Hyppää pääsisältöön

Nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkanen oopperan ihmemaassa

Nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkanen esittelee Wagnerin Ringin.
Juha Laukkanen kätösissään Brünnhilde ja Siegfried, joilla on Wagnerin Ringissä merkittävät roolit. Nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkanen esittelee Wagnerin Ringin. Kuva: Tiina-Maija Lehtonen nukketeatteri

Ravintolayleisö söi hyvin, oopperalaulajat tarjoilivat ja lauloivat tarjoillessaan, ja minä esitin lyhyitä oopperaesittelyjä, Juha Laukkanen muistelee iltoja savonlinnalaisessa kellariravintolassa Oopperajuhlien aikaan vuosia sitten. Yleisö oli kiitollista, sillä vihdoinkin se ymmärsi, mitä oopperassa tapahtui. - Elokuussa 2019 nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkasen originellien oopperaesittelyjen sarja sai jatkoa Wagnerin Nibelungin sormuksesta.

Katso Richard Wagnerin Reininkullan suora lähetys Suomen Kansallisoopperasta Areenassa la 7.9.2019 klo 19 & seuraa Reininkullan kommentointia Areenassa alkaen klo 18.45. #Ring #Reininkulta #FNORing

Marraskuinen lauantaiaamu 2016 Helsingin keskustassa on hiljainen ja hämärä. Vain ravintola Kosmoksesta tuikkii valo. Ulko-ovi on auki, koska sisään kannetaan kiivaasti kuvauskalustoa.

Juha Laukkasen majesteettinen hahmo istuu eteisessä peilin edessä ja maskeeraaja Mila Niemi huiskii puuteria Juhan nenään. Mila on käärinyt Juhan hiukset pienille kiharoille.

– Juhalla on iso lätty, siitä saa hyvin, Mila kehuu. Hän luo näyttelijän kasvoille maskin, joka viittaa 1950-luvulle, kotimaisen elokuvan kulta-aikaan.

Mila Niemi ja Juha Laukkanen
Milalla ja Juhalla on pitkä työtoveruus. Mila Niemi ja Juha Laukkanen Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen Juha Laukkanen,mila niemi
Mila Niemi ja Juha Laukkanen
Ravintola Kosmoksen eteinen muuttuu maskitilaksi. Mila Niemi ja Juha Laukkanen Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen Juha Laukkanen,mila niemi
Mila Niemen meikkipakki
Maskeeraajan varustukseen kuuluu oma pakki. Mila Niemen meikkipakki Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen mila niemi

Juha ja Mila ovat vanhoja hyvä tuttuja, he on tehneet vuosia töitä yhdessä. Mila on alunperin Moskovan kuulun elokuvakoulun kasvatti, lavastaja, puvustaja ja maskeeraaja, joka tuli aikanaan avioliiton kautta Suomeen. Oopperaesittelyjen kuvauksessa hän huolehtii maskeerauksen lisäksi myös rekvisiitasta. Mila veistää näppärästi munakoisolle liperit, sitoo veitsinipun eqyptiläisiksi orjiksi ja huolehtii, että roolihenkilöt ovat Juhan ulottuvilla, kun kamera käy.

Myös Kosmos on Juha Laukkaselle tuttu jo vuosien takaa. Taiteilija on lämpimissä väleissä niin tarjoilijoiden kuin ravintolan johdonkin kanssa. Kun Juha hetken kuluttua hyppää tarjoilijan rooliin, se käy häneltä tottuneesti.

Kun teatterin taika laskeutui pikkupojan ylle Kuopiossa

Nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkanen on kotoisin Kuopiosta. Siellä hän vietti 1960-luvulla onnellisen lapsuuden karjalaisten isovanhempiensa, Koiviston evakkojen hoivissa.

– Vaari oli opettaja. Mummi kotirouva. He opettivat minut kulttuuriin, Juha kertoo.

– Mummilla oli ensi-iltakortti Kuopion teatteriin. Kun pilviesirippu nousi, teatterin taika laskeutui päälleni, Juha muistelee. Se oli sysäys teatterin maailmaan.

Ylioppilaaksi Juha pääsi Kuopion Lyseosta. Sen jälkeen hänellä omien sanojensa mukaan ei ole ollut muuta elämää eikä harrastusta kuin työ teatterin parissa.

Sitä, miksi päätyi juuri nukketeatterinäyttelijäksi, hän pitää vahinkona. Hän perusti 32 vuotta sitten nukketeatterin nimeltä Sytkyt.

– Siitä alkoihuima opintomatka lapsen ajatusmaailmaan, Aasian kulttuureihin, oopperaan, kuvataiteeseen, kirjallisuuteen… maailmaan, missä kaikki on mahdollista.

vihanneksia
Roolihenkilöitä mm. kukkakaali ennen muuttumistaan prinsessa Turandotiksi. vihanneksia Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen vihanneksia
ruokailuvälineitä
Laivoja, kapteeneja ja merimiehiä. ruokailuvälineitä Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen ruokailuvälineitä
Juha Laukkanen
Paprikat valmiina Shemeikan tytöiksi. Juha Laukkanen Kuva: Yle/Tiina-Maija Lehtonen Juha Laukkanen

Nukketeatterimies ottaa oopperan haltuun

Oopperaesittelyissä Juha eläytyy originelliksi tarjoilijaksi, joka touhuaa sekä keittiön että ravintolasalin puolella vanhan matkaradion tahtiin ja uppoutuu mielikuvituksessaan oopperoiden ihmeellisiin juonikertomuksiin.

Miten nukketeatterimies tuli harpanneeksi oopperan puolelle? Juha pitää syyllisenä Savonlinnan Oopperajuhlien pitkäaikaista markkinointipäällikköä Helena Kontiaista, joka pyysi häneltä ohjelmaa lapsille.

– Siitä alkoi matkani oopperan maailmaan, Juha huokaa.

Wagnerin Lentävän hollantilaisen ja Aarre Merikannon Juhan Juha Laukkanen on toteuttanut Yleisradion klassisen musiikin toimituksen tilauksesta, muut oopperaesittelyt ovat peräisin 15 vuoden takaa, jolloin hän esitti niitä savonlinnalaisen kellariravintolan Pre Opera –tilaisuuksissa. Juha esitti lyhyitä oopperoiden juoniesittelyjä ravintolapöydissä liikemiehille ja heidän seurueilleen oopperailtojen päätteeksi. Yleisö oli kiitollista, koska vihdoinkin he ymmärsivät, mitä oopperassa tapahtui.

– Katsojat söivät hyvin, laulavat oopperalaulajat tarjoilivat heille ja minä esitin lyhyitä oopperaesittelyjäni, Juha hymyilee.

Oopperasäveltäjistä yksi on Juhalle ylitse muiden.

– Wagner. Wagnerin oopperoiden tarinat ovat alunperin kansantarinoita. Ja Wagnerin musiikki kuvaa luontoa.

Nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkanen esittelee Wagnerin Ringin.
Juha Laukkanen hurmioituu Wagnerista. Nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkanen esittelee Wagnerin Ringin. Kuva: Tiina-Maija Lehtonen nukketeatteri,juha laukkanen

Suomen Wagner-Seuran taholta on Juhalle jo heitetty hurja haaste; Kansallisoopperan Ringiä odotellessa hän voisi kiteyttää omalla persoonallisella tyylillään koko Wagnerin mammuttimaisen tetralogian juonikertomuksen.

Vaan nyt on salissa valmista, kamerat, valot, mikrofonit ja rekvisiitta paikoillaan. Juha Laukkanen asettuu mustassa tarjoilijanasussaan, viehko kihara otsallaan valaistun pöydän ääreen, saa merkin. Mielikuvitusmatka oopperaan alkaa.

Jälkinäytös elokuussa 2019: Nibelungin sormus

Juha Laukkanen tarttui kuin tarttuikin Wagner-seuran hurjaan haasteeseen. Suomen Kansallisoopperan Reininkulta-oopperan ensi-illan aattona elokuun lopulla 2019 hän esitteli Wagnerin koko Nibelungin sormuksen eli oopperat Reininkulta, Valkyyria, Siegfried ja Jumalten tuho.

Katso Juha Laukkasen oopperaesittelyt

Kommentit