Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Teeman elokuvafestivaali 2016 pääkuva

Ammatti: reportteri

Jack Nicholson ja Maria Schneider elokuvassa Ammatti: reportteri.
Jack Nicholson ja Maria Schneider elokuvassa Ammatti: reportteri. Jack Nicholson ja Maria Schneider elokuvassa Ammatti: reportteri. Ammatti: reportteri,Jack Nicholson,Maria Schneider,Michelangelo Antonioni,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2016

Ontto mies autiomaassa: Michelangelo Antonionin mestariteos on yhdistelmä modernia jännitystä, elokuvailmaisun täydellistä hallintaa ja syvää identiteettikriisiä.
Teema perjantaina 21.4. klo 21.00. Areenassa vain suorana

Se oli elämäni suurin elokuvallinen seikkailu."― Jack Nicholson

Vuonna 1975 valmistunut Ammatti: reportteri on tavallaan ihme: ison amerikkalaisen MGM-studion rahoilla tehty filosofis-esteettinen teos elämänkriisistä, identiteettien vaihtamisesta ja elämästä laina-ajalla. Elokuva onnistuu yhdistämään modernia jännitystä ja poliittista trilleriä liki beckettiläiseen kerrontaan, hiljaisuuteen ja vierauteen sekä mitä hienostuneimpaan elokuvailmaisuun. Ja vangitsee katsojansa!

Ammatti: reportteri oli kolmas italialaisen Michelangelo Antonionin (1912– 2007) englanninkielinen elokuva, suurmenestyksen Blow-up – erään suudelman jälkeen ja yhtä suuren flopin Zabriskie Pointin jälkeen syntynyt mestariteos. Elokuva ei kuitenkaan ollut mikään menestys, päinvastoin. Sen maine syntyi vasta jälkeenpäin.

Pääosassa on Jack Nicholson, uransa parhaisiin kuuluvassa roolissa. Ammatti: reportteri on Nicholsonin oma suosikki, jonka tekovaiheita hän on muistellut lämpimästi. Antonionia Nicholson on kutsunut sankarikseen, intohimoiseksi totuuden etsijäksi.

Nicholson esittää David Lockea, Saharan kapinallisista juttua tekevää tv-reportteria, joka on kirjaimellisesti jumissa autiomaassa. Kun hänen kanssaan samassa hotellipahasessa asuva mies yllättäen kuolee, hän ottaa kuolleen miehen henkilöllisyyden. Kuin sattumalta, hetken mielijohteesta. Hänestä tulee David Robertson.

Lainattua elämää viettävän miehen tie vie Saharasta Lontooseen, Müncheniin, Barcelonaan ja Almeriaan. Matkalla mukaan tarttuu joutilas nuori nainen, jota esittää Maria Schneider. Pian kannoilla ovat kapinalliset ja vallanpitäjät, asekaupan osapuolet ja ihmiset entisestä elämästä.

Elokuvan yhdellä pitkällä kuvalla taltioitu loppukohtaus on syystä legendaarinen. Pienimuotoisempi maaginen hetki koetaan, kun avoautossa istuva Maria Schneider kääntää selkänsä menosuuntaan. Hän katselee eteensä, kohti menneisyyttä joka etääntyy.

 • Ammatti: reportteri (Professione: Reporter/The Passenger), Italia/USA 1975. Ohjaus Michelangelo Antonioni. Pääosissa Jack Nicholson, Maria Schneider, Steven Berkoff, Ian Hendry, Jenny Runacre. HD.

Elokuva on esitetty edellisen kerran Teeman elokuvafestivaalilla syksyllä 2016.

Jack Nicholson ja Maria Schneider elokuvassa Ammatti: reportteri
Jack Nicholson ja Maria Schneider elokuvassa Ammatti: reportteri Ammatti: reportteri,teeman elokuvafestivaali 2016
 • Koiran sydän on Laurie Andersonin lohdullinen elokuva surusta ja rakkaudesta

  Elokuva Lolabelle-koirasta tv-ensi-illassa su 27.11. klo 17.

