Hyppää pääsisältöön

Heistä puhutaan vielä – KulttuuriCocktail dokumentoi suomalaisen taiteen nousevia mestareita

juho kuosmanen
juho kuosmanen Kuva: Yle/Erik Vierkens KulttuuriCocktail,Juho Kuosmanen

KulttuuriCocktailin neljä tuoretta dokumenttia saa ensi-iltansa Yle Teemalla joulukuussa. Dokumentit seuraavat merkittävän uran tehneitä taiteiljoita, jotka eivät vielä ole nousseet suuren yleisön tietoisuuteen. Päähenkilöinä ovat elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen, muusikot Jukka Nousiainen ja Mara Balls, animaattori CHRZU ja taiteilijaperhe Pekka, Teija ja Iisakki Isorättyä.

Dokumenttien kuvaukset on tehty kesän ja syksyn aikana. Ne kertovat päähenkilöidensä lisäksi siitä, mitä suomalaisessa kulttuurissa tapahtuu vuonna 2016. Dokumenttisarja saa jatkoa ensi keväänä.

1.12.2016 klo 20.00 Kuosmasen vuosi

Sarjan aloittaa Kuosmasen vuosi, joka kertoo Juho Kuosmasesta. Hän on hetkessä singahtanut yhdeksi eurooppalaisen elokuvan kuumimmista ohjaajanimistä. Kuosmasen maailma mullistui, kun hänen Hymyilevä mies -esikoiselokuvansa voitti Cannesin elokuvajuhlien kakkossarjan pääpalkinnon keväällä. Dokumentti kulkee ohjaajan mukana nuoruuden Kokkolasta filmihullujen keskelle Pariisiin.

Kuosmasen elokuvat Taulukauppiaat ja Hevoshullu nähdään Yle Teemalla itsenäisyyspäivänä.

juho kuosmanen
Juho Kuosmanen nuoruutensa Kokkolassa. juho kuosmanen Kuva: Yle/Erik Vierkens Juho Kuosmanen,KulttuuriCocktail
Juho kuosmanen
Romukauppias Seppo Mattila on Kuosmasen varhaisemman mykkäelokuvan päähenkilö. Juho kuosmanen Kuva: Yle/Erik Vierkens Juho Kuosmanen,KulttuuriCocktail

8.12.2016 klo 20.00 Tampere tapes

Tampere tapes kurkistaa Tampereen kukoistavaan underground-rockskeneen. Dokumentissa puhuvat ja esiintyvät Jukka Nousiainen, Talmud Beach, Faarao Pirttikangas, Räjäyttäjät ja Mara Balls. Kaikkien levytykset ovat olleet arvostelumenestyksiä. Pieni kaveripiiri on tee-se-itse-meiningillään sähköistänyt koko kaupungin kulttuurielämän. Mutta arvostaako kaupunki tällaista kansankulttuurin ryöpsähdystä?

Räjäyttäjät
Räjäyttäjät Kuva: Erik Vierkens/Yle Jukka Nousiainen
faarao pirttikangas
Faarao Pirttikangas faarao pirttikangas Kuva: Yle/Erik Vierkens Faarao Pirttikangas,KulttuuriCocktail

15.12.2016 klo 20.00 CHRZU – Roskan lumous (K12)

Chrzu – Roskan lumous kertoo visuaalisen kerronnan taiturista, monipuolisen ja palkitun uran lyhytelokuvan parissa tehneestä Chrzu Lindströmistä. Chrzu on saanut tarpeekseen taideanimaatioista ja suuntaa roskaelokuvan pariin. Chrzu haluaa laajentaa pitkäksi elokuvaksi Nightsatan-yhtyeestä tekemänsä Mad Max -henkisen lyhytelokuvan. Roska- ja genre-elokuvan rahoitusta pitää kuitenkin lähteää hakemaan ulkomailta. Samaan aikaan Chrzun drag queen -sivupersoona puskee esiin. Hän on aloittanut alatyylisen lyhytelokuvasarjan, jonka pääosassa on Chrzun drag-hahmo Carlotta Moore.

Chrzu Lindström
Chrzu Lindström Chrzu Lindström Kuva: Yle/Erik Vierkens chrzu,KulttuuriCocktail
Chrzu Lindström
Chrzu Lindström Carlotta Moorena Chrzu Lindström Kuva: Yle/Erik Vierkens chrzu

22.12.2016 klo 20.00 Taiteilijaperhe Isorättyät

Juuri ennen joulua esitetään Taiteilijaperhe Isorättyät. Dokumentissa seurataan Pekka, Teija ja Iisakki Isorättyän työskentelyä kierrätys- ja hylkymateriaalin hausta, neuvotteluiden kautta suuriin suunnitelmiin Lapissa. Heidät tunnetaan esimerkiksi mummoroboteista, jotka työntävät rollattoreitaan sekä tonnikalan nahasta tehdystä merenneidostaan, joka keinuu ja laulaa omia aikojaan.

isorättyät
Isorättyät isorättyät Kuva: Yle/Erik Vierkens isorättyät
isorättyät
isorättyät Kuva: Yle/Erik Vierkens pekka ja teija isorättyä

Yle Puheen perjantai-iltapäivissä kuullaan dokumentteihin liittyvät keskustelut.

KulttuuriCocktailin muut sisällöt löytyvät täältä: yle.fi/kulttuuricocktail.