Hyppää pääsisältöön

Kaksi kertaa Philip Seymour Hoffman: A Most Wanted Man ja A Late Quartet

Philip Seymour Hoffman elokuvissa A Late Quartet (vas.) ja A Most Wanted Man.
Philip Seymour Hoffman elokuvissa A Late Quartet (vas.) ja A Most Wanted Man. Philip Seymour Hoffman elokuvissa A Late Quartet (vas.) ja A Most Wanted Man. Philip Seymour Hoffman,A Late Quartet,A Most Wanted Man,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2016,elokuvanäyttelijät

Kaksi tv-ensi-iltaa, kaksi surumielistä hahmoa, vakooja ja viulisti.
A Most Wanted Man ja A Late Quartet esitetään Teeman elokuvafestivaalilla 25. ja 27.11.
Molempien pääosassa nähdään – valitettavasti viimeisiä kertoja – Philip Seymour Hoffman (1967–2014), sukupolvensa lahjakkaimpiin kuulunut näyttelijä.
Jaana Semeri kirjoittaa punertavatukkaisesta miehestä ja ahdistumisen taiteesta.

Yhtäkkiä onkin vaikea kirjoittaa Philip Seymour Hoffmanista.

Vähän yllätyn. Siitä on sentään kohta kolme vuotta, kun Hoffmann erkaantui tästä todellisuudesta. David Bowie ja Prince ja muutama muu järkytys on koettu sen jälkeen. Mutta sitten Hoffman ilmaantuu Teeman elokuvafestivaalin ohjelmistoon kahdessa roolissa, joissa hän tempoilee tutun punkeana, keski-iän turhautumien kuluttamana ja niin inhimillisenä.

Alkaa taas surettaa, ettei häntä enää ole.

Teeman festivaalilla nähdään Hoffmanilta Yaron Zilbermanin elokuva A Late Quartet sekä Anton Corbijnin A Most Wanted Man

Näyttelijänelikko Ivanir (vas.) Hoffman, Walken ja Keener elokuvassa A Late Quartet.
A Late Quartet: Ivanir, Hoffman, Walken, Keener. Näyttelijänelikko Ivanir (vas.) Hoffman, Walken ja Keener elokuvassa A Late Quartet. A Late Quartet,Philip Seymour Hoffman,Christopher Walken,Catherine Keener,Mark Ivanir,teeman elokuvafestivaali 2016,Teeman elokuvafestivaali,elokuvat

Yaron Zilbermanin tyylikkäässä draamassa Hoffman esittää menestyvässä jousikvartetissa kytevän ihmissuhdesouvin ilmiasua. Kun vuosikaudet yhdessä soittaneen nelikon jatko joutuu vaakalaudalle, alkaa Hoffman, bändin kakkosviulisti (tietenkin se kakkonen!) rispaantua sisäisesti ja ulkoisesti. Vietit vievät, parta rehottaa ja koko elämä luhistuu hiljalleen vauraan ylä-Manhattanin kauniissa maisemissa.

Tottahan koko kvartetin elo järkkyy, mutta tunteissaan teutaroiva viulisti on se räyhähenki. Ja vaikka juttu näytellään kautta linjan upeasti, juuri Hoffmanin pienten eleitten ja ilmeitten tarkkuus, lähes huomaamattomien kehon siirtymien ja äännähdysten kirjo tekee Zilbermanin sivistyneestä elokuvasta hetkittäin taidetta. Se kun Hoffman tepsuttaa poispäin kamerasta, olkapäät pikkuisen vinossa – mikä miehisen ahdistuksen kuva!

Willem Dafoe ja Philip Seymour Hoffman. Kuva Anton Corbijnin elokuvasta A Most Wanted Man.
A Most Wanted Man: Willem Dafoe ja Philip Seymour Hoffman. Willem Dafoe ja Philip Seymour Hoffman. Kuva Anton Corbijnin elokuvasta A Most Wanted Man. A Most Wanted Man,elokuvat,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2016,Philip Seymour Hoffman,Anton Corbijn,Willem Dafoe

Anton Corbijn ohjasi oivallisen elokuvan John le Carrén mestariteoksesta nimeltä A Most Wanted Man (joka on suomennettu nimellä Lainsuojaton). Sydäntä riipaiseva tarina tsetseenipakolaisesta, rahanpesusta, uskosta ja moraalista keskellä nykysaksalaista arkea on suuri romaani aikamme Euroopasta ja voisi olla julkaistu eilen eikä vuonna 2008.  

Ehkäpä juuri Corbijnin surumieli aiheidensa äärellä on toiminut tarinan eduksi, kun siitä muokattiin elokuvaa? Joka tapauksessa hän on ymmärtänyt valita siihen keskeiseksi, terrorismiuhkaa selvitteleväksi tiedustelupalvelumieheksi Hoffmanin.

Hoffman on elementissään roolissa, jossa ei voi voittaa. Hänellä on vain korkeaa verenpainetta uhkuvan tiedusteluagentin ammatilliset hetket käytössään.

Ja miten hän ne käyttääkään! Hän rakentaa roolihahmonsa monivivahteisen stressin tilaa niin kevyesti. Ei mitään riehuvaa äijäharhailua vaikkapa Rolf Lassgårdin Wallanderin tavoin. Hoffman toki vetää kiihkeästi spaddua ja nuokkuu päissään baareissa. Mutta ei itseään julistaen, päähenkilönä, vaan tapahtumainkulkua murtuneella äänellä selvittäen, aksentoiden taitavasti katsojalle aikaa upota tunnelmaan.

Ja se A Most Wanted Manin loppu, se on kuin ennustus, mitä Hoffmaniin itseensä tulee. Ei sitten, se sanoo.

Joko mainitsin, että taas alkoi surettaa?

Artikkelin kirjoittaja Jaana Semeri on freelance-kulttuuritoimittaja, kriitikko ja tv-dokumentaristi.

Philip Seymour Hoffman elokuvassa A Late Quartet.
Kakkosviulisti Robert Gelbart. Philip Seymour Hoffman elokuvassa A Late Quartet. Philip Seymour Hoffman,A Late Quartet,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2016,elokuvanäyttelijät
Philip Seymour Hoffman. Kuva Anton Corbijnin elokuvasta A Most Wanted Man.
Vakooja Günther Bachmann. Philip Seymour Hoffman. Kuva Anton Corbijnin elokuvasta A Most Wanted Man. Philip Seymour Hoffman,A Most Wanted Man,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2016

  • A Most Wanted Man (USA 2014). Ohjaus Anton Corbijn. Pääosissa Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Willem Dafoe, Robin Wright, Daniel Brühl, Nina Hoss. HD. (12)
  • Suomen-tv-ensi-ilta Teeman elokuvafestivaalilla 25.11. klo 22.35. Yle Areenassa 14 vuorokautta.
  • A Late Quartet (USA 2012) Ohjaus Yaron Zilberman. Pääosissa Philip Seymour Hoffman, Christopher Walken, Catherine Keener, Mark Ivanir, Imogen Poots. HD. (7)
  • Suomen-tv-ensi-ilta Teeman elokuvafestivaalilla 27.11. klo 18.20. Yle Areenassa vain suorana.

Tekstissä korjattu Hoffmanin roolihahmon titteli poliisista tiedustelupalvelumieheksi 25.11.2016.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa