Hyppää pääsisältöön

Bring Me The Horizon on entinen kusipääbändi, joka kasvoi rock-suosikiksi – nyt se lunasti odotukset Helsingin Jäähallissa

Brittibändin piti viime kesänä olla rock-kansan valonpilkku festaritarjonnassa, mutta keikka jouduttiin perumaan. Korvaava show Helsingissä sai fanit kyyneliin.

Bring Me The Horizon Helsingin Jäähallissa // Kuva: Silja Annila

Bring Me The Horizon mainosti Suomen-keikkaansa Facebookissa jakamalla Spotify-soittolistan, jonka nimenä komeili lause: “rock ei ole kuollut”. Soittolistan nimi on hyvin oikeassa: Vaikka rock ei vaikkapa festarilavoilla ole tämän hetken isoin juttu, tuskin kukaan uskoo oikeasti rockin kuihtuneen olemattomiin.

Viime kesänä brittiläisen Bring Me The Horizonin piti olla poikkeus suomalaisten festareiden pop- ja edm-painotteisessa esiintyjäkaartissa. Yhtyeen oli määrä esiintyä Provinssissa, jossa rock oli muutenkin muita yleisfestareita isommassa roolissa, olihan festivaalin pääesiintyjä saksalainen Rammstein. BMTH joutui kuitenkin perumaan keikkansa sairastapauksen vuoksi, ja kovin moni pettyi.

Marraskuussa innokkaimmat fanit saivat helpotusta pettymykseen, kun Bring Me The Horizon esiintyi Helsingin Jäähallissa. Aivan ääriään myöten täynnä jäähalli ei ollut, mutta vastaanotto sitäkin innokkaampi.

Popia ja metalcorea yhdistelevät biisit saavat Helsingin Jäähallin yleisön bailaamaan. Kohokohdaksi muodostuu encoressa kuultu kolmen uuden hittibiisin putki, jossa yleisö riehuu villinä ensin True Friendsin, sitten Oh No -biisin ja viimeisenä Drown-kappaleen tahtiin.

Toki myös vanhemmat biisit uppoavat, kuten Chelsea Smile, jonka aikana yleisö yltyy riehakkaaseen mosh pitiin. Selkein kontrasti eri tyylien sekoituksessa nähdään, kun BMTH herkistelee ensin Follow You -kappaletta, jonka jälkeen siirrytään jälleen moshaamaan rajun metalcoren pauloissa.

Fanit tuntuvat rakastavan bändin muuntautumiskykyä. Istumakatsomossa keikkaa seurannut Kaisa Harmaala ihailee sitä, miten yhtye on onnistunut viemään musiikkinsa myös metallipiirien ulkopuolelle.

- He ovat tehneet tämän homman todella nerokkaasti. Täällä oli niin erilaista yleisöä, myös sellaisia vaaleansinipaitaisia insinöörityyppejä, Harmaala sanoo keikan jälkeen.

Bring Me The Horizon Helsingin Jäähallissa // Kuva: Silja Annila

Millaista Bring Me The Horizonin rock sitten on? Bändin musiikki on nykyään yhdistelmä metallia, emorockia ja jopa poppia. Selkeimmin BMTH:n biiseistä tulee mieleen emomusiikkina tunnettu tyyli, joka eli 2000-luvun alussa noin kymmenen vuoden mittaisen kukoistuskautensa. Emo-genren huippuvuosilta muistetaan etenkin tummien silmämeikkien yhtyeet Green Day, 30 Seconds To Mars ja My Chemical Romance.

Emo-musiikissa olennaisia piirteitä ovat melankolisuus ja synkkyys sekä tunteelliset sanoitukset. Itse musiikkityyli on lähtöisin post-hardcoresta ja punkista. BMTH:n ja emomusiikin välillä voi nähdä helposti yhtäläisyyksiä, lauletaanhan bändin biiseissä muun muassa kipeistä eroista ja mielenterveysongelmista. Soundit ovat niin ikään synkän raskaita.

Vaikka yhtyeen biiseissä voi kuulla jotain tuttua menneestä supertrendistä, bändi kulkee selkeästi omaa tietään. Useimmin BMTH:n musiikkia nimitetään metal- tai hardcoreksi. Viimeisimmällä That’s The Spirit -levyllään bändi on selvästi uudistunut ja ottanut mukaan myös selkeitä popmelodioita.

Bring Me The Horizon uusimman levynsä promokuvassa. // Kuva: Sony Music

Huippulevyt karistivat kusipäämaineen

Bring Me The Horizon kulkee musiikillisesti omia polkujaan, ja omaperäisyydestä kertoo myös bändin maine. BMTH:sta kirjoitetaan ulkomaisissa medioissa ristiriitaisena yhtyeenä, joka kerää vihollisia milloin mistäkin. Itse asiassa bändi oli uransa alkuaikoina niin vihattu, että sen kimppuun saatettiin hyökätä kesken keikan.

Ristiriitainen imago sai bensaa liekkeihin vuonna 2007, kun yhtye joutui inhottavan kohun keskelle. Laulaja Oliver "Oli" Sykesin väitettiin virtsanneen bändin keikalla yleisössä olleen naisen päälle. Tapausta ei kuitenkaan pystytty todistamaan todenperäiseksi, mutta sen jälkeen huomio kiinnittyi aiempaa voimakkaammin sen laulaja Sykesiin. Sykesin huumeongelmat ovat myöhemmin pitäneet bändin otsikoissa myös ulkomusiikillisista syistä.

Helsingin Jäähallissa Sykes on BMTH:n sydän: hän huudattaa yleisöä ja pitää sen otteessaan. Kun laulaja käskee yleisön mosh pitiin, yleisö tottelee. Eikä Sykes jää riehumisessa suomalaisille kakkoseksi, vaan moshaa ja pomppii jopa enemmän kuin yksikään yleisöstä.

Ikävien sattumusten jälkeen bändi on siis karistellut kusipääimagoaan, ja myös onnistunut siinä mainiosti. Nykyään yhtyettä tullaan katsomaan sen musiikin, ei ristiriitaisen leiman vuoksi. Eniten bändiä ovat auttaneet sen kaksi viimeistä levyä Sempiternal ja That’s The Spirit. Kumpikin on noussut kriitikoiden kehumaksi menestykseksi.

Kahta viimeistä levyä näyttävät rakastavan myös fanit. Niiden biisit uppoavat Helsingin Jäähallissakin äärimmäisen lujaa, kun yleisö mylvii sanoja ääneen ja takoo nyrkkiä ilmaan. Kun Sempiternalin avausraita Can You Feel My Heart kajahtaa ilmoille, yleisöstä kuuluu lukuisia riemunkiljahduksia. Kun biisi loppuu, kaksi naista pyyhkii kyyneleitään istumakatsomossa.

Suomalaisille Bring Me The Horizon on tuttu livebändi. Yhtye on esiintynyt aiemmin muun muassa Ruisrockissa ja Tuskassa sekä Helsingin Circuksessa ja Kaapelitehtaalla. On selvää, että Suomi on täynnä BMTH:lle uskollisia rockfaneja. Se näkyy myös Helsingin-keikalla, jossa yleisö taitaa bändin lyriikat ulkoa mennen tullen.

Kun Bring Me The Horizon kiittää suomalaisyleisöä viimeisen biisin jälkeen Suomen lippuun kääriytyneenä, voi olla aivan varma, että rock ei todellakaan ole kuollut. Suomalaiset kirkuvat ja karjuvat niin kovaa suosikkibändilleen, ettei siitä jää pienintäkään epäilystä.

Lue myös:

Korvaavaa artistia on vaikeaa löytää, mutta festivaalit tekevät kaikkensa: "Soiteltiin läpi yön ja vuokrattiin suihkukone"

Provinssissa pettyneille vastinetta: Bring Me The Horizon saapuu jäähallikeikalle Suomeen

Bring Me The Horizon peruu lauantaisen Provinssi-keikkansa