä sovinnaisia arvoja, olipa elokuvien aiheena rikollisuus, sota, seksuaalisuus tai lapsuuskokemukset. Samoin elokuvien tapahtuma-ajat, kerrontatyylit ja genret vaihtelivat ahkerasti.

Merry Christmas, Mr. Lawrence oli japanilais-englantilainen yhteistuotanto ja perustuu Sir Laurens van der Postin omaelämäkerrallisiin romaaneihin. Elokuva sijoittuu toisen maailmansodan aikaiselle sotavankileirille, jota komentaa nuori ja kova kapteeni Yonoi (Sakamoto). Hän on luonut leirille väkivaltaisen mutta säännönmukaisen elämänrytmin, jota alkaa hämmentää leirille saapuva heikkokuntoinen brittimajuri Celliers (Bowie). Yonoi saa hänestä pakkomielteen, jota hän ei osaa täysin selittää.

Tästä kehkeytyvän tapahtumaketjun eräänlainen näkijä on leirin yhdysupseeri, eversti Lawrence (Tom Conti). Hän osaa japania ja tajuaa jossain määrin myös japanilaisten ajatusmaailmaa. Hän ymmärtää, kuinka Yonoi ja Celliers ovat ajautumassa törmäyskurssille. Nelikon täydentää vuoroin miellyttävä ja brutaalin väkivaltainen kersantti Hara (Kitano).

Merry Christmas, Mr Lawrence sisältää useimmat vankileirielokuvien kliseet, mutta Ōshiman näkemys on poikkeavan erilainen. Hän osoittaa leirin väkivallan ja orjamaisen sorron syntyvän kahden erilaisen kulttuurin ja uskonnon pakotetusta törmäyksestä. Japanilainen nöyryytyksen pelko ja samuraikoodi sekä yhteisöllisyyttä arvostava kulttuuri kohtaavat länsimaisen kuoleman pelon sekä yksilön oikeuksia korostavan kulttuurin. Tämä tekee leiritilanteesta jo lähtökohtaisesti mahdottoman.

Kyse ei siis ole hyvästä ja pahasta vaan siitä mitä tapahtuu, kun yhden kulttuurin edustajat saavat täydellisen vallan toisen kulttuurin edustajista. Löydämme kaikkialta maapallolta, niin historiasta kuin ajallisesti paljon lähempää, esimerkkejä siitä kuinka tuollainen valta tuntuu johtavan vääjäämättä julmuuksiin ja epäinhimilliseen käytökseen, täysin siitä riippumatta kuka tuon vallan saa.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Merry Christmas, Mr. Lawrence. Britannia/Japani 1983. Ohjaus Nagisa Ōshima. Pääosissa David Bowie, Tom Conti, Ryūichi Sakamoto, Takeshi Kitano.

Esitys Teeman elokuvafestivaalilla torstaina 24.11. klo 22. Heti elokuvan jälkeen siitä keskustelee elokuvantekijäklassikko Mika Rättö & Sami Sänpäkkilä.

Festivaalin torstai-illan päättää David Bowien musiikkivideo Blackstar (2015).

David Bowie elokuvassa Merry Christmas, Mr Lawrence
Merry Christmas, Mr. Lawrence. David Bowie elokuvassa Merry Christmas, Mr Lawrence Merry Christmas, Mr. Lawrence,teeman elokuvafestivaali 2016
David Bowie musiikkivideossa Blackstar (2015).
Blackstar. David Bowie musiikkivideossa Blackstar (2015). David Bowie,teeman elokuvafestivaali 2016,Blackstar,musiikkivideot,Teeman elokuvafestivaali
Kommentit

Yle Teema