Hyppää pääsisältöön

Mikko Peltola MHL:lle lapsensa kehitysvammasta: "En valita asioista, joille en voi mitään"

Mikko Peltola
Mikko Peltola Kuva: Wilma Ruohisto mikko peltola

Radio- ja tv-toimittaja Mikko Peltola kertoo ensimmäistä kertaa julkisuudessa, millaista oli kun perheeseen syntyi neljä vuotta sitten yllättäen kehitysvammainen lapsi. Raskausaikana kaikki oli ollut hyvin ja Downin syndrooma kävi ilmi vasta lapsen synnyttyä. Alkujärkytys oli suuri, mutta meni pian ohi.

Ensimmäiset pari viikkoa synnytyksen jälkeen olivat perheelle todella synkkää aikaa.

– Oli tosi pettynyt olo: odotukset oli jotain muuta ja sitten tuli tommonen. Onnitteluja vauvasta oli tosi vaikea ottaa vastaan ja kaveritkin ovat sanoneet, etteivät ole koskaan nähneet mua niin allapäin. Mutta sitten realismi voitti: piti mennä töihin ja jatkaa elämää. Olen myös vahvasti sellainen ihminen, että en valita asioista, joille en mitään voi. Mulle ei ole olemassa huonoa säätä tai ikää. Siksi en valita siitäkään, että mulla on kehitysvammainen lapsi.

Nykyisin arki pyörii aivan kuten kaikissa lapsiperheissä: lapset ovat päiväkodissa ja vanhemmat töissä. Pikkuveli pysyy vielä hyvin mukana siskon touhuissa, mutta tarvitsee enemmän aikuisten apua kuin muut nelivuotiaat: pukeminen ja riisuminen on vaikeaa, oma-aloitteisuutta ei juuri ole ja asiat jäävät helposti kesken. Joskus se rasittaa vanhempia.

– Asiat eivät helpotu ajan myötä samalla tavalla kuin normaalien lasten kanssa. Myös tulevaisuuden suhteen moni asia on auki.

Tukirumba suututtaa

Arkea kuormittaa myös lapsen oikeuksista kiinni pitäminen. Peltolan pulssi kohoaa, kun hän kertoo miten kaikki tuet pitää erikseen hakea ja usein vielä moneen kertaan.

– Onhan se raskasta kun lapsi muutenkin työllistää enemmän, ja sitten pitää vielä täyttää kaavakkeita ja taistella lapsen oikeuksien puolesta.

Peltolan mielestä he ovat ihan tavallinen perhe, eivät mikään erityisperhe. Hän ei vertaile lapsiaan muihin tai vähättele oman perheen juttuja – kaikilla perheillä on omat ongelmansa lasten kanssa. Peltolaa ei myöskään kiinnosta, mitä määritelmiä hänen lapsestaan käytetään.

– Itse käytän normaalia ja epänormaalia. Termit ei ole olennaisia, niihin keskittyminen tekee vaan asioista vaikeaa.

Kielteisiä ennakkoluuloja ei ole näkynyt

Peltola kiittää myös lähipiiriään ja ympäristöä avoimesta suhtautumisesta. Jo vauvan synnyttyä lähisuku kutsuttiin sairaalaan ja heille kerrottiin, mitä Downin syndrooma tarkoittaa. Eikä perhe ole koskaan törmännyt kielteisiin ennakkoluuloihin.

– Meidän lapsihan moikkaa iloisesti kaikkia kun ollaan liikkeellä. Ei vastaantulijat välttämättä kaikki edes tajua, että pojassa on mitään erilaista.

Mikko Peltola oli vieraana Marja Hintikka Livessa maanantaina 21.11. TV2:ssa. Katso, miten hän lähetyksessä kuvaili, kuinka vaikea ajatukseen lapsen kehitysvammasta oli aluksi sopeutua:

Lisää ohjelmasta

Ruuhkavuositarinoita: Sydänvikaisesta myttyrästä kasvoi ihan hyvä pikkuveli
Ruuhkavuositarinoita: Sydänvikaisesta myttyrästä kasvoi ihan hyvä pikkuveli Kuva: Shutterstock marja hintikka live
Pariskunta rannalla.
Pariskunta rannalla. Kuva: Freeimages marja hintikka live
ADHD-lääkkeitä kaadetaan kämmenelle
ADHD-lääkkeitä kaadetaan kämmenelle Kuva: Yle/Tero Kyllönen ADHD,Marja Hintikka Live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.