Hyppää pääsisältöön

Ruuhkavuositarinoita: Sydänvikainen "myttyrä" on aika ihana pikkuveli

Ruuhkavuositarinoita: Sydänvikaisesta myttyrästä kasvoi ihan hyvä pikkuveli
Ruuhkavuositarinoita: Sydänvikaisesta myttyrästä kasvoi ihan hyvä pikkuveli Kuva: Shutterstock marja hintikka live

Elämä ruuhkavuosien pyörteissä on jokaisella omanlaistaan. Ruuhkavuositarinoita-juttusarjassa MHL:n fanit kertovat omia kokemuksiaan, havaintojaan ja oivalluksiaan elämästä. Tässä kertomuksessa nimimerkki "Satua" kirjoittaa erityislapsen syntymästä - isoveljen näkökulmasta.

Äiti oli ollut kiukkuinen ja itkuinen jo vaikka kuinka monta ikuisuutta. Sen maha vain kasvoi ja kasvoi eikä se enää yhtään nostellut syliin enkä minä päässyt vaunujen kyytille. Yksinkään en saa lähteä ollenkaan ulos. Olen kuulemma liian pieni. Mutta kohta minä täytän jo kaksi, eikä se ole enää ihan pieni.

Äiti sanoi, että siellä mahassa on vauva ja että minusta tulee sitten isoveli. En oikein tiedä mitä se tarkoittaa.

Yhtenä aamuna äiti ja isi tulivat herättämään minut ihan kesken unien. Ne oli ihan omituisia. Ne sanoi, että minä pääsen mummulle ja vaarille, kun äiti ja isi menee sairaalaan.

Aamupäivällä mummun puhelin soi ja se kertoo, että nyt minusta on tullut se isoveli. Ei kyllä tunnu yhtään erilaiselta. Sieltä mahasta on kuulemma tullut ulos joku pikkuveli.

Vähän kyllä kiukuttaa, mokoma vauva, niin en kyllä puhu äitille mitään.

Me mennään heti samana päivänä katsomaan sitä. Vähän kyllä kiukuttaa, mokoma vauva, niin en kyllä puhu äitille mitään. Seuraavana päivänä mennään uudestaan katsomaan sitä pientä myttyrää. Nyt voin ottaa sen jo vähän syliin ja silittää sitä, kun mummu ja äiti auttaa.

Minun mielestäni me voitaisiin jo lähteä ihan hyvin kaikki kotiin. Työnnän myttyrän sängyn ovea kohti, mutta ei ne anna minun ottaa sitä myttyrää mukaan. Mummulla ja vaarilla on kivaa, mutta voisin jo kohta mennä kotiin. Vaikka se myttyrä tulisikin mukaan.

Seuraavana aamuna mummun puhelin soi taas.

Nyt mummu näyttää ihan surulliselta ja puhuu jotain jostain sydänviasta. Mikä se semmoinen sydän oikein on?

Mennään mummun ja vaarin kanssa sairaalaan. Äiti on ihan itkun näköinen. Sillä on punaiset silmät ja räkää naamassa. Myttyrä on kuulemma nyt nimeltään Juuso. Ne on jotenkin hätäkastellut sen, että sille on tullut nimi. Se myttyrä makoilee kaikkien letkujen keskellä, mutta en minä niitä huomaa. Osoittelen vain ja hymyilen "vauva!".

En ymmärrä miksi sekin itkettää äitiä.

Äiti on ihan itkun näköinen.

Äiti ja isi pääsee junan kyytiin. Ja myttyrä pääsee lentokoneen kyytiin. Ne menee johonkin isoon kaupunkiin. Minä pääsen vielä kolmanneksi yöksi mummulle ja vaarille. Sinne ei mennä ollenkaan lentokoneella tai junalla. Autolla vain.

Illalla äiti soittaa mummulle ja kertoo, että ne lääkärit siellä aikoo leikata sitä myttyrää. Sinne sen sydämeen laitetaan jotain korjausjuttuja.

Seuraavana päivänä isi ja äiti tulee lentokoneella pois sieltä isosta kaupungista. Olikin jo kovasti ikävä. Äiti on ihan väsynyt. Se nukkuu sohvalla. Toinen mummu tuli tekemään ruokaa ja leikkimään minun kanssa. Äiti pakkaa eteiseen kauhean monta laukkua ja sitten kun ne on pakattu autoon lähdetään ajamaan kauhean monta tuntia sinne isoon kaupunkiin. Siellä on sellainen sairaala, jossa minä saan katsoa isin kanssa Hoplaa ja juoda pillimehua.

Ja käytiin me sitä myttyrääkin katsomassa sellaisessa huoneessa, missä oli ihan kirkkaan vihreä seinä ja kukaan ei antanut minun yhtään painaa mitään nappia.

Sitten mentiin jonnekin äitin ja isin kaverin luokse. Illalla, kun olin nukkumassa kuuntelin, kun äiti, isi ja se kaveritäti katto jääkiekkoa. Kuului välillä hyvä Suomi ja kultaa tuli. Ihan yöllä jotkut soitti pihalla jotain huutokappaletta, missä jollekin teki kipeää, mutta se ei haitannut.

Äiti käveli ympyrää puhelin kädessä.

Seuraavana päivänä äiti ja isi olivat ihan hermostuneita. Äiti käveli ympyrää puhelin kädessä. Myttyrä on jossain leikkauksessa. Äiti sanoo, että joku kirurgi korjaa myttyrää. Sitten äitin puhelin soi ja äiti kuuntelee ihan hiljaa. Sitten se sanoo kiitos hei ja alkaa taas itkeä.

Sitten se itkee ja hymyilee ja sanoo, että kaikki on hyvin.

Seuraavaksi soi isin puhelin ja me päästään muuttamaan johonkin hampurilaistaloon. Se talo on sininen ja iso. Siellä ei ole muita lapsia, mutta siellä on tosi kiva leikkihuone. Asutaan siellä kauan.

Välillä käydään kotona pitämässä minun synttärijuhlat. Myttyrä pääsee pois sieltä piippaavasta nappulahuoneesta sellaiseen huoneeseen minne mennään muumiportaita. Äitiä naurattaa, kun joku on piirtänyt Nipsulle kolme korvaa. Myttyrällä menee hassu naru nenässä.

Minä olen oppinut sanomaan jo myttyrän nimen. Se on Tuutu.

Tällä kertaa myttyrä on meidän mukana.

Kun on kesä ja lämmin, me ajetaan taas isosta kaupungista kotiin. Tällä kertaa myttyrä on meidän mukana.

Kesän aikana opin sanomaan, että "Tuutu ikkee", jos äiti ei heti huomaa. Myttyrä saa sen narun pois nenästä ja se alkaa näyttää heti ihan oikealta vauvalta. Myttyrän kanssa käydään aika usein lääkärissä sellaisessa toisessa aika isossa kaupungissa ja kuulemma sitä sen sydäntä pitää vielä korjata myöhemmin lisää.

Aikuiset sanoo, että jos on vain puolikas, se toimii vähän huonosti. Minusta kyllä myttyrä näyttää ihan tavalliselta vauvalta.

Se on minun pikkuveli ja mun mielestä aika hyvä ihan tuommoisena.

- Satua

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.