Hyppää pääsisältöön

Pikku Kakkonen kehittää sovellustaan yhdessä lasten kanssa

Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla.
Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla. Kuva: Jyri Pitkänen Pikku Kakkonen,sovellukset

”Tää on niin hassu peli ettei hassumpaa voi ollakaan!” Nelivuotias lähestulkoon seisoo käsillään, nenä kiinni tabletissa, kädet tukeutuvat räsymattoon ja jalat potkuttelevat korkealla ilmassa. Vieressä konttaava webkehittäjä naurahtaa huojentuneesti.

Pikku Kakkosen mobiilisisältöjen kehitystyössä johtotähtenä on aina ollut kohderyhmän kuuleminen. Yhteistä kehittämistä tehdään tällä hetkellä pääosin päiväkodeissa Pikku Kakkosen kummiryhmien lasten kanssa.

Tampereella muutamat kummiryhmätoimintaan mukaan pyydetyt päiväkodit ovat avanneet ovensa sovelluskehitystyötä tekeville graafikoille, äänisuunnittelijoille, pelien käsikirjoittajille ja koodareille sekä yleisötutkijalle. Parin vuoden aikana lähemmäs sata eri-ikäistä lasta parivuotiaista eskari-ikäisiin asti on osallistunut päiväkotipäivänsä aikana mukaviin askartelutuokioihin ja digitaalisiin leikkihetkiin.

Yhteistä ideointia

Uusien digitaalisten sisältöjen ideointi lähtee liikkeelle lasten kanssa. Päiväkotien askartelupöytien ääreen istahtavat sekä lapset että pikkukakkoslaiset. Edessä on röykkiöittäin kyniä, saksia, tarroja, leikattavia kuvia, liimaa ja papereita. Lapset luovat ja tarinoivat. Aikuiset kuuntelevat ja kyselevät. Yhdessä selvitään terävistä saksista ja ruttaantuvista tai toisiinsa liimaantuvista papereista.

Noista hetkistä ovat saaneet alkunsa monet Pikku Kakkosen uudesta sovelluksesta löytyvät pienet kepposet ja riemastuttavat räjähdykset. Mutta ennen kaikkea lapset ovat tartuttaneet aikuisiin oman tapansa katsella maailmaa. Heidän tarinoidensa yksityiskohtiin asti menevä, ilahduttava yllätyksellisyys on päätynyt ohjaamaan kaikkea sovellussuunnittelua.

Digitaalista leikkiä rinnatusten

Villin ideoinnin jälkeen lasten kanssa aletaan pelailla tabletilla. Alkuun testataan erilaisia verrokkeja, mutta kerta toisensa jälkeen päästään aina vain valmiimman sovelluksen pariin.

Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla.
Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla. Kuva: Jyri Pitkänen Pikku Kakkonen,sovellukset
Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla.
Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla. Kuva: Jyri Pitkänen Pikku Kakkonen,sovellukset
Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla.
Lapset pelaavat Pikku Kakkosen uutta sovellusta tabletilla. Kuva: Jyri Pitkänen Pikku Kakkonen,sovellukset

Tabletin ääressä jokainen lapsi saa etsiä ja löytää omaan tahtiin, leikkiä tai pelata omalla tavallaan. Aikuisten tehtävänä on hyvin tarkka havainnointi. Omat tuntemukset ja opettaminen eivät kuulu asiaan: kaikki mitä lapsi tekee on oikein! Lapsen tunnelmissa myötäeläminen on hedelmällisen yhteistyön perusta.

Toisinaan yhteisissä pelihetkissä hämmennytään uusista sisällöistä, toisinaan koetaan riemukkaita onnistumisen hetkiä. Välillä harmistutaan ja välillä kiinnytään kyyneliin asti. Jokainen sormen liike, asennon muutos, kontaktin haku ja lapsen reaktio on arvokas. Kaikkien hapuilujen, kysymysten, kiljahdusten, hymyjen ja hihitysten perusteella parannetaan sovelluksen käytettävyyttä ja lisätään uusia ominaisuuksia, ääniä ja animaatioita.

Julkaisu avaa kehitystyön kaikille

Ideointisessioiden ja pelihetkien jälkeen koittaa aikanaan hetki, jolloin peli on kaikkien suomalaisten lasten sormissa. Siitä eteenpäin yksi sisällönkehityksen väline on statistiikka: napautukset kirjautuvat automaattisesti ylös ja niistä kertyvistä luvuista ja prosenteista voi päätellä paljon eri sisältöjen suosiosta.

Pikku Kakkonen kiittää jokaista pientä yhteistyökumppaniaan! Ilman teitä ei olisi meidän hassun hauskoja digileikkejäkään.

 • Askartele Pikku Kakkosen vauhdikkaat viidakkosynttärit

  Koristeita ja ideoita toiminnallisiin viidakkosynttäreihin.

  Kokoa hauskat viidakkosynttärit kotoa ja lähikaupasta löytyvillä materiaaleilla! Tulostettavat kutsukortit, lasinaluset ja muut koristeet luovat tunnelmaa ja kierrätysmateriaaleista toteutettavat puuhat takaavat sen, ettei juhlijoille tule tylsää. Eläimellistä menoa ja vihreyttä saa lisää vaikkapa tuomalla kattaukseen muovieläimiä ja sommittelemalla huonekasvit pöydän ympärille. Juhlien järjestämisessä vain mielikuvitus on rajana!

 • Postimies Pate erikoislähettipalvelusta

  Pate ei koskaan jätä kaupunkilaisia pulaan.

  Ystävällinen postimies ja hänen mustavalkoinen kissansa Jessi toimittavat postia ja paketteja ympäri Viherlaaksoa. Uusimmilla tuotantokausilla Pate on saanut ylennyksen erikoislähettipalvelun hommiin ja toimittaa paketteja mitä erilaisimmilla kulkuvälineillä. Postimies Paten uudet jaksot Pikku Kakkosessa maanantai-iltaisin 31.7. alkaen. Ohjelma on katsottavissa myös Lasten Areenassa 7 päivää ensilähetyksestä.

 • Simon maailmaan mahtuu monenlaista mahtavaa

  Simo on nokkela, pieni esikoululainen.

  Simo on nokkela, pieni esikoululainen. Simon elämässä tapahtuu paljon asioita, jotka voivat tapahtua kenelle tahansa lapselle. Isän ja äidin opastuksella Simo aloittaa koulun, menee hammaslääkäriin ja oppii ajamaan ilman apupyöriä.

 • Vilkki Ankka matkustaa ympäri maailmaa Pikku Kakkosessa

  Vilkki Ankka pistää tuulemaan.

  Vilkki on vilkas ankka, jolla on taipumus panna tuulemaan. Hän asustaa Mäkikolossa yhdessä ystäviensä Taneli-possun ja Vomppa-vompatin kanssa. Vilkki innostuu asiasta kuin asiasta eikä aina huomaa, että pieni harkinta auttaisi asiaa. Onneksi ystävät ovat apuna ja asiat saadaan aina hoitumaan parhain päin.