Hyppää pääsisältöön

Tuuli nousee

Kuva elokuvasta Tuuli nousee
Jiro lentää unissaan. Kuva elokuvasta Tuuli nousee Tuuli nousee,Hayao Miyazaki,teeman elokuvafestivaali 2016,Teeman elokuvafestivaali,animaatioelokuvat

Hayao Miyazakin jäähyväiselokuva (joka ei ollutkaan jäähyväiselokuva) on surumielisen kaunis tarina luomisesta ja katoavaisuudesta.
Elokuva sai Suomen tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla 2016. Se uusitaan katsojien toiveesta pääsiäislauantain Ghibli-paketissa 15.4. klo 19.30. Areenassa sen voi katsoa vain suorana lähetyksenä.

Kreivi Caproni rakentaa lentokoneita, mutta ne eivät ole järkiperäisen näköisiä metallisia kulkuneuvoja, tuskin edes todellisia. Capronin lentokoneet ovat kuin valtavia, fantastisia, motorisoituja leijoja. Hänen unelmissaan niiden matkustajina on kansaa juhlatuulella, riemusta kiljuvia lapsia, nuoria neitoja hulmuavissa värikkäissä kesämekoissa, pienessä maistissa maljoja nostelevia herroja. On kesä, viirit liehuvat tuulessa ja lentokoneet katoavat kuin leijat jonnekin taivaan sineen.

Ilmalaiva Caproni Ca.60
Capronin jättiläislentokone Ca.60 vuonna 1921 Ilmalaiva Caproni Ca.60 Tuuli nousee,teeman elokuvat

Capronin työtä seuraa kaukana Japanissa lehtien välityksellä nuori poika Jiro, joka on niin likinäköinen, ettei hänestä ole lentäjäksi, mutta hän tahtoo silti rakentaa lentokoneita. Jiro Horikoshi, Hayao Miyazakin elokuvan päähenkilö, ja kreivi Caproni olivat kumpikin todellisia henkilöitä ja lentokonesuunnittelijoita, mutta Tuuli nousee ei ole tosipohjainen draama. Se on maaginen elokuva unelmista, katoavaisuudesta ja hetken kestävästä luomisvoimasta. Ja elämän valitsemisesta toimettomuuden sijaan.

Caproni on Jiron mentor, jonka kanssa tämä keskustelee unissaan. Caproni ja Jiro rakentavat kauniita unelmia. Kumpikin tekee tosiasiassa valtion rahalla sotakoneita ihmisten tappamiseen, mutta olisiko maailma parempi paikka, jos pyramideja ei olisi koskaan rakennettu, niin kuin Caproni elokuvassa kysyy? Hänen hauraat lentokoneensa tosin ovat kaikkea muuta kuin vuosituhantisia monumentteja. Niiden lento on lyhyt kuin uni. Tosin uni voi olla myös painajainen, ja painajaisissaan Jiro näkee mustia ilmalaivoja, jotka kylvävät hävitystä ja kuolemaa. Miyazakin elokuva ei kerro sodasta, mutta kaikki tietävät sodan olevan tulossa. Kesäisen tuulen lisäksi puhaltaa musta tuuli, joka tuo tulta ja savupilviä.

Naoko elokuvassa Tuuli nousee
Naoko Naoko elokuvassa Tuuli nousee Tuuli nousee,teeman elokuvat

Tuuli nousee on myös rakkauselokuva. Sen tarinasta toinen puoli on lainattu romaanista, jolla on sama nimi. Tämä toinen Tuuli nousee on romaani keuhkotautia sairastavasta nuoresta naisesta ja hänen rakastetustaan. (Miyazakin elokuva ei seuraa todellisen Jiro Horikoshin elämäntarinaa.) Tuuli saattaa yhteen Jiron ja hänen rakastettunsa Naokon. Heidän rakkautensa on alusta asti ehdollista: Naoko tietää olevansa sairas, eikä hänestä ehkä koskaan voi olla Jirolle puolisoksi. Mutta Naoko ja Jiro valitsevat rakkautensa, jopa kuoleman uhalla.

Nimi Tuuli nousee on lainaus Paul Valéryn runosta, joka pohtii katoavaisuutta ja elämän ja kuoleman kiertoa, hautausmaalla meren rannalla. Runoilija ehtii jo pelätä olevansa Zenonin nuolen lävistämä*, kyvytön mihinkään toimintaan, kun luonnonvoima katkaisee hänen mietteensä. Tuuli on vastustamaton, se saa valtameren vedenkin uskaltautumaan lentoon. Tuuli nousee, on yritettävä elää.

Elokuvassa pohditaan myös ihmisen luomisvoiman kestoa. Kreivi Capronin mukaan luovuuden kukoistusaika kestää kymmenen vuotta. Hayao Miyazaki ilmoitti tämän olevan hänen jäähyväiselokuvansa, ja siksi hän tekikin sen itselleen niin rakkaasta aiheesta, mutta sittemmin hän on antanut ymmärtää, että kaikki ei ollutkaan vielä sanottu. Jäämme odottamaan.

* Valéry viittaa antiikin filosofiin Zenoniin ja hänen kuuluisiin paradokseihinsa, joiden oli määrä todistaa kaikki liike ja muutos mahdottomiksi. Zenonin nuoli lentää ja ei lennä – sillä joka hetkellä nuolen on oltava jossain paikassa, siis liikkumaton, ja jos ei nuoli minään hetkenä liiku, miten se olisi liikkeessä? Toinen kuuluisa paradoksi on todistavinaan, ettei soturi Akhilleus voi juosten saavuttaa kilpikonnaa, joka on saanut pienenkin etumatkan; tämäkin paradoksi tulee ohimennen esiin elokuvassa.

  • Tuuli nousee (Kaze Tachinu), Japani 2013. Animaatioelokuva, ohjaus Hayao Miyazaki. Elokuvassa on alkuperäinen japaninkielinen ääniraita ja suomenkielinen tekstitys.

Tuuli nousee sai Suomen-tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla sunnuntaina 27.11. klo 20.05. Elokuvan jälkeen siitä keskusteli kaksikko Mika Rättö & Sami Sänpäkkilä.

Kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Tuuli nousee.
Kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Tuuli nousee. Tuuli nousee,Hayao Miyazaki,teeman elokuvafestivaali 2016,Teeman elokuvafestivaali,animaatioelokuvat
Kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Tuuli nousee.
Kuva Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Tuuli nousee. Hayao Miyazaki,animaatioelokuvat,Tuuli nousee,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2016

Juttuun on päivitetty uusintatiedot 12.4.2017.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa