Hyppää pääsisältöön

Guggenheim-hankkeen 5 mysteeriä

Guggenheim Arkkitehtuurikilpailun voittaja / Majakka / Arkkitehtitoimisto  MoreauKusunoki
Guggenheim Arkkitehtuurikilpailun voittaja / Majakka / Arkkitehtitoimisto MoreauKusunoki Kuva: Jouni Immonen / Yle arkkitehtitoimisto moreau kusunoki

Kuvataiteeseen ja arkkitehtuuriin erikoistunut toimittaja Jonni Roos esittää 5 Helsingin Guggenheim-hankkeeseen liittyvää mysteeriä.

1# Taloudellinen kannattavuus

Kukaan ei tiedä, onko Guggenheim-hanke Helsingille kannattava vai ei. Hankkeen puolustajat uskovat, että museo maksaa itsensä takaisin. Hankkeen vastustajat pitävät sitä erittäin epätodennäköisenä.
Tämä on kuitenkin asia, jota ei voi tietää. Se on mysteeri.

2# Yksityisen rahoituksen pieni määrä

Guggenheim-hankkeella on joukko vaikutusvaltaisia puolustajia. Jotkut heistä ovat hyvin varakkaita, tai asemissa, joissa heillä on vaikutusvaltaa suuriin pääomiin. Siihen nähden Guggenheim-hanke on kerännyt hyvin vähän yksityistä rahaa. Onkin varsinainen mysteeri, miksi yksityistä rahaa ei ole saatu kerättyä enemmän?

3# Tehokas lobbaus

Syntyy vaikutelma, että huomattava osa ministeritason poliitikoista ja kaupungin keskeisistä vaikuttajista kannattaa hanketta. Tämä Guggenheim-käännynnäisyys ei noudata puoluerajoja, mutta sen voi miltei nähdä, miten osa Suomen eliittiä kulkee muiden joukossa, ikäänkuin heillä olisi pyhimysrengas pään päällä. Eduskunnan kyselytunnilla viime viikolla Guggenheimin rahoituksesta käytiin kiivas keskustelu, ja rintamalinjoista sai osviittaa mm. siitä, ketkä puhuivat raivoa puhkuen, ja ketkä tyytyväisinä myhäillen. Mysteeri on se, että me emme tiedä, miten ja ketkä täsmälleen on lobattu Guggenheimin taakse.

4# Ennakoiva näkemys

Samaisella eduskunnan kyselytunnilla kuultiin ministeri Sanni Grahn-Laasosen suusta uudistermi "ennakoiva näkemys". Opetusministeriössä laaditun ennakoivan näkemyksen mukaan Guggenheim voisi saada valtionosuuksia, vaikka asiasta päättäminen kuuluukin tuleville hallituksille. On silti täysi mysteeri, mikä merkitys Grahn-Laasosen ennakoivalla näkemyksellä on Guggenheimin mahdollisten tulevien valtionosuuksien kannalta.

5# Kuka Guggenheimia oikein ajaa?

Guggenheimista uutisoidessa on tavattu viitata Guggenheimin taustavoimiin. Kuka tai mikä tämä taustavoima tarkkaan ottaen on? Toki on tiedossa, että Helsingin Sanomien omistajiin kuuluva Rafaela Seppälä puolisoineen sekä vieläkin varakkaampi Zabludovicin perhe ovat hankkeen rahoittajia ja Guggenheimin tukisäätiön kantavia voimia. Ainakin alkuvaiheessa hankkeen perustamisessa keskeinen oli sijoittaja Carl Gustaf "Kisu" Ehrnrooth. Silti täysin varmaa tietoa ei ole, kuka faktisesti on nyt hankkeen primus motor. Se on mysteeri.

Kommentit