Hyppää pääsisältöön

Historia: Kylmän sodan atomipommivarkaus

Fyysikot Albert Einstein ja Robert Oppenheimer
Manhattan-projektia johti fyysikko Robert Oppenheimer (oik.). Albert Einstein varoitti amerikkalaisia saksalaisten kyvystä kehittää atomipommi. Fyysikot Albert Einstein ja Robert Oppenheimer robert oppenheimer,Yle TV1

TV1 maanantaina 28.11.2016 klo 19.00 - 19.55
Yle Areenassa 30 päivää

Neuvostoliitto räjäytti ensimmäisen atomipomminsa vuonna 1949 – vain neljä vuotta amerikkalaisten jälkeen. Maailma hämmästeli venäläisten kehittelytyön ripeyttä. Sitä ei kuitenkaan tiedetty, että saavutus perustui vakoilulla saatuihin tietoihin.

Kymmenen vuotta aiemmin, vuonna 1939 fyysikko Albert Einstein oli varoittanut Yhdysvaltain presidenttiä Franklin Rooseveltia Saksan kyvystä kehittää atomipommi.

Yhdysvallat perustikin Manhattan-projektin kehittämään ydinasetta. Projektia johti fyysikko Robert Oppenheimer.

Dokumentti kertoo, kuinka Josif Stalin onnistui saamaan Manhattan-projektin tiedot haltuunsa salaisen vakoiluoperaation ansiosta. Keskeinen henkilö operaatiossa oli vakooja Elizabeth Zarubina, joka onnistui voittamaan jopa Einsteinin luottamuksen.

Cold War Secrets: Stealing The Atomic Bomb. Tuotanto: Java Films, Ranska, 2015

Lisää aiheesta:
Manhattan-projekti (Wikipedia)

Kommentit