Hyppää pääsisältöön

Koiran sydän on Laurie Andersonin lohdullinen elokuva surusta ja rakkaudesta

Lolabelle-koira soittaa pianoa Laurie Andersonin elokuvassa Koiran sydän (Heart of a Dog).
Lolabelle-koira osasi soittaa pianoa. Lolabelle-koira soittaa pianoa Laurie Andersonin elokuvassa Koiran sydän (Heart of a Dog). Heart of a Dog,koiran sydän,Laurie Anderson,elokuvat,Teeman elokuvafestivaali

Kaunis, hauska, haikea, höpsö, viisas: Heart of a Dog eli Koiran sydän on elokuva surusta.

What do you see when you close your eyes?"

Muusikko-taiteilija Laurie Andersonin ohjaama Heart of a Dog eli Koiran sydän on lohdullinen elokuva, vaikka se kertoo suurista suruista. Andersonin ihana, rauhallinen, hypnoottinen ja intiimi ääni johdattaa katsojat läpi monenlaisista elementeistä rakennetun kuvamaailman kohti tarinan sydäntä: "How to feel sad without actually being sad." Miten surra olematta surullinen, miten jättää jäähyväiset rakkaimmille.

Animaatiota, kotielokuvia, piirroksia, valokuvia ja eri tavoin käsiteltyä filmiä sekä poikkeuksellisen kauniin ääniraidan sisältävä Koiran sydän kertoo rakkaudesta, musiikista, kielestä, elämästä, kuolemasta, luopumisesta, äideistä, puolisoista ja lemmikeistä. Se on hauska, haikea, höpsö ja viisas elokuvameditaatio, essee-elokuva, draamaa, fiktiota, unta, muistoja. Aivan omaa lajiaan. Ei ihme, että Anderson koki elokuvaesseisti Chris Markerin hengenheimolaisekseen.

Elokuva on omistettu Andersonin elämänkumppanille Lou Reedille (1942–2013), ja sen pääosassa on pariskunnan koira, älykäs rottaterrieri Lolabelle. Lou Reedin ja Lolabellen menetysten lisäksi Anderson käsittelee elokuvassa äitinsä kuolemaa.

Surutyö siis, mutta täynnä rakkautta elämää kohtaan. Lahja katsojille.

  • Koiran sydän (Heart of a Dog), USA 2015. Ohjaus Laurie Anderson.

Koiran sydämen jälkisanat lausuu elokuvan leikannut Melody London

Koiran sydän sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla 27.11.2016. Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa