Hyppää pääsisältöön

Ammatti: reportteri

Jack Nicholson ja Maria Schneider elokuvassa Ammatti: reportteri.
Jack Nicholson ja Maria Schneider elokuvassa Ammatti: reportteri. Jack Nicholson ja Maria Schneider elokuvassa Ammatti: reportteri. Ammatti: reportteri,Jack Nicholson,Maria Schneider,Michelangelo Antonioni,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvafestivaali 2016

Ontto mies autiomaassa: Michelangelo Antonionin mestariteos on yhdistelmä modernia jännitystä, elokuvailmaisun täydellistä hallintaa ja syvää identiteettikriisiä.
Teema perjantaina 21.4. klo 21.00. Areenassa vain suorana

Se oli elämäni suurin elokuvallinen seikkailu."― Jack Nicholson

Vuonna 1975 valmistunut Ammatti: reportteri on tavallaan ihme: ison amerikkalaisen MGM-studion rahoilla tehty filosofis-esteettinen teos elämänkriisistä, identiteettien vaihtamisesta ja elämästä laina-ajalla. Elokuva onnistuu yhdistämään modernia jännitystä ja poliittista trilleriä liki beckettiläiseen kerrontaan, hiljaisuuteen ja vierauteen sekä mitä hienostuneimpaan elokuvailmaisuun. Ja vangitsee katsojansa!

Ammatti: reportteri oli kolmas italialaisen Michelangelo Antonionin (1912– 2007) englanninkielinen elokuva, suurmenestyksen Blow-up – erään suudelman jälkeen ja yhtä suuren flopin Zabriskie Pointin jälkeen syntynyt mestariteos. Elokuva ei kuitenkaan ollut mikään menestys, päinvastoin. Sen maine syntyi vasta jälkeenpäin.

Pääosassa on Jack Nicholson, uransa parhaisiin kuuluvassa roolissa. Ammatti: reportteri on Nicholsonin oma suosikki, jonka tekovaiheita hän on muistellut lämpimästi. Antonionia Nicholson on kutsunut sankarikseen, intohimoiseksi totuuden etsijäksi.

Nicholson esittää David Lockea, Saharan kapinallisista juttua tekevää tv-reportteria, joka on kirjaimellisesti jumissa autiomaassa. Kun hänen kanssaan samassa hotellipahasessa asuva mies yllättäen kuolee, hän ottaa kuolleen miehen henkilöllisyyden. Kuin sattumalta, hetken mielijohteesta. Hänestä tulee David Robertson.

Lainattua elämää viettävän miehen tie vie Saharasta Lontooseen, Müncheniin, Barcelonaan ja Almeriaan. Matkalla mukaan tarttuu joutilas nuori nainen, jota esittää Maria Schneider. Pian kannoilla ovat kapinalliset ja vallanpitäjät, asekaupan osapuolet ja ihmiset entisestä elämästä.

Elokuvan yhdellä pitkällä kuvalla taltioitu loppukohtaus on syystä legendaarinen. Pienimuotoisempi maaginen hetki koetaan, kun avoautossa istuva Maria Schneider kääntää selkänsä menosuuntaan. Hän katselee eteensä, kohti menneisyyttä joka etääntyy.

  • Ammatti: reportteri (Professione: Reporter/The Passenger), Italia/USA 1975. Ohjaus Michelangelo Antonioni. Pääosissa Jack Nicholson, Maria Schneider, Steven Berkoff, Ian Hendry, Jenny Runacre. HD.

Elokuva on esitetty edellisen kerran Teeman elokuvafestivaalilla syksyllä 2016.

Jack Nicholson ja Maria Schneider elokuvassa Ammatti: reportteri
Jack Nicholson ja Maria Schneider elokuvassa Ammatti: reportteri Ammatti: reportteri,teeman elokuvafestivaali 2016
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa