Hyppää pääsisältöön

Mozartin kilpaveljeä kelpaa kuunnella

Mozartin aikalaiskollega Leopold Kozeluch on nykyään lähes yhtä huonossa maineessa kuin Antonio Salieri - vertailu neroon on yleensä epäreilua. Klassismin ajan Wienissä Kozeluchia pidettiin silti jopa Mozartin veroisena, ja vertailu omin korvin on nykyään paremmin mahdollista, koska Hyperion-yhtiön klassismin ajan pianokonserttoja esittelevä levysarja tarjoilee peräti kolme Kozeluchin konserttoa ensiluokkaisina tulkintoina.

Kozeluch / Shelley
Kozeluch / Shelley uudet levyt

Tshekkiläistaustainen Leopold Kozeluch saapui klaveerinsoiton pääkaupunkiin Wieniin kolmisen vuotta ennen Mozartia, ja ennätti parahiksi hurmata ylhäiset musiikkipiirit soitolla, sävellyksillä ja opetustyöllä. Kun muoti sitten tapansa mukaan muuttui, Kozeluch löysi leipäpuun Britanniasta sovittamalla sikäläisiä kansanlauluja klaveerille - se oli aikansa kaupallista poppia.

Pianisti-kapellimestari Howard Shelley on valinnut levylle Kozeluchin täysipainoisinta tuotantoa eli kolme pianokonserttoa. Äkkiseltään kuunneltuina ne menevät Mozartista, niin vahva oli wieniläinen pianokonserttotyyli. Tarkemmassa analyysissa huomaa, että Mozartiin verrattuna Kozeluchin konsertoissa on vähemmän oopperamaista vuoropuhelua ja draamaa, eikä orkesterivärejä käytetä niin tyylikkäästi, etenkään solistin taustalla. Mutta musiikki on tyylikästä, sopusuhtaista ja kirkasta, ja Kozeluch käsittelee sekä pianoa että teemojaan kauniin taloudellisesti.

Howard Shelley jos kuka tuntee wieniläisklassisen pianomusiikin metkut. Hän kilkuttelee Kozeluchit kuin vettä valaen, mutta kiperimmistä kohdista kuulee, ettei tätä musiikkia ole saatu keikoilla asettumaan siinä missä Mozarteja. Saman kuulee London Mozart Playersistä - huippuyhtye saavuttaa erittäin korkean tyylikkyystason, mutta se viimeinen henkevyys jää puuttumaan. Voi olla ettei Kozeluch inspiroi soittajia, mutta itse olen taipuvainen ajattelemaan, että soitinnuksen ja draaman puutteista ainakin osan olisi voinut korjata soittamalla.

Leopold Kozeluch: Pianokonsertot nro 1 F-duuri, 5 Es-duuri ja 6 C-duuri. - Howard Shelley, piano, ja London Mozart Players. (Hyperion, CDA68154)

Kuuntele Uudet levyt 2.12.2016, toimittajana Kare Eskola.