Hyppää pääsisältöön

Teeman Elävä arkisto: Sote tulee - katso miten terveydenhoitoa remontoitiin ennen

Hoitaja ja potilas leikkaussalissa 70-luvulla.
Hoitaja ja potilas leikkaussalissa 70-luvun puolivälissä. Hoitaja ja potilas leikkaussalissa 70-luvulla. Kuva: Yle terveydenhoito

Käynnissä oleva Sote ja maakuntauudistus koskettaa kaikkia Suomessa asuvia. Sosiaali- ja terveyspuolen remontteja on ollut ennenkin, mutta nyt meneillään oleva myllerrys nousee kirkkaasti kärkeen, kun mitataan muutosten suuruutta. 22., 25. ja 27.11.

Teema tarjoaa kolme ohjelmaa, joissa tarkastellaan miten Suomessa onnistuttiin sosiaali- ja terveysalan uudistuksissa menneinä vuosikymmeninä.

Suomen kansa on sairas kansa

"Meillä on miljoona pitkäaikaisesti sairasta ja työkyvyttömyyseläkkeellä on kansainvälisesti katsoen poikkeuksellisen suuri osa työikäisestä väestöstä. Suomen kansa on sairas kansa."

Näin karusti alkaa Ylen ajankohtaisohjelma Miten hoidetaan terveitä ja sairaita vuodelta 1971. Eduskunta on juuri saanut puitavakseen uuden kansanterveyslain, jossa päätetään muun muassa luopua terveyskeskusmaksuista . Ohjelmassa selvitetään, miten suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä toimii, jos eduskunta hyväksyy viisi vuotta valmisteilla olleen kansanterveyslain. Haastateltavat pohtivat uuden lain etuja ja haasteita.

Potilas ja veripussi, 80-luku.
Potilas ja veripussi, 80-luku. Kuva: Yle terveydenhoito

Palménin aikaan - kunnanlääkäri

Vuonna 1985 valmistunut ohjelma Palménin aikaan - kunnanlääkäri kertoo ajasta, jolloin kunnanlääkärit olivat maamme terveydenhuollon avainhenkilöitä.
Kunnanlääkärit katosivat kartalta uuden kansanterveyslain tullessa voimaan vuonna 1972. Tilalle tuli terveyskeskuslääkäri.

Kuka saa hoitoa?

Lopuksi lähdemme Lahteen, missä pitää ensin löytää terveyskeskus ja sitten yritetään päästä lääkäriin. Kuka saa hoitoa - ohjelman valmistumisvuosi on 1975.

Lääkäriajat jaetaan perjantaiaamuisin viikoksi eteenpäin ja jos kyseessä on kiireellisempi, mutta ei kuitenkaan ensiaputapaus niin sitten vaan peukut pystyyn, että pääsee ajoissa lääkäriin.

Ohjelmassa selvitetään, kuinka terveyspalvelut toimivat uuden kansanterveyslain tultua voimaan ja huomataan, että kunnilla on ollut ongelmia järjestää palveluita lainmukaisella tavalla.

Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema