Hyppää pääsisältöön

Maailmalla ollaan huolissaan Kanye Westistä, joka vaipui psykoosiin – Nikke Ankara tietää, miltä sellainen voi tuntua

Kanye West on joutunut keskeyttämään kiertueensa mielenterveysongelmien vuoksi. Kaksi vuotta sitten Nikke Ankara kärsi samankaltaisista oireista kuin West nyt.

Nikke Ankaran uusi Pisamat-kappale julkaistaan 25. marraskuuta. // Kuva: Ylex / Jani Nivala

Kuluvalla viikolla vietetään Mielenterveyden keskusliiton valtakunnallista mielenterveysviikkoa, jonka tiimoilta järjestetään tapahtumia ympäri Suomea.

Mielenterveys on ollut isosti esillä myös tämän viikon suurimman musiikkiuutisen yhteydessä: maailman yksi tunnetuimmista artisteista, Kanye West, on vaipunut psykoosiin.

West joutui sairaalaan maanantaina 21. marraskuuta. West vietiin sairaalaan hänen lääkärinsä pyynnöstä oman turvallisuutensa ja hyvinvointinsa vuoksi.

Seuraavana päivänä kerrottiin, että West oli vaipunut psykoosiin. People-lehden haastatteleman Westin sisäpiiriin kuuluvan henkilön mukaan artistin romahdus ja psykoosi olisivat oireita siitä, kun hänen vaimonsa Kim Kardashian ryöstettiin lokakuun alussa. Sisäpiiriläisen mukaan tapaus on vaikuttanut Westin mielenterveyteen.

Psykoosilla tarkoitetaan tilaa, jossa henkilön todellisuudentaju on heikentynyt. Hänellä on tällöin huomattavia vaikeuksia erottaa, mikä on totta ja mikä ei. Tyypillisiä psykoottisia oireita ovat erilaiset harha-aistimukset kuten harhaluulot ja hallusinaatiot.

Myös Suomessa pelästyttiin muusikon puolesta kaksi vuotta sitten, kun räppäri Nikke Ankara sairastui psykoosiin.

Loppuvuodesta 2014. räppäri käytti runsaasti päihteitä ja vietti villiä elämää. Hän on kertonut, että Tapaninpäivänä hänen päässään napsahti, ja vainoharhat painoivat päälle. Ankara huolestutti lähipiirinsä lisäksi faninsa, kun hän katosi jäljettömiin muutaman päivän ajaksi.

Myöhemmin Ankara on kertonut olleensa siinä uskossa, että ihmiset haluaisivat tehdä hänelle pahaa. Sen vuoksi artisti oli piileskellyt rappukäytävissä ja metsissä pelkät sukat jaloissaan. Hän oli saanut toisen asteen paleltumia ennen kuin tuntematon mies avusti hänet sairaalaan.

Ankara kertoo YleX Aamun haastattelussa, ettei ole kovin tarkasti seurannut Kanye Westin tilannetta, mutta on kuullut tämän voivan huonosti.

"Hetken aikaa olin kelannut, että olen koko ajan vaarassa."― Nikke Ankara

- On varmaan rankkaa olla maailmanlaajuinen superstara. Siinä on paljon paineita. Hän on tunnepohjainen ihminen, jolla on kiihkoa niin paljon, Ankara sanoo.

Ankara epäilee, että Westin kohdalla paineet ovat yksinkertaisesti käyneet liian suuriksi. Se on helppo uskoa: Westin vaimon ryöstö tapahtui kesken artistin Pohjois-Amerikan Saint Pablo Tour -kiertueen, joka on nyt jäänyt kesken.

Ankaran mukaan median tulisi jättää West rauhaan siksi aikaa, kun hänen tilansa paranee. Hän uskoo, että West kertoo tilanteestaan itse, kun on siihen valmis. Niin räppäri teki itsekin.

Ankara vietti psykoosin jälkeen kaksi kuukautta psykiatrisella osastolla, jonka jälkeen hän ohjautui avohoitoon. Hän kertoi tilanteesta ja siihen johtaneista syistä medialle reilut neljä kuukautta katoamisensa jälkeen.

- Annetaan hänen parantua rauhassa, Ankara sanoo.

Psykoosi muutti maailmankuvaa

Miten psykoosista parannutaan? Mielenterveystalon mukaan kuntoutukseen kuuluu lääkehoito, jonka lisäksi opetellaan muun muassa oireiden hallintaa ja ongelmanratkaisutaitoja.

Yksi apukeino on myös potilaan saama tuki. Ankara kertoo, että lääkärien ja hoitajien lisäksi etenkin vanhempien ja ystävien vierailut sairaalassa olivat merkittäviä toipumisen kannalta.

- Pikkuhiljaa pääsin siitä epätodellisuudesta pois, räppäri kertoo.

Nikke Ankaran elämä on jo pidemmän aikaa ollut mallillaan. Psykoosin ja sen hoidon jälkeen 25-vuotiaan artistin elämä on näyttänyt erilaiselta. Pienet, aiemmin itsestäänselvyytenä pidetyt asiat tuntuvat nyt merkittävämmiltä kuin ennen.

- Se, että on koti ja turva. Hetken aikaa olin kelannut, että olen koko ajan vaarassa.

Nyt hetkellä Ankara on yksi Suomen suosituimmista artisteista. Hänen biisejään on kuunneltu Spotifyssä yli 50 miljoonaa kertaa.

Ankara on hyvä esimerkki siitä, että omien, rankkojen kokemusten purkaminen musiikin kautta voi olla hyödyllistä sekä itselle että faneille. 

Räppäri kertoo kuullensa, että osa hänen kappaleistaan on osoittautunut erityisen tärkeiksi hänen faneilleen. Esimerkiksi Suunnitelmat-kappale on fanikirjeiden perusteella auttanut koulukiusattua jaksamaan.

- Se oli tosi siistiä. Mageeta, että voi vaikuttaa muihinkin, ei tee [musiikkia] vain itselle ja frendien iloksi.

Nikke Ankaran uusi kappale Pisamat julkaistaan huomenna 25. marraskuuta. Kappale sai maailman ensisoittonsa tänään YleX Aamun lähetyksessä.

Lue myös:

Nikke Ankaran uusi sinkku tehtiin vihaisena ja sydänsuruissa: ”Naisasiat oli rempallaan”

Nikke Ankara toi eniten vieraita lavalle YleXPopissa ja fiilisteli: "Siisteimpii gigei ikinä!"

Nikke Ankara luopui tavaramerkistään – räppäri vaihtoi irokeesin siilitukkaan

Vuosi sitten ongelmissa rypenyt Nikke Ankara voitti vaikeudet: Nyt on tosi hyvä fiilis

Räppiskenessä kuohuu: battle Roope Salmisen ja Nikke Ankaran välillä toteutuu

Nikke Ankara palaa lavoille uusien biisien myötä – ensimmäinen keikka kotikaupungissa