Hyppää pääsisältöön

Ihminen ja öljy

Sarjan juontaja professori Iain Stewart öljynjalostamossa Bakussa
Sarjan juontaja professori Iain Stewart öljynjalostamossa Bakussa Sarjan juontaja professori Iain Stewart öljynjalostamossa Bakussa Kuva: BBC teeman historia

Kolmeosaisen sarjan aiheena on sivilisaatiomme käyttövoima: öljy. Fossiiliset polttoaineet ovat mahdollistaneet lähes käsittämättömän vaurauden, mutta ne eivät ole olleet yksinomaan siunaus. Onko fossiilisten polttoaineiden aika loppumassa?
Teema tiistaisin 22.11. alkaen klo 21.00. Areenassa 7 päivää

Osa 1. Kun ensimmäinen vuoriöljylähde porattiin, avattiin Pandoran lipas, joka muutti koko maailman. Öljy mullisti arkipäivän ja sytytti sotia. Tämä luonnonvara on mahtavin poliittinen ase, jota ihmiskunnan historiassa on tunnettu. Yhden ihmisiän aikana koko maailmanlaajuinen sivilisaatio tuli täysin riippuvaiseksi siitä. Miten tähän tultiin?

Osa 2. 1950-luvulle tultaessa öljy, muovi ja lannoitteet olivat mullistaneet elämän. Mutta kun öljyntuottajamaat alkoivat vaatia läntisiltä öljy-yhtiöiltä suurempaa osuutta tuotosta, Lähi-idän öljykentistä tuli konfliktipesäke, jota ne ovat edelleen. Uusia öljyalueita perustettiin Pohjanmerelle ja Meksikonlahdelle, ja nämä aiemmin liian vaikeasti hyödynnettävinä pidetyt öljyvarat vapauttivat Länsi-Euroopan ja Yhdysvallat tuontiöljyriippuvuudesta.

Osa 3. 2000-luvun alussa maailma poltti öljyä, kivihiiltä ja maakaasua enmmän kuin koskaan ennen. Öljyhuipusta on puhuttu paljon, mutta uuden tekniikan ansiosta fossiilisten polttoaineiden aikakausi jatkuu yhä edelleen. Poltettavaa on maassa vielä paljon. Mutta ilmastonmuutoksen takia edessä on kohtalokas valinta.

  • Ihminen ja öljy (Planet Oil), Britannia 2015. Tuotanto BBC

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa