Hyppää pääsisältöön

Norma John: Blackbird

"Tämä biisi on erityisen visuaalinen. Dramaattinen ja elokuvamainen." Norma John osallistuu Uuden Musiikin Kilpailuun kappaleella Blackbird.


Kappaleen tekijät: Lasse Piirainen, Leena Tirronen
Musiikkivideon ohjaaja & kuvaaja: Toni Karén, Petteri Lappalainen

Keitä olette?

Me olemme Norma John, kahden pitkäaikaisen ystävän indie-henkinen popbändi. Olemme Leena ja Lasse. Meitä yhdistää musiikillinen sielunkumppanuus sekä omituinen huumorintaju.

Miksi osallistuitte Uuden Musiikin Kilpailuun?

UMK on tällä hetkellä niitä harvoja ja ehkä myös parhaita tilaisuuksia esitellä näkyvästi uutta musiikkia ja bändejä. Halusimme ottaa musiikkimme kanssa seuraavan askeleen ja mielestämme UMK oli tähän täydellinen juttu. Tuntui että nyt oli tämän aika.

Aika ennen Uuden Musiikin Kilpailua?

Ollaan tunnettu toisemme lukiovuosien alkuvaiheista asti ja meillä on aina ollut joku bändi yhdessä. Stailit ja tekotavat ovat vaihdelleet jonkun verran vuosien aikana. Bändiyrityksiä on tullut ja mennyt, mutta kaiken keskiössä on ollut biisien tekeminen kahdestaan.

Kuvailkaa musiikkianne?

Musiikkimme on meidän kahden sävelellinen ja tarinallinen kohtaamispiste. Käsittelemme elämän eri osa-alueita ja tunteita omien kokemustemme pohjalta tai sitten aivan täysin kuvitteellisesti. Musiikkimme on pyrkimystä pukea oma sielunmaisema jotenkin konkretiaksi. Tämä pätee myös kilpailukappaleeseen Blackbird.

Mistä kilpailukappaleenne kertoo?

Blackbird kertoo erosta ja siitä ahdistuksesta, kun kaikki muistuttaa menneestä. Kun haluaisi vain unohtaa koko ihmisen olemassaolon.

Miten kappaleenne musiikkivideo liittyy kisabiisiin?

Meille tämä biisi on erityisen visuaalinen, jossa tunnetila on vahvassa roolissa. Video on ilmentymä siitä. Kappale on dramaattinen ja elokuvamainen. Halusimme videon tukevan tunnelmaa.

UMK17: Norma John
UMK17: Norma John Kuva: Yle / Miikka Varila Uuden Musiikin Kilpailu,umk17,Norma John

Miten erotutte muista UMK-kilpailijoista?

Toivomme erottuvamme musiikillamme ja toivomme kappaleen koskettavan ihmisiä.

Mikä on suhteenne Euroviisuihin?

Euroviisut on hieno tapa tuoda kulttuureja ja ihmisiä yhteen musiikin kautta. Lapsuudesta asti kisoja on tullu kyllä seurattua. Hienoista biiseistä ja esityksistä tulee ensimmäisenä mieleen Loreenin Euphoria. Erityisesti esittäjän ja esityksen dramaattisuus tekivät suuren vaikutuksen.

Mitä lupaatte, jos pääsette edustamaan Suomea Kiovan Euroviisuihin?

Lupaamme tehdä parhaamme. Kyseessähän olisi kuitenkin järjettömän suuri kunnia!

Mikä musiikin ulkopuolelta innostaa teitä?

Ilmiöt, ihmiset, elokuvat, tarinat, luonto, elämän pienet yksityiskohdat. Elämä itsessään, kaikkineen. Inspiraatiota ja innostusta voi saada niin erilaisista asioista.

Leena, miten saat mahdutettua lapset, opiskelut ja musiikintekemisen sun elämään?

On tärkeää aikatauluttaa asiat selkeästi ja pitää rutiineista kiinni, sekä huolehtia omasta jaksamisesta. Erityiskiitos mummille, vaarille ja mammalle kallisarvoisesta avusta!

Norma Johnin soittolista: 10 tärkeää biisiä

Leenan valinnat:
1. Tori Amos - Winter
Mulle ja Lasselle molemmille sellainen biisi, joka on muokannut meitä musiikintekijöinä suuntaan, jossa ollaan. Muistan vieläkin, miten kuunneltiin tätä biisiä levyltä uudestaan ja uudestaan. Olin 16 ja Lasse 18.

2. Nick Cave - No More Shall We Part
Henkisesti kipuilevana teininä tämä kappale soi luultavasti tuhansia kertoja huoneessani. Se maalaa synkällä tavalla kuvan hautaan asti kestävästä rakkaudesta - mikäs sen sopivampaa rakkaudenkaipuiselle nuorelle kärsivälle taiteilijasielulle.

3. Brandi Carlile - The Story
Tää biisi aikoinaan räjäytti mun tajunnan, kun sen kuulin. Samaa artistia kuuntelen viikottain. Hän tekee todella hienoja sanoituksia.

4. Tim Christensen - Right Next To The Right One
Lasse aikoinaan tämän herran musiikin mulle esitteli. Ihastuin välittömästi. Tämä biisi on myös sillä lailla tärkeä, että tosiaan löysin puolisoni vierestäni. Parhaasta ystävästäni.

5. Jeff Buckley - Last Goodbye
Olen kuunnellut tämän albumin, joka jäi valitettavasti Buckleyn ensimmäiseksi ja viimeiseksi, satoja kertoja. Biisit ovat upeita, jotkut tosin covereita. Hänen tulkintansa on sydäntäraastava.

Lassen valinnat:
6. Björk - Joga
Yksi hienoimmista biiseistä ikinä. En oikein pysty kuuntelemaan tätä koskaan liikuttumatta. Tähän kiteytyy paljon alkuvoimaista karua kauneutta.

7. Sigur Rós - Saeglópur
Bändin koko tuotanto on mulle tosi tärkeää. Taianomainen maailma, johon mulla tulee tasaisin väliajoin sisäinen pakko astua. Tähän biisiin kiteytyy mulla paljon tuota maailmaa.

8. Ryan Adams - My Blue Manhattan
Ryan Adamsin tapa kertoa ja tehdä on mulle järjettömän inspiroivaa. Mulla on kaikki hänen levyt ja kuuntelen niitä usein. Tää biisi on muudibiisien isä ja äiti.

9. Joni Mitchell - Circle Game (orkesteriversio albumilta Travelogue)
Mulle biisi jotenkin kuvaa käsittämättömällä tavalla elämän kulkua ja aiheuttaa mulle aina valtavan, haikeankin nostalgia-aallon. Travelogue-albumi on mun syksylevy. Joni Mitchell on mulle kaikkein tärkein biisinkirjoittaja.

10. Mutemath - Chaos
Muistan kun tämä bändi tuli vastaan, tajunta meinasi räjähtää. Tämä biisi oli se ensimmäinen jonka kuulin ja olin heti ihan myyty.

UMK17

 • UMK18-haku on päättynyt!

  Kiitokset kaikille biisin lähettäneille

  UMK18-haku oli auki pe 1.9. - ma 4.9. Kiitokset kaikille biisin lähettäneille, ilmoitamme jatkoon pääsystä syyskuun loppuun mennessä. Uuden Musiikin Kilpailun voittaja edustaa Suomea Eurovision laulukilpailussa Portugalin Lissabonissa toukokuussa 2018.

 • UMK17 // Etkot pe 27.1.

  MARCUS & MARTINUS!!1!!!!!

  Perjantain Etkot-lähetyksessä on erikoisvieras: sensaatioduo Marcus & Martinus! Lähetystä isännöi Mikko Silvennoinen.

 • UMK17 // Etkot to 26.1.

  Torstaina paljastetaan UMK17-shown ydinelementti

  Torstain Etkot-lähetyksessä paljastetaan UMK17-shown ydinelementti: UMK17-lava - it's huge! Tämä ei ole vaihtoehtoinen fakta. Perjantaina Etkoilla käy sensaatioduo Marcus & Martinus. Lähetyksiä isännöi Mikko Silvennoinen.

 • Emma: Circle of Light

  WDM = Wooden Dance Music

  "WDM eli Wooden Dance Music. Olen muokannut EDM-käsitettä omakseni. Tykkään, että musiikki on tanssittavaa ja akustiset soittimet tekevät siitä lämpimämpää ja juuri minun näköistäni." Lue lisää Emmasta.