Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Teeman elokuvafestivaali 2016 pääkuva

Ammatti: reportteri

Jack Nicholson ja Maria Schneider elokuvassa Ammatti: reportteri.
Jack Nicholson ja Maria Schneider elokuvassa Ammatti: reportteri. Jack Nicholson ja Maria Schneider elokuvassa Ammatti: reportteri. Ammatti: reportteri,Jack Nicholson,Maria Schneider,Michelangelo Antonioni,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2016

Ontto mies autiomaassa: Michelangelo Antonionin mestariteos on yhdistelmä modernia jännitystä, elokuvailmaisun täydellistä hallintaa ja syvää identiteettikriisiä.
Teema perjantaina 21.4. klo 21.00. Areenassa vain suorana

Se oli elämäni suurin elokuvallinen seikkailu."― Jack Nicholson

Vuonna 1975 valmistunut Ammatti: reportteri on tavallaan ihme: ison amerikkalaisen MGM-studion rahoilla tehty filosofis-esteettinen teos elämänkriisistä, identiteettien vaihtamisesta ja elämästä laina-ajalla. Elokuva onnistuu yhdistämään modernia jännitystä ja poliittista trilleriä liki beckettiläiseen kerrontaan, hiljaisuuteen ja vierauteen sekä mitä hienostuneimpaan elokuvailmaisuun. Ja vangitsee katsojansa!

Ammatti: reportteri oli kolmas italialaisen Michelangelo Antonionin (1912– 2007) englanninkielinen elokuva, suurmenestyksen Blow-up – erään suudelman jälkeen ja yhtä suuren flopin Zabriskie Pointin jälkeen syntynyt mestariteos. Elokuva ei kuitenkaan ollut mikään menestys, päinvastoin. Sen maine syntyi vasta jälkeenpäin.

Pääosassa on Jack Nicholson, uransa parhaisiin kuuluvassa roolissa. Ammatti: reportteri on Nicholsonin oma suosikki, jonka tekovaiheita hän on muistellut lämpimästi. Antonionia Nicholson on kutsunut sankarikseen, intohimoiseksi totuuden etsijäksi.

Nicholson esittää David Lockea, Saharan kapinallisista juttua tekevää tv-reportteria, joka on kirjaimellisesti jumissa autiomaassa. Kun hänen kanssaan samassa hotellipahasessa asuva mies yllättäen kuolee, hän ottaa kuolleen miehen henkilöllisyyden. Kuin sattumalta, hetken mielijohteesta. Hänestä tulee David Robertson.

Lainattua elämää viettävän miehen tie vie Saharasta Lontooseen, Müncheniin, Barcelonaan ja Almeriaan. Matkalla mukaan tarttuu joutilas nuori nainen, jota esittää Maria Schneider. Pian kannoilla ovat kapinalliset ja vallanpitäjät, asekaupan osapuolet ja ihmiset entisestä elämästä.

Elokuvan yhdellä pitkällä kuvalla taltioitu loppukohtaus on syystä legendaarinen. Pienimuotoisempi maaginen hetki koetaan, kun avoautossa istuva Maria Schneider kääntää selkänsä menosuuntaan. Hän katselee eteensä, kohti menneisyyttä joka etääntyy.

 • Ammatti: reportteri (Professione: Reporter/The Passenger), Italia/USA 1975. Ohjaus Michelangelo Antonioni. Pääosissa Jack Nicholson, Maria Schneider, Steven Berkoff, Ian Hendry, Jenny Runacre. HD.

Elokuva on esitetty edellisen kerran Teeman elokuvafestivaalilla syksyllä 2016.

Jack Nicholson ja Maria Schneider elokuvassa Ammatti: reportteri
Jack Nicholson ja Maria Schneider elokuvassa Ammatti: reportteri Ammatti: reportteri,teeman elokuvafestivaali 2016
 • Koiran sydän on Laurie Andersonin lohdullinen elokuva surusta ja rakkaudesta

  Elokuva Lolabelle-koirasta tv-ensi-illassa su 27.11. klo 17.

  Laurie Andersonin lohdullinen elokuva rakkaudesta, luopumisesta, musiikista, kielestä, elämästä, kuolemasta, äideistä, puolisoista ja koirasta nimeltä Lolabelle: "How to feel sad without actually being sad." Tv-ensi-ilta Teeman elokuvafestivaalilla sunnuntaina 27.11. klo 17. Elokuvan esittelee sen leikkaaja Melody London.

 • Kaksi kertaa Philip Seymour Hoffman: A Most Wanted Man ja A Late Quartet

  Hienon näyttelijän kaksi viimeistä roolia.

  Kaksi tv-ensi-iltaa, John le Carrén romaaniin perustuva intensiivinen trilleri ja jousikvartetin ihmissuhteita tutkiva hienovireinen draama. Kaksi surumielistä hahmoa, vakooja ja viulisti. Molempien pääosassa nähdään – valitettavasti viimeisiä kertoja – Philip Seymour Hoffman (1967–2014), sukupolvensa lahjakkaimpiin kuulunut näyttelijä. Tv-ensi-illat Teeman elokuvafestivaalilla 25. ja 27.11.

 • Tuuli nousee

  Miyazakin elokuvassa lentokoneet katoavat taivaan sineen.

  Hayao Miyazakin jäähyväiselokuva (joka ei ollutkaan jäähyväiselokuva) on surumielisen kaunis tarina luomisesta ja katoavaisuudesta. Teeman elokuvafestivaalilla 2016 tv-ensi-iltansa saanut animaatioelokuva uusitaan katsojien toiveesta pääsiäislauantain Ghibli-paketissa 15.4. klo 19.30.

 • Teeman elokuvafestivaalin ohjelmisto 2016

  15 pitkää ja 9 lyhyttä elokuvaa viitenä päivänä 23.–27.11.

  Teeman elokuvafestivaalia vietetään keskiviikosta sunnuntaihin 23.–27.11. Luvassa ensi-iltoja, klassikoita, Oscar-voittajia, avantgardea, animaatiota, komediaa, dokumenttia ja draamaa. 15 pitkää ja yhdeksän lyhyttä elokuvaa, joista puolet tv-ensi-iltoja. Lisäksi intoilua elokuvista. Teeman elokuvafestivaalin ohjelmisto, olkaa hyvät!

Yle Teema

 • Puoli vuosisataa Kaustisen kansanmusiikkijuhlia

  Mestaripelimanneja sekä festivaalitunnelmaa vuodelta 1972

  Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on tarjonnut unohtumattomia elämyksiä jo viidenkymmenen vuoden ajan. Yle Teema onnittelee puolen vuosisadan ikäistä festivaalia ja esittää synttäreiden kunniaksi kahden mestaripelimannin henkilökuvat sekä ohjelman festivaalista vuodelta 1972.

 • Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Sulkavalla on soudettu kilpaa jo 50 vuotta

  Suomalaiset ovat saunahulluja, se tiedetään, mutta meissä on paljon myös soutuhulluja. Heinäkuun toisena viikonloppuna tuhannet suomalaiset pakkaavat soutuveneen auton katolle tai traileriin, ja sitten lähdetään kohti kaunista Itä-Savoa. Teema maanantaina 3.7. klo 12, torstaina 6.7. klo 22.45 ja perjantaina 7.7. klo 14.55 Sulkavan suursoudut täyttää tänä vuonna komeat 50 vuotta.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Jazzia! Teeman kesässä soi paholaisen torvi ja Verneri Pohjolan trumpetti

  Kesäkuu alkaa Teemalla saksofonin soinnilla.

  Teemalla puhalletaan kesän avaukseen jazzin meininkiä. Jazzkesä alkaa muhkeasti saksofonin soinnilla ja huipentuu trumpetisti Verneri Pohjolasta kertovan dokumentin ensi-iltaan 17.6. Siinä välissä ääneen pääsevät muun muassa Ornette Coleman, Rahsaan Roland Kirk, Donny McCaslin ja Charles Lloyd. Kesäkuun kolme perättäistä Yle Liveä on taltioitu Tampere Jazz Happeningissä, ja kesäkuun ensimmäinen Teemalauantai on omistettu paholaisen torvelle eli saksofonille.

 • Velvet – muotitalon tarina

  Suosikkisarjan uusi kausi alkaa 31.5.!

  Teemalla suuren suosion saavuttanut espanjalaissarja sijoittuu 1950–60-luvuille ja kertoo eräästä maan hienoimmista tavarataloista. Velvetin uusi neljäs kausi alkaa Teemalla 31.5.2017.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!