Hyppää pääsisältöön

Teeman elokuvafestivaalin ohjelmisto 2016

Kuvakollaasi Teeman elokuvafestivaalin 2016 ohjelmistosta.
Elokuvafestivaalin kasvoja. Kuvakollaasi Teeman elokuvafestivaalin 2016 ohjelmistosta. teeman elokuvafestivaali 2016,Teeman elokuvafestivaali

Teeman elokuvafestivaalia 2016 vietetään keskiviikosta sunnuntaihin 23.–27.11.

Viisi päivää parasta elokuvaa: ensi-iltoja, klassikoita, Oscar-voittajia, avantgardea, animaatiota, komediaa, dokumenttia ja draamaa. 15 pitkää ja yhdeksän lyhyttä elokuvaa, joista puolet tv-ensi-iltoja. Lisäksi luvassa intoilua elokuvista ennen ja jälkeen. Teeman elokuvafestivaalin ohjelmisto, olkaa hyvät!

Keskiviikko 23.11.

20.00 Buster Keaton: Teatteri (S) Areenassa 90 päivää*
(The Playhouse, USA 1921) Mykän komedian mestarin surrealistisin teos avaa festivaalin. Buster Keaton on monessa roolissa koko varieteen työntekijöinä, muusikkoina, esiintyjinä ja yleisönä - sekä sitten kaksoissisariin törmäävänä apumiehenä. O: Buster Keaton, Eddie Cline. HD.
Festivaalin avaussanat lausuu ohjaaja Juho Kuosmanen.

* Viisi Buster Keaton -elokuvaa julkaistaan Areenassa jo keskiviikkoaamuna.

20.30 Suuri kauneus (12) Areenassa 14 päivää
(La grande bellezza, Italia 2013) Ikääntyvä pintaliitäjä havahtuu 40 vuoden juhlinnan jälkeen elämän tyhjyyteen keskellä kiihkeästi sykkivää, kaunista Roomaa. Oscar-voittaja 2014. O: Paolo Sorrentino. N: Toni Servillo. Suomen tv-ensi-ilta. HD.

22.50 Vailla aurinkoa (12) Areenassa 30 päivää
(Sans soleil, Ranska 1983) Essee-elokuvan mestari Chris Marker vaeltaa Japanista Afrikan ja Islannin kautta Hitchcockin Vertigon kuvauspaikoille San Franciscoon ja pohtii runollisesti oman välineensä, kuvan, merkitystä. HD.

Torstai 24.11.

20.00 Buster Keaton: Viikko rakennusmiehenä (S) Areenassa 90 päivää*
(One Week, USA 1920) Nuoripari saa häälahjaksi laatikoissa saapuvan, ohjeiden mukaan yhdessä viikossa koottavan talon. O: Buster Keaton, Eddie Cline. Suomen tv-ensi-ilta. HD.

20.25 The Wolfpack (12) Areenassa 30 päivää
(USA 2015) Sundancen festivaalilla palkittu dokumenttielokuva kuudesta veljeksestä, jotka kasvoivat kotinsa vankeina keskellä Manhattania ja oppivat elokuvista, mitä elämä on. O: Crystal Moselle. Suomen tv-ensi-ilta. HD.
Elokuvan esittelee toimittaja-kirjailija Anu Silfverberg.

22.00 Merry Christmas, Mr. Lawrence (16) Areenassa 16 päivää
(Japani 1983) Erilaiset käsitykset moraalista, kunniasta ja kuolemasta johtavat yhteentörmäyksiin japanilaisella vankileirillä 1942. O: Nagisa Oshima. N: David Bowie, Ryuchi Sakamoto, Takeshi Kitano, Tom Conti. HD.

0.05 David Bowie: Blackstar Areenassa vain suorana
(Britannia 2015) David Bowien kymmenminuuttinen musiikkivideo Blackstar julkaistiin marraskuussa 2015. Ohjaus Johan Renck. HD.

Perjantai 25.11.

20.00 Buster Keaton: Syntipukki (S) Areenassa 90 päivää*
(The Goat, USA 1921) Buster Keaton työntää kivikasvonsa väärään paikkaan, ja pian häntä luullaan vaaralliseksi vankikarkuriksi hurjia takaa-ajoja vilisevässä klassikkokomediassa. O: Buster Keaton, Mal St. Clair. HD.

20.30 Ammatti: reportteri (12) Areenassa vain suorana
(Professione: Reporter/The Passenger, Italia/USA 1975) Michelangelo Antonionin mestariteoksessa Jack Nicholson esittää Saharan kapinallisista juttua tekevää reportteria, joka omaksuu kuolleen asekauppiaan henkilöllisyyden. Naispääosassa Maria Schneider. HD.

22.35 A Most Wanted Man (12) Areenassa 14 päivää
(USA 2014) John le Carrén romaaniin perustuva tiheätunnelmainen trilleri, jossa Hampuriin saapuva tshetsheenimuslimi herättää tiedustelupalvelujen mielenkiinnon. N: Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Willem Dafoe, Robin Wright, Daniel Brühl. O: Anton Corbijn. Suomen tv-ensi-ilta. HD.

Lauantai 26.11.

16.00 Buster Keaton: Naapurit (S) Areenassa 90 päivää*
(Neighbors, USA 1920) Klassikkokomedia nuorista rakastavaisista, jotka yrittävät ylittää kahden kerrostalon väliset, sekä kirjaimelliset että naapurivihan synnyttämät raja-aidat. O: Buster Keaton, Eddie Cline. Suomen tv-ensi-ilta. HD.

16.20 22-Pistepirkko: Birdy Areenassa 7 päivää
(Suomi 1992) Mika Taanilan ohjaama musiikkivideoklassikko.

16.25 Mannerlaatta (S) Areenassa 30 päivää
(Suomi 2016) Uusi Kino ylpeänä esittää: ilman kameraa tehty kokeellinen elokuva kuolemanpelosta, turvatarkastuksista ja aikavyöhykkeistä. Ohjaus Mika Taanila. Teksti Harry Salmenniemi. Musiikki Mika Vainio. Tuotanto Testifilmi Oy. Tv-ensi-ilta. HD.

17.35 Kiitorata (7) Areenassa 30 päivää
(La jetée, Ranska 1962) Chris Markerin mestarillinen lyhytelokuva kolmannen maailmansodan jälkeisestä Pariisista ja miehestä, joka lähetetään menneisyyteen, aikaan ennen tuhoa. HD.
Elokuvan esittelee ohjaaja Mika Taanila.

18.10 Viimeinen elokuva (12) Areenassa vain suorana
(The Last Picture Show, USA 1971) 1950-luvun Texasissa joukko nuoria etsii aikuisuutta samalla kun pieni kotikaupunki kuolee hiljaa ympärillä. O: Peter Bogdanovich. N: Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Cybill Shepherd, Ellen Burstyn, Sam Bottoms, Eileen Brennan, Randy Quaid. Director's cutin tv-ensi-ilta. HD.

20.15 Svengijengi ‘62 (12) Areenassa vain suorana
(American Graffiti, USA 1973) 1960-luvun alun kalifornialaisesa pikkukaupungissa joukko nuoria nauttii viimeisestä kesäyöstä ennen lähtöä maailmalle ja aikuisuuteen. N: Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Charles Martin Smith, Candy Clark, Mackenzie Phillips, Cindy Williams, Wolfman Jack, Harrison Ford. O: George Lucas. HD.

22.10 Performance (16) Areenassa vain suorana
(Britannia 1970) 1960-luvun Lontoossa alamaailma ja alakulttuurit kohtaavat sadistisen gangsterin piiloutuessa rock-tähden taloon. (Esitetty Suomessa aiemmin nimellä Nottinghill klo 11.17.) N: James Fox, Mick Jagger, Anita Pallenberg. O: Donald Cammell & Nicolas Roeg. HD.

Sunnuntai 27.11.

15.00 Buster Keaton: Kalpeanaama (S) Areenassa 90 päivää*
(The Paleface, USA 1921) Buster Keaton on viaton perhostenkeräilijä, joka kävelee intiaanileiriin juuri kun huijatuksi tullut heimo on päättänyt surmata ensimmäisen kohtaamansa valkonaaman. O: Buster Keaton, Eddie Cline. HD.

15.30 Moonrise Kingdom (12) Areenassa 14 päivää
(USA 2012) Kaksi varhaisteiniä rakastuu ja karkaa luontoon 1960-luvun New Englandin rannikolla, mikä käynnistää isot etsinnät. Hurmaavan komedian ohjasi Wes Anderson. N: Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swinton, Jared Gilman, Kara Hayward. HD.

17.00 Koiran sydän Areenassa 20 päivää
(Heart of a Dog, USA 2015) Muusikko-taiteilija Laurie Andersonin kaunis, hauska, haikea ja lohduttava elokuva kuolemasta ja surusta. Essee-elokuva on omistettu Lou Reedille, pääosassa on pariskunnan koira Lolabelle. Suomen tv-ensi-ilta. HD.
Elokuvan esittelee sen leikkaaja Melody London.

18.20 A Late Quartet (7) Areenassa vain suorana
(USA 2012) Kun maailmankuulun jousikvartetin vanhin jäsen ilmoittaa lopettavansa, nousevat egot ja vuosia kätketyt mielihalut esiin. N: Philip Seymour Hoffman, Christopher Walken, Catherine Keener, Mark Ivanir, Imogen Poots. O: Yaron Zilberman. Suomen tv-ensi-ilta. HD.

20.05 Tuuli nousee (7) Areenassa vain suorana
(Kaze tachinu, Japani 2013) Ghiblin perustajan, animaation mestarin Hayao Miyazakin jäähyväisohjaus (paluusta elokuvantekoon on tosin puhuttu) on eeppinen tarina rakkaudesta, sinnikkyydestä, lentämisestä ja oikeista valinnoista maailman myllerrysten keskellä. Suomen tv-ensi-ilta. HD.

22.20 Viimeinen rooli (S) Areenassa 30 päivää
(Film, USA 1965) Buster Keaton esiintyi vuotta ennen kuolemaansa Samuel Beckettin kirjoittamassa kokeellisessa elokuvakummajaisessa, jossa mies yrittää paeta kaikkinäkevää silmää. O: Alan Schneider. Restauroidun version Suomen-ensi-ilta. HD.

22.43 Notfilm Areenassa 30 päivää
(USA 2015) Restauroija ja kokeellinen elokuvantekijä Ross Lipman valottaa Buster Keatonin, Samuel Beckettin ja Alan Schneiderin ainutlaatuisen yhteistyön, kesällä 1964 kuvatun Filmin eli Viimeisen roolin salaisuuksia. Suomen-ensi-ilta. HD.

Lisäksi:
Elokuvantekijät Mika Rättö ja Sami Sänpäkkilä keskustelevat joka ilta yhdestä festivaalielokuvasta heti esityksen jälkeen. Elokuvat ovat Suuri kauneus, Merry Christmas, Mr. Lawrence, Ammatti: reportteri, American Graffiti eli Svengijengi '62 ja Tuuli nousee.
Festivaalipuhetta-pätkissä kuullaan elokuvantekijöiden tarinoita heidän unohtumattomimmista katsomiskokemuksistaan.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa