Hyppää pääsisältöön

The Last Picture Show eli Viimeinen elokuva

Jeff Bridges elokuvassa The Last Picture Show (Viimeinen elokuva).
Nuori Jeff Bridges. Jeff Bridges elokuvassa The Last Picture Show (Viimeinen elokuva). Viimeinen elokuva,Jeff Bridges,teeman elokuvafestivaali 2016

Joukko nuoria etsii aikuisuutta samalla kun pikkukaupunki kuolee hiljaa ympärillä. Pääosissa Timothy Bottoms, Jeff Bridges ja Cybill Shepherd.
Peter Bogdanovichin mestariteoksen director's cut saa tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla 26.11. klo 18.10.

Ohjaaja Peter Bogdanovichin mestariteos The Last Picture Show eli Viimeinen elokuva on realistinen leikkaus aavikon laidalla sijaitsevan pikkukaupungin elämään ja ihmissuhteisiin. Aikuistumisesta ja viattomuuden kuolemasta kertova elokuva keräsi kaikkiaan kahdeksan Oscar-ehdokkuutta, ja se toi pystit Ben Johnsonille ja Cloris Leachmanille sivuosasuorituksista.

Nyt huomio kiinnittyy ehkä enemmän uransa alkuvaiheissa oleviin näyttelijöihin. Heitä ovat Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Cybill Shepherd, Ellen Burstyn, Sam Bottoms, Eileen Brennan ja Randy Quaid. Kaikkiaan elokuvassa on kymmenkunta päähenkilöä, joiden toistensa kanssa poimuilevat tarinat Bogdanovich kirjoo taitavasti yhteen.

Viimeinen elokuva sijoittuu 1950-luvun alkuun ja kuihtuvaan texasilaiseen Anarenen kaupunkiin. Nuoret ovat toki nuoria täälläkin, mutta jopa seksin hakemisessa on pakonomaisen rutiinin henki.

Jo töissä käyvä Duane seurustelee rikkaan perheen tytön Jacyn kanssa, kun taas koulun joukkueessa pelaava Sonny ihastuu valmentajansa puolisoon. Jacyn äiti Lois hakee sykettä omasta rakastajasta ja kaupungin baaria, biljardisalia ja leffateatteria pyörittävä iäkäs Sam The Lion yrittää huolehtia arasta pojastaan.

Cybill Shepherd elokuvassa Viimeinen elokuva
Nuori Cybill Shepherd. Cybill Shepherd elokuvassa Viimeinen elokuva Viimeinen elokuva,Cybill Shepherd,teeman elokuvat

Kaikki aistivat, että koko kaupunki on kuivumassa kokoon. Se lisää nuorten epävarmuutta ja pelkoja, kun he yrittävät rakentaa elämäänsä ja tulevaisuuttaan. He yrittävät tarrautua toisiinsa, mutta ihmissuhteetkaan eivät tuo lohtua tai pakoa. Vanhukset kuolevat, elokuvateatteri suljetaan, nuoret lähtevät pois jos voivat.

Viimeinen elokuva perustuu Lonesome Dove -saagastaan tunnetun Larry McMurtryn romaaniin, ja se filmattiin McMurtryn omassa kotikaupungissa. Filmihulluna kriitikkona ja elokuvahistorioitsijana Bogdanovich käytti suuresti ihailemiensa ohjaajien John Fordin, Howard Hawksin ja Orson Wellesin kuvallisia tyylejä ja toteutti elokuvan mustavalkoisena. Hän luotti pölyiseen ajankuvaan ja aitoihin ihmishahmoihin, vaikka samasta tarinasta olisi saanut vaikka kuinka räväkän saippuaoopperan.

Elokuva sai innostuneen vastaanoton, ja hetken aikaa Bogdanovich tuntui yhdeltä amerikkalaisen elokuvan suurimmista toivoista. Kolmea hittileffaa seurasi kuitenkin kolme tavattoman kallista floppia, jotka lähes tuhosivat Bogdanovichin uran. Tätä seurasi vielä henkilökohtainen tragedia, kun Bogdanovichin tyttöystävä Dorothy Stratten murhattiin vuonna 1980.

Jotain Anarenen toivottomuudesta näytti näin tarttuvan myös Bogdanovichin matkaan. Jopa hänen vuonna 1990 tekemänsä, useita samoja näyttelijöitä käyttävä Viimeisen elokuvan jatko-osa Texasville jäi vähälle huomiolle.

Viimeinen elokuva uusitaan Teemalla keväällä 2017, ja silloin esitetään myös sen jatko-osa Texasville. Viimeisen elokuvan viimeisissä elokuvanäytöksissä nähtävä Howard Hawksin lännenelokuva Punainen virta esitetään Kino Klassikossa 4.12.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Viimeinen elokuva (The Last Picture Show), USA 1971. Ohjaus Peter Bogdanovich. Pääosissa Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Cybill Shepherd, Ellen Burstyn, Sam Bottoms, Eileen Brennan, Randy Quaid, Ben Johnson, Cloris Leachman. HD.
    Elokuvan director's cutin Suomen-tv-ensi-ilta Teeman elokuvafestivaalilla 26.11. klo 18.10. Areenassa vain suorana.

Viimeisen elokuvan tematiikkaa jatkaa Teeman elokuvafestivaalilla heti sen jälkeen esitettävä American Graffiti eli Svengijengi '62.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa