Hyppää pääsisältöön

Yön Polte oli muutama vuosi sitten radioiden soitetuimpia bändejä – miten käy tällä kertaa?

Yön Polte teki comebackin RIP-biisillä, mutta se ei viittaa lopettamiseen.

Kuningas Pähkinän, STIGin ja Setä Tamun muodostama Yön Polte. // Kuva: YleX

Muistatko vielä Tyttö sinä olet meritähti -hitin? Siitä tuli iso ilmiö vuonna 2012 ilman suurta koneistoa tai massiivista promokampanjaa. Toki tekijöillä oli kokemusta musiikkialasta, mutta biisistä tuli leka onnellisen sattuman kautta. YleX lisäsi tuntemattoman bändin juuri julkaistun kappaleen soittolistalle, koska silloinen musiikkipäällikkö Tomi Saarinen tykästyi biisiin.

Vuonna 2012 Yön Polte -niminen kollektiivi esiteltiin siis yleisölle Tyttö sinä olet meritähti -hitin myötä. Kokoonpanoon kuuluvat Stig, Kuningas Pähkinä ja Setä Tamu.

Seuraavana vuonna yhtye julkaisi Rakkauden ratapiha -biisin ja singahti jälleen nopeasti radiosoittoon. Edelleen omakustanteena.

Nyt muutaman vuoden tauon jälkeen yhtye on tehnyt paluun RIP-nimisen kappaleen myötä. Tällä kertaa bändi on kiinnitetty Etenee Recordsille, jonka jakelija on monikansallinen Warner Music. Kovin paljon isompaa meininkiä ei Suomessa voisi olla Yön Poltteelle edes tarjolla. Levydiili syntyi luontevasti, koska Stig on myös Etenee Recordsin artisti.

Miten itsenäisiin päätöksiin tottuneet muusikot taipuivat levydiiliin?

- Tämä oli meille mukavuustekijä. Olemme julkaisseet itse monta kertaa. Se on aina aikamoinen rumba. Nyt päätimme armahtaa itsemme.

- Ilmoitin kyllä, ettei oteta juurikaan mielipiteitä vastaan tai tehdä muutoksia kappaleeseen. Julkaiskaa, jos haluatte. Jos ette, niin julkaisemme itse, Setä Tamu sanoo.

Stig kiiruhtaa kommentoimaan, ettei painostanut bändikavereitaan levydiiliin millään lailla.

- En edes tajua olevani mainstream-jäbä, vaikka olenkin.

Sekä Kuningas Pähkinä että Setä Tamu nyökyttelevät hyväksyvästi.

Vielä on vaikea sanoa, toistuuko Tyttö sinä olet meritähti -kappaleen kaltainen haippi. RIP-paluubiisi on noussut edellisten tapaan YleX:n soittolistalle. Nyt yleisö päättää, tuleeko siitä hitti.

- Jos osaisin ennustaa tuollaiset jutut, ei olisi mitään järkeä julkaista muuta kuin niitä vuoden isoimpia hittejä, Stig sanoo.

Myöskään lukuisia biisejä tehnyt Setä Tamu ei myönnä tunnistavansa itse hittiä.

- Ne biisit, joista olen itse tykännyt eniten, eivät ole menneet mihinkään. Sitten käy välillä niin, että teen jollain satunnaisella biisileirillä tuntemattomien ihmisten kanssa biisin ja se menee Japanissa listaykköseksi. Mulla ei ole mitään käsitystä, miksi niin käy.

“Meidän musiikillinen kemia toimii”

Yön Polte jakautuu bändin sisällä ikään kuin kahteen leiriin. Undergroundia yhtyeessä edustavat Setä Tamu ja Kuningas Pähkinä, joilla on vankka tausta indie-julkaisujen parissa. Valtavirtaa puolestaan edustaa Stig, joka on tottuneempi työskentelemään levymogulien kanssa.

Kolmikko kirjoittaa aktiivisesti hittejä myös muille. Se osittain selittää myös Yön Polte -yhtyeen rauhallisen julkaisutahdin.

Miten Yön Poltteen biisileiri eroaa siitä, kun muusikot kirjoittavat muille artisteille hittejä?

- Ei se tekninen tekeminen mitenkään eroa, mutta meillä on kyllä hyvä tiimi. Meidän dynamiikka toimii hyvin. Aina se ei ole niin muilla biisileireillä, kun isketään tuntemattomia ihmisiä samaan porukkaan tekemään. Välillä se toimii ja välillä ei, Stig kertoo.

- Olen ollut sadoissa biisinkirjoitussessioissa. Välillä paperilla porukka näyttää erittäin hyvältä, mutta kemia ei välttämättä toimi yhtään, Setä Tamu jatkaa.

Aina biisileireillä muille artisteille tehnyt kappaleet eivät vastaa edes tekijän omaa musiikkimakua.

- Rakastan biisinkirjoittamista, mutta tosi usein en edes pidä siitä musiikista mitä teen. Mä vaan pidän sen tekemisestä. Se on mielenkiintoista ja sairaan vaikeaa. Siinä on jatkuvasti haasteita, mutta musa on yleensä sellaista, jota en itse kuluta ollenkaan, Setä Tamu sanoo.

Vielä on pakko selvittää, onko RIP-niminen kappale vihje siitä, että trilogia päättyy nyt tähän ja Yön Polte lopettaa.

- Me ei todellakaan lopeteta, Setä Tamu sanoo.

- Mietimme sitä hetken, että luuleekohan jengi, että me lopetetaan. Sitten ajateltiin, että se herättää vain klikkihaluja kuulla, mitä biisissä sanotaan, Stig päättää.

Lue myös:

Setä Tamulle kulttuuripalkinto 

Setä Tamu: Aloitin biisien tekemisen Commodore 64:lla

Yön Poltteen Setä Tamu: Rakkauden ratapiha maistui hyvältä suussa

Vihdoin uutta materiaalia Yön Polte -kokoonpanolta!

Tässä ovat YleX:n vuoden 2012 soitetuimmat biisit – mukana monta debytanttia

Setä Tamun kirjoittama biisi Japanin ykköseksi: Pöytälaatikosta löytyy vielä sata biisiä