Hyppää pääsisältöön

Anni Saikku: Reach Out For The Sun

"Kappale kuvastaa pelottavan hyvin elämäntilannettani – muutoksia, oivalluksia itsestään, rohkeuden etsimistä ja eteenpäin menemistä." Anni Saikku osallistuu Uuden Musiikin Kilpailuun kappaleella Reach Out For The Sun.


Kappaleen tekijät: Mia Kemppainen, Perttu Kurttila
Musiikkivideon ohjaaja & kuvaaja: Iiris Heikka, Petteri Lappalainen


Kuka olet?

Oon Anni Saikku, 21-v. stadilainen. Perheestä löytyy 3 pikkusiskoa ja 2 koiraa, joita on kova ikävä kun asun omassa kämpässä. Opiskelen Haaga-Heliassa. Olen harvinaisen avoin tyyppi, ekstrovertti. Puheliaan persoonan lisäksi mulla on ADHD, joten saatan olla vähän liikaa rauhallisille ja ujoille ihmisille... Olen aina tuntenut asiat voimakkaasti. Mun elämässä on ollut isoja suruja ja isoja iloja - mun mielestä se on parempi niin. Mä rakastan tosi kovaa. Vaikka olen aika rohkea, stressaan silti melko paljon siitä, mitä ihmiset minusta ajattelevat. Siitä olisi kiva päästä eroon. Rakastan merta. Olen romantikko ja haaveilija.

Miksi osallistuit Uuden Musiikin Kilpailuun?

Olen pari vuotta seurannut tiivisti UMK:ta. Melkein hainkin mukaan viime vuonna, mutta biisi ei sittenkään tuntunut omalta. Osallistuminen tänä vuonna tapahtui lopulta nopeasti ihanien sattumien ja tuttujen kautta. Reach Out For The Sunin kirjoittaja Mia Kemppainen otti yhteyttä, koska yhteinen kaveri oli suositellut minua. Rakastuin biisiin ja meillä klikkasi superhyvin yhteen Mian kanssa. Euroviisut ja UMK on iso mahdollisuus Suomen kokoisessa maassa. Olen viime aikoina seissyt vähän paikoillaan musiikin kanssa, mutta sisällä on sairas palo. Toivon, että tämä vie askeleen eteenpäin. Upea tilaisuus päästä esiintymään isolle yleisölle ja tutustumaan uusiin ihmisiin!

Aika ennen Uuden Musiikin Kilpailua?

Lapsesta asti musiikki on aiheuttanut minussa voimakkaita tunteita. Äiti osti jossain vaiheessa karaokekoneen, josta hullaannuin ihan täysin. Harrastin teatteria ja tanssia vuosikaudet sekä kokeilin musiikkiteatteria. Opettelin itse soittamaan pianoa. Osallistuin The Voice of Finlandiin kolmannella kaudella, mikä on ollut elämäni rohkein, jännittävin ja siistein juttu tähän mennessä. Sen jälkeen olen pari vuotta keikkaillut, nauhoitellut YouTube-videoita sekä nauttinut musiikista ja ihmisille esiintymisestä. Mulla on kauhea jano tehdä jotain isomman kaavan juttua. Siksi UMK tuntuu erittäin hyvältä nyt.

Kuvaile musiikkiasi?

Reach Out For The Sun on ensimmäinen biisi, joka julkaistaan minun nimellä. Siinä on melankolista fiilistä ja haikeutta. Samalla se on hyvin voimakas ja minulle voimaannuttava biisi. Kappale on minun kuuloinen kombinaatio valoa ja pimeyttä. Ja valo saa isomman osan. Kappale kasvaa makeella tavalla. Mä ainakin tanssin, kun kuuntelen tätä täysiä kuulokkeista. Tässä biisissä on mun mielestä raikas, nuori ja siisti soundi.

Mistä kilpailukappaleesi kertoo?

Biisin kirjoittaja Mia sanoo näin: ”Elämässä haasteista ylitsepääseminen vahvistaa. Kappale kertoo rohkeudesta olla oma itsensä ja antaa kaikkensa, löytää oma sisäinen palo. Pitää uskaltaa tavoitella tähtiä”. Omasta näkökulmasta kappale kuvastaa pelottavan hyvin tämänhetkistä elämäntilannettani – muutoksia, oivalluksia itsestään, rohkeuden etsimistä ja eteenpäin menemistä. Minulle esimerkiksi kertosäe kuvailee sitä ihanaa tunnetta, kun palaset loksahtavat kohdalleen, luottaa itseensä ja löytää oman juttunsa. Se on se hetki, kun jättää kaikki ne synkät asiat, epävarmuudet ja ahdistukset.

Miten kappaleesi musiikkivideo liittyy kisabiisiin?

Teemana on itsensä löytäminen sekä eri maailmojen kohtaaminen. Videolla leikitään monella tavalla kontrasteilla: vähän ying ja yang -meiningillä. Minusta esitetään kaksi puolta. Nähdään se, joka pelkää ja on vielä epävarma sekä se, joka on jo voittanut pelkonsa. Videolla esiintyy mm. taitouimajoukkue. Se symbolisoi nuoren, kasvavan ihmisen ympärillä pyörivää maailmaa. Se on kuin kone, joka ei ikinä pysähdy, mutta siihen tuntuu myös mahdottomalta loikata mukaan. Toisaalta joukkueen maaginen liikehdintä ja saumaton yhteistyö kuvaa myös sitä tunnetta, kun elämässä alkaa asiat nivoutua yhteen ja pyörät pyöriä eteenpäin.

Ohjaaja Iiris Heikan kanssa me halutaan asettaa katsoja pohtimaan sitä tunnetta, kun maailma pyörii ympärillä, mutta itse seisoo paikallaan, kun omaa paikkaa ei ole vielä täysin löytynyt. Miltä elämän syvään veteen hyppääminen lopulta oikeasti tuntuu - kannatteleeko elämä kulkijaa? Meidän vastaus on kyllä.

Miten erotut muista UMK-kilpailijoista?

Meidän biisi on tarttuva ja siitä tulee hyvä fiilis, mutta se voi myös antaa voimaa ja koskettaa. Mun mielestä siinä on paljon kansainväistä potentiaalia sekä raikas ja joukosta erottuva saundi. Olen todella ylpeä meidän musavideosta! Iiriksellä oli hieno visio ja luulen, että se jää ihmisten mieliin. Mä olen iso ja avoin persoona. Uskon että mun tyylistä, meidän semi-minimalisesta, mutta visuaalisesta lava-showsta ja biisistä tulee hieno kombinaatio.

UMK17: Anni Saikku, Krista Siegfrids
UMK17: Anni Saikku, Krista Siegfrids Kuva: Yle / Miikka Varila umk17,Uuden Musiikin Kilpailu,Krista Siegfrids,Anni Saikku

Mikä on suhteesi Euroviisuihin?

Yleensä katsottiin lapsena perheen kanssa Euroviisuja! Syötiin telkkarin ääressä ja sai valvoa pitkään. Aikuisempana en ole joka vuosi tiiviisti seurannut - viime vuosina taas enemmän. Se on mieletön show! Tottakai Lordin voitto on jääny mieleen voimakkaimmin. Mä olin 11-vuotias silloin. Väsytti törkeesti, mutta oli vaan pakko nähdä, kun Suomi oikeasti voittaa. Euroviisuissa on paljon sellaista, joka ei ihan osu minun makuun. Kumminkin joka vuosi on ollut muutama biisi, joita olen ihan kunnolla alkanut kuuntelemaan. On siistiä, että siellä on yhä enemmän vaihtelua genreissä. Loreen oli helvetin kova ja luulen, että hän muutti viisuja jollain tavalla ns. modernimpaan suuntaan. Jostain syystä mulle on jääny mieleen Belgian 2015 vuoden biisi Rhythm Inside. Rakastuin kun näin sen.

Mitä lupaat, jos pääset edustamaan Suomea Kiovan Euroviisuihin?

Lupaan antaa kaiken mitä musta löytyy ja vetää sairaan hyvän shown. Haluun myös edustaa suvaitsevaista, avointa, modernia, kansainvälistä, positiivista ja tämän sukupolven Suomea.

Mikä musiikin ulkopuolelta innostaa sinua?

Esimerkiksi valokuvaus on tosi rakas harrastus. Mä olen ihan super-esteetikko. Se on tarttunut vanhemmilta. Musta on ihanaa katsoa kauniita valokuvia ja taideteoksia, elokuvia, muotia, sistustusta, kauniisti aseteltua ruokaa... Kaikkea tuollaista. Kielet on musiikin ja muiden taiteiden lisäksi mulle melkein intohimo, voisi sanoa. Minulla ei oikein ole matikkataitoja eikä kannata antaa kartan lukua minun vastuulle, mutta hyvä kielipää mulla on. Olen muutenkin erittäin kiinnostunut eri kulttuureista.

Miten kokemuksesi live-esiintyjänä näkyy UMK:ssa?

Vaikka tykkään esiintymisestä, niin olen aina ollut jännittäjä. Viime vuosina olen selvästi saanut lisää rohkeutta ja luottamusta omaan juttuun. Oon oppinut hillitsemään hermojani ja koetan muistaa aidosti nauttia täysillä tilanteesta, koska hetki siinä lavalla on nopeasti ohi. Haluan esiintymistilanteessa antaa kaiken biisille ja yleisölle. TVOF kasvatti aika paljon. Oli aika kova paikka laulaa kameroille live-lähetyksessä kokemattomana 18-vuotiaana. Luulen, että siitä on hyötyä, koska tämä kaikki on älyttömän jännittävää. Se rauhoittaa, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Mikä on parasta (UMK-voiton lisäksi), mitä sinulle voisi tapahtua vuonna 2017?

Mä haluan vähän liikaakin kaikkea, mutta toisaalta en ole pitkään aikaan ollut näin tyytyväinen elämääni. Olisihan se levysoppari ultimate goal ATM. Haluisin löytää lisää ihmisiä, joiden kanssa pääsisi tekemään musiikkia ja viemään mun unelmaa pidemmälle. Poika- tai tyttöystäväkin olisi kiva.

Anni Saikun soittolista: 10 tärkeää biisiä

1. Stevie Wonder - Superstition
Klassikko. Luulen, että Stevie on vaikuttanut jokaiseen soulmuusikkoon ja -diggariin. Tämä on vaan niin smooth ja pistää liikkumaan joka kerta.

2. Simon & Garfunkel - The Sound of Silence
Tämä on runoutta. Biisin melodia hymyilyttää ja itkettää samaan aikaan. Rakastan harmonioita ja tykkään tosi paljon itse stemmojen laulamisesta.

3. Annie Lennox - I Put a Spell On You
Toinen upea soulklassikko. Rakastan kappaleen dramaattisuutta ja mun sisäinen diiva tulee esiin silloin, kun vedän tätä.

4. Justin Timberlake - Tunnelvision
Tää jätkä on mulle ihan super iso esikuva. Isojen hittien lisäksi tämä tuli ensimmäisenä mieleen, koska siinä on jotain jännää ja jopa hypnoottista. Biisi saa minut tanssimaan yksin silmät kiinni himassa.

5. Rihanna - Stay
Minulle Stay on mielettömän tärkeä ja tunteisiin menevä biisi, koska lauloin tämän TVOF:ssa ja tästä lähti yksi elämäni siisteimmistä jutuista. Olen esittänyt kappaleen niin monta kertaa, että se tuntuu oikeasti omalta.

6. Sia - Bird Set Free
Sia on törkeän hyvä tekemään laadukkaita pop-biisejä, ehkä jopa paras tällä hetkellä. Tässä biisissä on kaunis ja yksinkertainen melodia ja sanat, joihin mä samaistun paljon ja jotka iskevät syvälle.

7. Lorde - Buzzcut Season
Tämän listan uudemmista biiseistä mun suosikki ja lähimpänä sellaista, mitä itse haluaisin tehdä. Varsinkin tuotanto on ihana. Mun korvissa tämä on melkein hypnoottinen: pianoäänet, rullaava biitti ja aika melankolinen melodia – just my type.

8. Ellie Goulding - Lights
Ihanan nuori ja makee soundi. Tässä on sellainen ”tanssitaan silmät kiinni humalassa kesäyönä ja hymyillään koska just nyt me ollaan nuoria ja vapaita” -tyyppinen fiilis.

9. Years & Years - Take Shelter
Mun lempibändi about viimeisen 1,5 vuoden ajan. Voin kuvitella, että tulee vaikuttamaan aika isosti tulevaisuudessa mun musan tuotannolliseen soundiin. Olisin voinut laittaa tähän jokaikisen biisin tältä levyltä.

10. J. Karjalainen - Sekaisin
Elävä legenda ja suomimusan kuningas ainakin minun silmissä. Valitsin tämän kappaleen, koska tää on soundtrack moneen rakkaaseen kesämuistoon ja saksofoni on vaan - ah - niin ihana.

UMK17

 • UMK18-haku on päättynyt!

  Kiitokset kaikille biisin lähettäneille

  UMK18-haku oli auki pe 1.9. - ma 4.9. Kiitokset kaikille biisin lähettäneille, ilmoitamme jatkoon pääsystä syyskuun loppuun mennessä. Uuden Musiikin Kilpailun voittaja edustaa Suomea Eurovision laulukilpailussa Portugalin Lissabonissa toukokuussa 2018.

 • UMK17 // Etkot pe 27.1.

  MARCUS & MARTINUS!!1!!!!!

  Perjantain Etkot-lähetyksessä on erikoisvieras: sensaatioduo Marcus & Martinus! Lähetystä isännöi Mikko Silvennoinen.

 • UMK17 // Etkot to 26.1.

  Torstaina paljastetaan UMK17-shown ydinelementti

  Torstain Etkot-lähetyksessä paljastetaan UMK17-shown ydinelementti: UMK17-lava - it's huge! Tämä ei ole vaihtoehtoinen fakta. Perjantaina Etkoilla käy sensaatioduo Marcus & Martinus. Lähetyksiä isännöi Mikko Silvennoinen.

 • Emma: Circle of Light

  WDM = Wooden Dance Music

  "WDM eli Wooden Dance Music. Olen muokannut EDM-käsitettä omakseni. Tykkään, että musiikki on tanssittavaa ja akustiset soittimet tekevät siitä lämpimämpää ja juuri minun näköistäni." Lue lisää Emmasta.