Vuoden ylivoimaisesti oudoin musailmiö on ollut eeppinen Pen-Pineapple-Apple-Pen-korvamato.
Vuosi 2016 alkaa olla lopuillaan, mutta vuoden yks isoimmista ja kiinnostavimmista musatapahtumista on vasta tulossa: Slush Music järjestetään ensimmäistä kertaa teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushin yhteydessä.
Arvoimme tapahtumaan liput Twitterissä kysymällä YleX:n seuraajilta, mikä on vuoden 2016 suurin musiikki-ilmiö. Kysyimme saman kysymyksen YleX:n musiikkitoimittajilta.
Näistä musiikki-ilmiöistä vuosi 2016 tullaan muistamaan:
1. Alma valloittaa maailmaa
20-vuotiaasta Almasta on kuluvan vuoden aikana tullut kansainvälinen sensaatio. Debyyttisinkku Karmaa on kuunneltu Spotifyssa hurjat yli 17 miljoonaa kertaa. Jopa musiikkilegenda Elton John tykästyi biisiin niin, että soitti sen Apple Musicin Beats1-kanavan ohjelmassaan.
Jo ennen Karma-kappaleen julkaisua artisti solmi kansainvälisen levytyssopimuksen Universal Musicin kanssa.
Alma julkaisi kesällä Bonfire-nimisen kappaleen yhdessä saksalaistuottaja Felix Jaehnin kanssa. Biisi on kuunneltu Spotifyssä yli 57 miljoonaa kertaa ja se soi muun muassa Rion olympialaisissa.
2. “Uusi biisi Spotifyssa ensi yönä kello 00:00”
Vuonna 2016 artistit valvovat yhdessä fanien kanssa. Esimerkiksi Cheek ja Roope Salminen ovat pyytäneet faneiltaan välitöntä palautetta somessa heti biisin julkaisun jälkeen.
3. Mikael Gabrielin supervuosi
Maaliskuussa 2016 rapin paha poika ja ainainen riidanhaastaja Mikael Gabriel sanoi Emma-gaalan punaisella matolla, että haluaa levittää positiivista asennetta.
Räppäri on ollut sanojensa mittainen mies. Vain elämää -kausi teki MG:lle saman kuin aiemmin Cheekille ja VilleGallelle: räppäristä tuli koko kansan Miklu. Hän on tuonut avoimesti esille luontosuhdettaan ja kertonut koskettavia tarinoita vaikeasta lapsuudestaan.
Lisäksi Mikael Gabriel on esiintynyt tänä vuonna kahdessa kokopitkässä elokuvassa. Sekä Pahan kukat että _Bodom _ovat olleet elokuvia, joista on kohistu paljon. Vuosi 2016 on ollut Mikael Gabrielin.
Lue myös: Analyysi: Mikael Gabriel on Vain elämää -ohjelman vuoden 2016 voittaja – eikä niin käynyt sattumalta
4. Aina vain Paperi T
Mutta eikö Paperi T ollut vuoden 2015 juttu? Kyllä, mutta hype jatkuu edelleen.
Räppäri julkaisi debyyttialbuminsa Malarian pelko huhtikuussa 2015. Levyä voi jo nyt kutsua yhdeksi suomalaisen musiikin klassikoista: harva artisti voi keikkailla puolentoista vuoden ajan debyyttialbuminsa varjolla.
Paperi T voitti alkuvuoden Emma-gaalassa odotetusti vuoden tulokkaan palkinnon. Hän pokkasi myös vuoden hip hop -albumin Emman JVG:n ja Cheekin edestä.
Syksyllä Paperi T:stä tuli toinen suomalaisräppäri, joka julkaisi runoteoksen. Post Alfa -teoksen ensimmäinen 2 500 kappaleen painos myi loppuun alle vuorokaudessa.
5. Pen-Pineapple-Apple-Pen
Vuoden tykein ja hämyin korvamato. Etkö ole vielä törmännyt? Älä laita soimaan, mutta lue täältä, mistä on kyse.
6. Beyoncé ja Lemonade
Super Bowlin väliaikashow’n pääesiintyjä oli Coldplay, mutta Beyoncé varasti koko shown. Vain muutamaa päivää aiemmin hän julkaisi mustien oikeuksiin kantaa ottavan Formation-musiikkivideon.
Ennen maailmankiertuettaan Beyoncé julkaisi vielä visuaalisen Lemonade-albumin, joka on tunnin mittainen lyhytelokuva koko albumin kappaleista. Lemonade löytyy edelleen ainoastaan musiikkipalvelu Tidalista.
7. Tuottajien roolin korostuminen
Tänä vuonna yhä useampien uusien biisien yhteydessä on ollut entistä tärkeämpää mainita, kuka biisin on tuottanut. Hank Solo julkaisi ensimmäisen oman biisinsä, JVG:n uusimassa kappaleen Revolverin tuottaja MGI on nimetty fiittaajaksi Elias Gouldin ohella.
Lisäksi monet nuoret musatulokkaat ovat samalla artisteja ja tuottajia. Heihin lukeutuvat esimerkiksi Biniyam, Jeremy Folderol, Joonas Laaksoharju eli Yonas ja Lenno. JVG – Revolveri
_Lue myös: Tämä studio Lahdessa tekee jättiosan Suomen listamusiikista – vierailimme MGI:n hittitehtaalla_
8. Etunimi on nyt pop
Mitä näitä kovia artisteja nyt on: Sanni, Sini Yasemin, Vilma Alina, Evelina, Ellinoora. Aivan oma lukunsa ovat Saara ja Alma, jotka ovat osoittaneet, että omaa juttua tekemällä voi pärjätä maailmalla.
9. Draken isätanssi
Drake on hämmentävä artisti: Suomessa hän ei ole vielä noussut eturivin hip hop -artistien joukkoon, mutta maailmalla hän on the juttu.
Drake on ollut yksi vuoden isoimpia kansainvälisiä artisteja. Keväällä julkaistu Views-albumi oli menestys, joka poiki megahitit One Dance ja Hotline Bling – jonka vuoden 2015 loppupuolella julkaistu musiikkivideo on saanut suurta huomiota Draken nolohkon tanssin vuoksi. Lisäksi Draken media- ja somenäkyvyys on ollut suurta. Hänestä on tehty lukuisia meemejä – esimerkiksi albumin julkaisun aikoihin ihmiset jakoivat kuvia, joissa näkyy Drake istumassa eri paikoissa.
10. YouTubesta soittolistoille
Justimus ja Musta Barbaari olivat pitkään tunnetuimmat ja samalla ainoat tubettajat, jotka olivat julkaisseet videoiden lisäksi biisejä. Tänä vuonna tubeartistien määrä on kasvanut: isoin tubettajan tekemä hitti on ollut Arttu Lindemanin Läikkyy, joka nousi Suomen Spotifyn ykköseksi ja myi platinaa vain neljässä viikossa.
Muita somesta musalistoille tämän vuoden aikana nousseita artisteja ovat esimerkiksi Daniel Okas, Seksikäs-Suklaa ja HesaÄijä. Aleksanteri Hakaniemen debyyttisinkku sai ensisoittonsa YleX:n Uuden musiikin aamuvuorossa tänään 22. marraskuuta.
11. Hämy kone tekee musiikkia marmokuulilla
Yksi vuoden kummallisimmista ilmiöistä on ruotsalaisen Wintergatan-bändin jännittävä musiikkivideo Marble Machine. Alkuvuodesta julkaistua videota on katsottu YouTubessa lähes 30 miljoonaa kertaa.
Marble Machine on käsin toimiva kone, jossa on 2 000 marmorikuulaa. Kun koneen laittaa “päälle”, kuulat liikkuvat ja tuottavat säveliä ja muita ääniä.
Koko homman ymmärtää parhaiten tsekkaamalla alta olevasta videosta, mistä on kyse!
12. Millennial Whoop on kaikkialla
Millennial Whoop on melodinen kulku, jonka yhdysvaltalaismuusikko Patrick Metzger on nimennyt. Melodiakoukussa toistuu wa-oh, wa-oh -tyyppinen laulu, jotka kuullaan esimerkiksi Katy Perryn, Demi Lovaton ja Twenty One Pilotsin kappaleissa.
Lue myös: Tämä ärsyttävä melodiapätkä soi nyt jokaisessa hittibiisissä – joko olet kuullut Millennial Whoopin?
13. Frank Oceanin ja Def Jam -levy-yhtiön säätö
Myös vuonna 2016 on seurattu levy-yhtiöiden ja artistien välistä kiistelyä. Yksi suurimmista niistä oli tänä vuonna yhdysvaltalaisen hip hop -artisti Frank Ocean riita Def Jamin kanssa.
Ocean julkaisi kesällä kaksi albumia kahden päivän aikana. Ensimmäinen näistä, Endless, oli visuaalinen musiikkialbumi, joka esitettiin vain Apple Musicissa. Seuraavana päivänä Ocean julkaisi omakustannealbumi Blonden, joka julkaistiin perinteisenä albumina.
Ocean julkaisi visuaalisen albumin sen vuoksi, että hän oli vielä yhden albumin velkaa Def Jamille ja Endless päätti sopimuksen. Oceania uhattiin oikeustoimilla, mutta lopulta kävi ilmi, että Def Jam oli tehnyt päätöksen yhteistyön loppumisesta jo hyvissä ajoin ennen Endless-albumia.
14. David Guettan Open Air -keikka Eiffel-tornilla
Viime kesänä Ranskassa järjestettyjen jalkapallon EM-kisojen yllä oli pelko terrorismista: kahdeksan kuukautta ennen futiskisojen alkua Pariisissa tapahtui terrori-isku, jossa kuoli 132 ihmistä. Iskujen jälkeen pohdittiin, että pitäisikö kisat siirtää kokonaan pois Ranskasta.
Mutta eipä siirretty! Kisojen järjestäminen oli isku terroristeja vastaan: ranskalaiset – ja samalla koko jalkapalloileva Eurooppa – osoitti, ettei pelkää.
Päivää ennen EM-skabojen käynnistymistä Ranskan tunnetuin DJ David Guetta veti ulkoilmakeikan Eiffel-tornin juurella 80 000 fanin edessä.
- Olen kotoisin Pariisista. Terrori-iskujen jälkeen tuntui todella symboliselta tulla takaisin kotimaahani ja esiintyä maailman tunnetuimman rakennuksen alla, Guetta kommentoi keikkaa DJ Magin mukaan.
15. Jotain täysin ennennäkemätöntä: Slush Music
Slush Music on Helsingin Kaapelitehtaalla ja Messukeskuksella 30.11.–1.12. järjestettävä tapahtuma, joka kokoaa noin 1 500 musiikkialan ammattilaista levymoguleista artisteihin ja biisintekijöistä tuottajiin. Slush Musicissa keskustellaan teknologian ja musiikkiteaollisuuden välisistä suhteista ja kuullaan aiheeseen liittyviä puheita.
Joku ensi vuoden suurimmista musiikki-ilmiöistä voi nähdä päivänvalonsa Slush Musicissa.
Bonus:
Näitäkin ehdotettiin Twitterissä: Saravon Pekka, The Official Donald Trump Jam, Jari Sillanpää -kahvi.
YleX on Slushin yhteistyökumppani ja isosti mukana tapahtumassa! Tsekkaa Slushiin liittyvät uutiset ja artikkelit täältä.
Lue myös:
Slush saa jälleen kuninkaallisen vieraan – Norjan kruununprinssi Haakon saapuu Helsinkiin
Slush on valonkantaja synkeässä bisnes-Suomessa – seuraavaksi se aikoo pelastaa musiikin