Hyppää pääsisältöön

Lauri Yrjölä: Helppo elämä

Q: Mistä kilpailukappaleesi kertoo? A: "Itseni vastakohdasta. Vastuuta pakoilevasta ja kurittomasta boheemista, joka haluaisi olla syvällinen mahdollisimman vähällä vaivalla." Lauri Yrjölä osallistuu Uuden Musiikin Kilpailuun kappaleella Helppo elämä.


Kappaleen tekijä: Lauri Yrjölä
Musiikkivideon ohjaaja & kuvaaja: Kusti Manninen, Hannu Kettunen


Kuka olet?

Lauri Yrjölä, introvertti seinien tuijottelija. Laulaja-lauluntekijä.

Miksi osallistuit Uuden Musiikin Kilpailuun?

Olen pikkuhiljaa kypsynyt artistiksi ja tiedän mitä haluan tehdä. Omia biisejä alkaa olla kahden levyllisen verran. Kun Kasperi Kallio kävi tuottamaan Helppo elämää, todettiin että laitetaan tämä tulikokeeseen UMK:un. UMK:n myötä tuleva julkisuus tarjoaa myös hyvän alkusysäyksen soolouralle. Ja UMK on ehdottomasti ainoa musiikkikilpailu, johon voisin kuvitella osallistuvani sooloartistina, koska pääsen samantien esittämään omaa musiikkiani. Koen musiikkini olevan myös ulkomaalaisille hyvä esimerkki suomalaisesta popista.

Aika ennen Uuden Musiikin Kilpailua?

Aloitin vasta kaksi viikkoa ennen lukiota musiikin kuuntelun ja kitaran soiton. Sitä ennen ei ollut mitään merkkejä musikaalisuudestani. Olen tehnyt paljon monipuolisia cover-keikkoja ja minulla oli vuosia sitten Year of The Dog -niminen englanninkielistä rockia soittava bändi. Sen kanssa edettiin Emergenza-festivaalin finaaliin Saksaan. Tällä hetkellä olen myös Ottilia-nimisessä suomirock-yhtyeessä. Siinä kirjoitan ja laulan bändin biisit yhdessä Johanna von Hertzenin kanssa. Vuosi ennen UMK:a kävin kirjoittamaan poppibiisejä ja koin, että haluan esittää niitä sooloartistina. Kun UMK-haku oli ajankohtainen, olin esittänyt uusia biisejäni trubaduurina puolen vuoden ajan ja todennut niiden uppoavan yleisöön. Ajattelin, että ei haittaisi yhtään vaikka useampikin suomalainen kuulisi musiikkiani.

Kuvaile musiikkiasi?

Teen tarttuvaa suomenkielistä poppia ja kirjoitan teksteihin omia pohdintojani. Koen olevani enemmän tyylitaituri kuin uudistaja. Teen biiseistä demot siihen pisteeseen, että voin esittää niitä trubaduurina ja luovutan tuotannolliset toimet sitten Kasperille ja Joonas Kaikolle. Ei tästä yksin tulisi mitään. On hienoa, että kavereiden visiot palvelevat omiani ja päinvastoin.

Mistä kilpailukappaleesi kertoo?

Itseni vastakohdasta. Vastuuta pakoilevasta ja kurittomasta boheemista, joka haluaisi olla syvällinen mahdollisimman vähällä vaivalla.

Mistä kappaleesi musiikkivideo kertoo?

Juoni seurailee biisin tekstiä. Video kuvaa biisin henkilöä, kun hän tavoittelee helppoa elämää ja hauskanpitoa ilman kurinalaisuutta. Ensin kaikki tuntuu sujuvan hyvin, mutta lopulta tyhjyys ja merkityksettömyys hiipivät hahmon mieleen.

Kappaleesi on ainoa suomenkielinen kisassa. Miten se vaikuttaa?

Olen tullut siihen päätelmään, että kun laulan äidinkielelläni suomeksi, niin laulan sydämestä. Muulla kielellä se olisi kompromisseja ja teknistä aivoittelua. Uskon, että se välittyy, oli kuulija sitten minkä maalainen tahansa. Suomenkieli on ainoa asia, jonka suomalainen kiistatta osaa parhaiten maailmassa. Siksi se pitää viedä maailmalle. Haluan, että biiseissäni on kansainvälinen äänimaailma, mutta suomalainen tekijä on kieli.

UMK17: Lauri Yrjölä
UMK17: Lauri Yrjölä Kuva: Yle / Miikka Varila Uuden Musiikin Kilpailu,Lauri Yrjölä,umk17

Miten erotut muista UMK-kilpailijoista?

Kielivalinnalla ainakin. Ja koska laulan äidinkielelläni, pystyn olemaan lavalla mahdollisimman oma itseni. Vaikka tunnen itseäni jo jonkin verran ja tiedän vahvuuteni, opettelen mielelläni kaikkea uutta ja näen vaivaa asioiden eteen. Naisista eroan olemalla mies. Miehistä yleensä olemalla pidempi ja laulamalla korkeammalta. Laulajista eroan olemalla myös muusikko. Ihmisistä olemalla hiljaa, heh.

Mikä on suhteesi Euroviisuihin?

Common Linnetsin Calm After The Storm herätti vahvan ihastumisreaktion; kantria Euroviisuissa! ABBA on kuitenkin kaikkien aikojen suosikki. Käsittämättömän hyviä biisejä. Lordista muistan olleeni sitä mieltä ennen finaalia, että hän joko jää viimeiseksi tai voittaa koko kisan ylivoimaisesti. Hyvin kävi. Olin muuten mukana Mica Ikosen bändissä ensimmäisessä UMK-finaalissa Jäähallilla. Siitä on hyviä muistoja, vaikka ei voittoa tullutkaan.

Mitä lupaat, jos pääset edustamaan Suomea Kiovan Euroviisuihin?

Lupaan laulaa sielläkin suomeksi ja viedä hyvää Suomi-kuvaa maailmalle.

Mikä musiikin ulkopuolelta innostaa sinua?

Kuntoilu salin ja joogan merkeissä sekä kerran kesässä koripallokentällä käyminen tasoon nähden aivan liian kalliit kengät jalassa. Lukeminen, elokuvat, luontodokumentit ja naiset aina kun ehtii. Venäjän opiskelu kiikkutuolissa. Lattialla makoilu ja hiljaa oleminen.

Kuka on sinun suurin tukesi ja turvasi tässä kilpailussa?

Paras ystäväni ja tuore managerini Johanna von Hertzen. Unohtamatta tietenkään Päivi-äitiä!

Lauri Yrjölän soittolista: 10 tärkeää biisiä

1. Eric Clapton - When You Got A Good Friend
Kaiken minun tekemisen taustalla on blues. Toistoa ja yksinkertaisuutta. Siihen ei kyllästy koskaan.

2. Ottilia - Liian kaunis
Ensimmäinen suomenkielinen teksti, jonka tein. Ottilia-yhtyeeni ekalta levyltä.

3. Oasis - D’You Know What I Mean?
Oasiksen takia ylipäänsä aloitin musiikin kuuntelun kaksi viikkoa ennen lukiota.

4. Dire Straits - Money for Nothing
Hieno kitarariffi, bändi ja biisintekijä Mark Knopfler. Ja onhan siellä myös Sting.

5. Juice Leskinen - Risainen elämä
Moni biisi Juicelta voisi olla tässä, koska hänen tekstinsä ovat täyttä asiaa.

6. Steve Vai - Sisters
Olin soittanut vuoden kitaraa ja soitin tämän Kotkan musiikkiopiston pääsykokeissa. Wiljami Salminen puhui minut oppilaskiintiöiden paukkuessa kuitenkin sisään.

7. J. Karjalainen - Humanoidien järvi
Karjalaisen amerikkalaisuus ja juurevuus viehättää aina. Ja yhden soinnun biisi on vielä itsellä tekemättä.

8. Sting - If I Ever Lose My Faith in You
Sting on ehdottomasti suurin idolini! Erinomainen roolimalli myös.

9. Isac Elliot - Sleepless
Isacilta on ehtinyt oppia vaikka mitä tässä vuosien varrella. Ehdin jo lopettaa kerran hänen leivissään, kun halusin keskittyä omaan musiikkiin, mutta tiet kohtasivat jälleen ja on kunnia soittaa kitaraa hänelle.

10. Juha Vainio - Käyn ahon laitaa
Sama kuin Juicen kohdalla, mutta tämä valinta myös siksi, että ala-asteen opettaja Reino Korhonen lauloi tämän aina kevätjuhlassa.

UMK17

 • UMK18-haku on päättynyt!

  Kiitokset kaikille biisin lähettäneille

  UMK18-haku oli auki pe 1.9. - ma 4.9. Kiitokset kaikille biisin lähettäneille, ilmoitamme jatkoon pääsystä syyskuun loppuun mennessä. Uuden Musiikin Kilpailun voittaja edustaa Suomea Eurovision laulukilpailussa Portugalin Lissabonissa toukokuussa 2018.

 • UMK17 // Etkot pe 27.1.

  MARCUS & MARTINUS!!1!!!!!

  Perjantain Etkot-lähetyksessä on erikoisvieras: sensaatioduo Marcus & Martinus! Lähetystä isännöi Mikko Silvennoinen.

 • UMK17 // Etkot to 26.1.

  Torstaina paljastetaan UMK17-shown ydinelementti

  Torstain Etkot-lähetyksessä paljastetaan UMK17-shown ydinelementti: UMK17-lava - it's huge! Tämä ei ole vaihtoehtoinen fakta. Perjantaina Etkoilla käy sensaatioduo Marcus & Martinus. Lähetyksiä isännöi Mikko Silvennoinen.

 • Emma: Circle of Light

  WDM = Wooden Dance Music

  "WDM eli Wooden Dance Music. Olen muokannut EDM-käsitettä omakseni. Tykkään, että musiikki on tanssittavaa ja akustiset soittimet tekevät siitä lämpimämpää ja juuri minun näköistäni." Lue lisää Emmasta.