Hyppää pääsisältöön

Musiikkia unettomille ja muillekin. Avaruusromua 27.11.2016

kuun sirppi yötaivaalla
kuun sirppi yötaivaalla Kuva: Yle Kuun sirppi

Kauan sitten, kertoo tarina, Saksanmaalla eli kreivi, joka ei saanut unta. Niinpä hän usein unettomina öinään pyysi palveluksessaan olevaa nuorta muusikkoa soittamaan jotakin rauhoittavaa ja eloisaa musiikkia mielialaansa nostamaan.

Kerrotaan, että eräs tuon ajan ahkerimmista ja taitavimmista säveltäjistä sävelsi unettomalle kreiville musiikkia, jota hän mielellään kuunteli.

Johann Sebastian Bachin musiikkia 1700-luvun puolivälin tienoilta: Goldberg-muunnelmien alku, sarjan ensimmäinen osa, Aaria:

Tuossa ei soinut 1700-luvun cembalo tai edes myöhempi keksintö, flyygeli, vaan se oli aito Moog-syntesoija, eräs 1960-luvun ihmeistä. Levytys on vuodelta 2015, amerikkalaisen Craig Leonin albumilta Bach to Moog, jossa mennään hieman Wendy Carlosin hengessä: Bachia syntesoijalla. Tosin Craig Leonin tukena on paikoitellen aivan oikea jousiorkesteri.

Kerrotaan että Bach sävelsi muunnelmat unihäiriöistä kärsineelle kreivi Hermann Carl von Keyserlingille, joka kaipasi musiikkia unettomiin öihinsä. Tätä musiikkia soitti kreivin hovimuusikko Johann Gottlieb Goldberg, ja siitä sävellyssarja on saanut nimensäkin.

Usein ajatellaan, että Goldberg-muunnelmien tarkoitus oli auttaa kreiviä nukahtamaan, auttaa häntä rauhoittumaan ja vaipumaan uneen. Tämä on kuitenkin väärä tulkinta, sanovat musiikintutkijat. Tarkoitus ei ollut vaivuttaa kreiviä uneen, vaan tarjota rauhoittavaa ja hyväntuulista musiikkia, jonka avulla kreivin uneton aika kuluisi paremmin. Kyse oli siis tavallaan viihteestä, ei mistään hoitavasta tai lääketieteellisestä musiikista.

Johann Sebastian Bach sävelsi musiikkinsa 1700-luvun alkupuolella, mutta se oli lähes unohdettua aina 1800-luvun lopulle ja 1900-luvun alkupuolelle asti. Bachin tunnettu tuotanto on melko suuri ja vielä niinkin myöhään kuin vuonna 1974 löytyi aiemmin tuntematonta Johann Sebastian Bachin musiikkia. Strasbourgista Ranskasta löytyi vuonna 1974 Bachin Goldberg-muunnelmien nuottien ensipainos, jossa oli säveltäjän itsensä käsin tekemiä merkintöjä.

Ja mikä hämmästyttävintä, nuottien sisäkannesta löytyi tuntematonta musiikkia: neljätoista Bachin säveltämää kaanonia, jotka hän oli tehnyt Goldberg-muunnelmien pohjalta. Se oli uutta musiikkia yli kahden sadan vuoden takaa. Ja kun Craig Leon vuonna 2015 levytti albumiaan Bach To Moog, hän valitsi esitettäväkseen juuri nuo neljätoista kaanonia.

Bachin soolosellosarjat ovat eräistä sellomusiikin tunnetuimmista ja olennaisimmista sävellyksistä. Sarjoja on kuusi ja kerrotaan, että nämä 1700-luvun alkupuolella sävelletyt sarjat löydettiin vasta parisataa vuotta myöhemmin, 1900-luvun alussa, kun sellotaiteilija Pablo Casals löysi nuotit erään barcelonalaisen musiikkikaupan kätköistä. Uskomatonta mutta totta.

Englantilainen elektronisen musiikin veteraani Ian Boddy paljastaa asian, jonka on voinut joko arvata tai päätellä. Hän pitää Johann Sebastian Bachin musiikista. Eräässä nettihaastattelussa Ian Boddy kertoo myös Bachin lisäksi pitävänsä erityisesti Claude Debussyn ja Maurice Ravelin musiikista.

Ian Boddy kertoo As Above So Below -albuminsa musiikin perustuvan Johann Sebastian Bachin ensimmäiseen preludiin pianosarjasta Das Wohltemperierte Klavier.

Amerikkalaisesta taidemaalarista Jackson Pollockista sanotaan, että hän oli se, joka mursi jään. Tällä ehkä tarkoitetaan vaatimattomasti sitä, että Pollockin jälkeen taidemaalaus ei enää ollut entisellään.Jackson Pollock
maalasi 1950-luvulla teoksia, jotka ainakin omana aikanaan ja ensi näkemältä näyttivät siltä kuin maalia olisi roiskittu sattumanvaraisesti kankaalle. Nykyään asiat ovat toisin: Jackson Pollock on eräs 1900-luvun tärkeimmistä taiteilijoista. Pollockin töitä on kaikkien merkittävien taidemuseoiden kokoelmissa ja esimerkiksi vuonna 2006 eräs hänen maalauksistaan myytiin 140 miljoonalla dollarilla. Teoksen sanotaan olevan maailman toiseksi kallein maalaus.

Marko Suorsan kaksiosainen sävellys Abstraktia viihdettä (albumilla Organisoituja ääniä) on valmistunut vuonna 2016 ja teoksen säveltäjä kertoo Jackson Pollockin olleen sen inspiraationa. ”Kuvataiteen ja musiikin vertailu on kiinnostavaa”, kirjoittaa Marko Suorsa. ”Taiteenalat ovat ammentaneet toisistaan inspiraatiota pitkin historiaa”, hän muistuttaa ja sanoo, että teosta suunnitellessaan hän yleensä näkee ”tulevan koitoksen abstraktilla tavalla kuvina tai väreinä”. Ja Marko Suorsa huomauttaa, että Jackson Pollockin henkeen sävellettyyn teokseen oli hänen mielestään soveliasta valita äänilähteeksi puolen litran oluttölkit.

Amyotrofinen lateraaliskleroosi eli ALS on ihmisen liikehermosoluja rappeuttava tauti. Sairaudesta sanotaan, että se on harvinainen ja parantumaton. Sairauden aiheuttajaa ei toistaiseksi tunneta. Sairaus saattaa alkuvaiheessa olla vaikea havaita, sillä sen ensioireiden sanotaan olevan monesti melko huomaamattomia, eivätkä oireet alkuvaiheessaan näytä viittaavan mihinkään parantumattomaan sairauteen.

Ehkä kuuluisin ALS-potilas on fyysikko Stephen Hawking. Hän on erikoistapaus, sillä hänen sairautensa kerrotaan pysähtyneen. Yleensä sairaus etenee ja vie uhrinsa mukanaan, ja kuten sanottu, sairauteen ei toistaiseksi ole parannuskeinoa.

Amerikkalainen Ken Elkinson menetti läheisen ystävänsä ALS-taudille ja teki ikään kuin surutyönä soolopianoalbumin nimeltä Why. Albumi on tunteikasta, muttei mitenkään pateettista pianomusiikkia. Ja muistona ystävälleen Ken Elkinson on laittanut albumin vapaasti tarjolle nettisivuilleen.

AVARUUSROMUA 27.11.2016 - OHJELMAN MUSIIKKI:
CRAIG LEON: Bach: Goldberg Variations, BWV 988 - Aria (Bach to Moog)
CRAIG LEON: Bach: 14 Canons on the Goldberg Ground, BWV 1087 (Bach to Moog)
TAKAMOVSKY: Bach: Bourree, BWV 1010 (Sonic Counterpoint)
TAKAMOVSKY: Tonic (Sonic Counterpoint)
TAKAMOVSKY: D.C. (Sonic Counterpoint)
IAN BODDY: As Above So Below (As Above So Below)
IAN BODDY: Quantum Memory (As Above So Below)
MARKO SUORSA: Abstraktia viihdettä - osa 1 (Organisoituja ääniä)
KEN ELKINSON: The Road Behind (Why)
KEN ELKINSON: Aftermath (Why)

BONUS:
Bachia Moogilla ja hyvät visuaalit!
Youtube lista

Lue myös - yle.fi:stä poimittua