  Laurie Andersonin lohdullinen elokuva rakkaudesta, luopumisesta, musiikista, kielestä, elämästä, kuolemasta, äideistä, puolisoista ja koirasta nimeltä Lolabelle: "How to feel sad without actually being sad." Tv-ensi-ilta Teeman elokuvafestivaalilla sunnuntaina 27.11. klo 17. Elokuvan esittelee sen leikkaaja Melody London.

 • Kaksi kertaa Philip Seymour Hoffman: A Most Wanted Man ja A Late Quartet

  Hienon näyttelijän kaksi viimeistä roolia.

  Kaksi tv-ensi-iltaa, John le Carrén romaaniin perustuva intensiivinen trilleri ja jousikvartetin ihmissuhteita tutkiva hienovireinen draama. Kaksi surumielistä hahmoa, vakooja ja viulisti. Molempien pääosassa nähdään – valitettavasti viimeisiä kertoja – Philip Seymour Hoffman (1967–2014), sukupolvensa lahjakkaimpiin kuulunut näyttelijä. Tv-ensi-illat Teeman elokuvafestivaalilla 25. ja 27.11.

 • Tuuli nousee

  Miyazakin elokuvassa lentokoneet katoavat taivaan sineen.

  Hayao Miyazakin jäähyväiselokuva (joka ei ollutkaan jäähyväiselokuva) on surumielisen kaunis tarina luomisesta ja katoavaisuudesta. Teeman elokuvafestivaalilla 2016 tv-ensi-iltansa saanut animaatioelokuva uusitaan katsojien toiveesta pääsiäislauantain Ghibli-paketissa 15.4. klo 19.30.

 • Teeman elokuvafestivaalin ohjelmisto 2016

  15 pitkää ja 9 lyhyttä elokuvaa viitenä päivänä 23.–27.11.

  Teeman elokuvafestivaalia vietetään keskiviikosta sunnuntaihin 23.–27.11. Luvassa ensi-iltoja, klassikoita, Oscar-voittajia, avantgardea, animaatiota, komediaa, dokumenttia ja draamaa. 15 pitkää ja yhdeksän lyhyttä elokuvaa, joista puolet tv-ensi-iltoja. Lisäksi intoilua elokuvista. Teeman elokuvafestivaalin ohjelmisto, olkaa hyvät!

Yle Teema

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Oscar-gaala 2018 suorana Teemalla

  Oscar-viikonloppuna elokuvia ja juhlavuoden gaala

  90. Oscar-gaala juhlallisuuksineen nähdään maaliskuussa 2018 Teemalla suorana lähetyksenä. Gaalaan valmistaudutaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia West Side Storysta Amyyn.

 • Sound Trackerin uusi kausi alkaa lauantaina

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Teeman alkukevään elokuvat

  Elokuvia viitenä päivänä viikossa

  Teema esittää keväällä 2018 elokuvia viitenä päivänä viikossa. Teeman elokuvafestivaalin ajankohta on 20.–24.3.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Beside Bowie: kitaristi Mick Ronsonin tarina avaa vuoden 2018 Bowie-teemaillan

  Teemalauantai on jälleen omistettu David Bowielle.

  David Bowien kuolemasta tuli kuluneeksi kaksi vuotta 10.1.2018 – tammikuinen Bowie-ilta alkaa jo muodostua Teeman traditioksi! Tämän vuoden ensi-ilta on dokumenttielokuva Spiders from Mars -kitaristi Mick Ronsonista, kertojaäänenä itse Bowie. Lisäksi nähdään dokumentti David Bowien viimeiset vuodet (2017), elokuva Merry Christmas Mr. Lawrence (1983) ja musiikkivideoita. Kaikki myös Areenassa.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!