Hyppää pääsisältöön

Performance on kulttielokuva Lontoon alamaailmasta

Anita Pallenberg ja Mick Jagger elokuvassa Performance
Performance: Anita Pallenberg ja Mick Jagger. Anita Pallenberg ja Mick Jagger elokuvassa Performance Performance,teeman elokuvafestivaali 2016,Mick Jagger,Anita Pallenberg,Teeman elokuvafestivaali

Performance on yksi eriskummallisimmista – ja monen mielestä myös parhaista – brittielokuvista kautta aikojen. Pääosissa ovat Mick Jagger, James Fox ja Anita Pallenberg. Elokuva esitettiin aikanaan Suomessa nimellä Nottinghill klo 11.17.; uuden hienon kopion myötä heitetään vanha kömpelö nimi pois.
Teemalauantaissa 5.5.2018 klo 22.00. Areenassa vain suorana! Svengaava Lontoo -Teemalauantain aloittaa klo 20 dokumentti Lambert & Stamp ja The Who.

Teeman elokuvafestivaaleilla on nähty muun muassa David Bowie elokuvassa Merry Christmas, Mr. Lawrence, mutta Bowie ei suinkaan ollut ainoa rock-tähti, joka on piipahdellut vakavahenkisen taide-elokuvan puolella. The Rolling Stonesin laulaja Mick Jagger teki samaa jo vuonna 1970 Nicolas Roegin ja käsikirjoittaja Donald Cammellin yhteisessä ohjaustyössä Performance. Elokuva on esitetty Suomessa aiemmin hieman kankealla nimellä Notthinghill klo 11.17.

Rock-tähden läsnäolo ei kuitenkaan takaa yleisösuosiota. Performance sai ronskin sisältönsä vuoksi odottaa hyllyllä yli vuoden ajan ennen kuin Warner Brothers sai uuden ja suvaitsevaisemman johtajan. Kun Performance vihdoin pääsi elokuvateattereihin, se sai palkinnoksi vuosien varrella karttuneen kulttimaineen ja hyvin erilaiset arviot. Samoin kävi Roegin debyyttiohjauksen jälkeen kaikkien hänen elokuviensa kanssa, mukaan lukien Mies toisesta maailmasta, jonka pääosaa näytteli juuri David Bowie.

Performancen kohdalla ääripäät olivat erityisen kaukana toisistaan. “Mestarillinen elokuva”, kirjoitti yksi. “Roeg ja Cammell työntävät likaisimmat sormensa katsojan kurkkuun”, luonnehti toinen. Performance tarjoaa seksiä, väkivaltaa ja sadomasokismia puhtaasti shokeeraamisen ja hätkädyttämisen merkeissä. Toisaalta Roeg yrittää oikeasti rakentaa monitasoista näkemystä ihmismielen haluista ja syvyyksistä.

Elokuva kertoo entisiä kumppaneitaan pakenevasta sadistisesta gangsterista (James Fox), joka piiloutuu entisen rocktähden Turnerin (Mick Jagger) kellariin. Talossa asuu erakoituneen Turnerin lisäksi myös tämän kaksi rakastajatarta (Brian Jonesin jälkeen Keith Richardsin pitkäaikainen elämänkumppani Anita Pallenberg sekä Michele Breton). Nelikon välille kehittyy outo identiteettien etsintä väkivallan ja lempeyden, miehisyyden ja naisellisuuden sekä normaalin ja poikkeavan välillä. Kaikki neljä alkavat itse asiassa sulautua yhdeksi persoonaksi.

Performance on Roegille ominaisesti visuaalisesti häikäisevä ja leikkausrytmiltään iskevä teos, joka tulvii teknisiä trikkejä ja temppuja. Elokuva hehkuu omaa omituista tunnelmaansa. Kunnon kulttielokuvan tavoin se ei jätä ketään kylmäksi: onhan siinä seksiä, väkivaltaa, huumeita, psykedeliaa, Mick Jagger ja pervoilua kun underground kohtaa underworldin 1960-luvun lopun Lontoossa – pakollinen kulttielokuva.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Performance, Britannia 1970. Ohjaus Donald Cammell, Nicolas Roeg. Pääosissa James Fox, Mick Jagger, Anita Pallenberg, Michele Breton. (16)

Areenassa vain suorana.

Elokuva on esitetty edellisen kerran Teeman elokuvafestivaalilla 2016. Artikkelia on muokattu 2.5.2018.

Mick Jagger elokuvassa Performance (1970).
Mick Jagger on Turner. Mick Jagger elokuvassa Performance (1970). Mick Jagger,Performance,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2016,Nicolas Roeg,Donald Cammell
Anita Pallenberg ja James Fox elokuvassa Performance (1970).
Anita Pallenberg ja James Fox. Anita Pallenberg ja James Fox elokuvassa Performance (1970). James Fox,Anita Pallenberg,Performance,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2016

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa