Hyppää pääsisältöön

Analyysi: Cheek ja Elastinen ovat itse asiassa yllättävän erilaisia lavalla – tällaiset räppärit Profeetat-yhteiskonsertissa nähdään

Suomirapin kuninkaalliset ilmoittivat tänään perjantaina yhteiskeikoistaan ja tulevista biiseistään. Chekkonen ja Ela nousevat Profeetat-areenakonserttien merkeissä yhdessä lavalle huhtikuussa Turun Gatorade Centerissä ja Helsingin Hartwall Arenalla.

Cheek ja Elastinen Blockfesteillä. // Kuva: Katariina Salmi / YleX

Tarkemmin asiaan paneutumatta voisi ajatella, että Cheek ja Elastinen ovat aivan samanlaisia artisteja. Hienoilla autoilla ajavia bileräppäreitä, joiden massiiviseen menestykseen koko kaupallinen suomirap nojaa. _Vain elämää -_hittejä keikoillaan vetäviä koko kansan artisteja, jotka tekivät suomiräpistä salonkikelpoista. He kelpaavat niin konserttisaleihin kuin Linnan juhliinkin.

Profeetat-areenakonserteissa tullaan kuitenkin todennäköisesti näkemään kaksi hyvin erilaista suomiräpin megastaraa:

ilopilleri ja perfektionisti.

Sekä Cheekillä että Elastisella on paljon kokemusta jättiareenoista. He ovat myös jakaneet isot lavat niin Helsingin Olympiastadionilla kuin Tampereella Ratinan stadionilla. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin aivan toinen, sillä kumpikaan artisti ei ole fiittaajan roolissa. Räppäreiden pitää luoda show yhdessä noudattaen molempien visiota.

Räppäreiden välinen lähtöasetelma on herkullinen

Elastinen on ollut Cheekin pomo Rähinä Recordsilla. Hän on eittämättä tästä kaksikosta se suomiräpin pioneeri. Koko suomirap on velkaa sekä Fintelligensille, joka teki genrestä relevantin 2000-luvun alussa, että Elan Anna soida -soololevylle, joka nosti kaupallisen suomiräpin aallonpohjasta 2000-luvun puolessa välissä. Lisäksi Ela on perustanut Suomen merkittävimmän räppiin keskittyvän levy-yhtiön, Rähinä Recordsin.

Cheek taas on saavuttanut ylivoimaisesti isoimmat jutut suomiräpissä. Luvut eivät valehtele: ensimmäinen loppuunmyyty sooloartistin stadionkeikka, koko Suomen kattava jäähallikiertue, Spotify-herruus ja Emma-patsaat. Toki Cheekilläkin on oma levymerkki Liiga Music, mutta se on pieni ja nuori lafka Rähinään verrattuna.

Samanikäiset räppärit ovat pitkän linjan ystäviä ja kollegoja. He ovat selvinneet monista vastoinkäymisistä, mutta juoneet myös shampanjaa suurten saavutusten jälkeen yhdessä.

Cheekin ja Elan karismat eroavat toisistaan

Elastinen on rento, iloinen ja hauska esiintyjä, jolla on uskomattoman paljon energiaa. Elan liikkeistä huokuu vankka tanssitausta. Tsemppi-anthemeistaan tuttu räppäri liikkuu lavalla paljon ja rytmikkäästi. Artisti osaa soittaa kitaraa, se nähtiin myös tv:ssä, Vain elämää -ohjelmassa.

Cheek taas on pilkuntarkka perfektionisti, joka ei halua jättää yhtään yksityiskohtaa suunnittelematta. Hän odottaa itseltään ja muilta täydellisyyttä, panostaa laatuun ja rakastaa spektaakkeleita. Kuten on moneen kertaan todettu, Cheekillä on tämän maan paras draamantaju lavalla. Hän tietää, miten setti kannattaa rakentaa niin, että se kantaa loppuun asti. Hänen tyylitajunsa ei petä.

Elastinen ja Cheek ELA Show'ssa 2015. // Kuva: Katariina Salmi/YleX

Asuvalinnoissa tyylit ovat erilaiset

Cheek värikoodaa kaikki ihmiset lavalla taustatanssijoita myöten erittäin säntillisesti. Aikaisemmilla kiertueilla värimaailmaa ovat hallinneet musta, valkoinen ja punainen. Cheek ei juuri vartaloaan esittele. Hänellä on usein päällään nahkatakki, jonka alla on t-paita. Räppärillä on myös ihoon ikuistettu oman firmansa mainos eli Liiga-tatuointi.

Elastisen tyyli on monipuolisempi. Välillä hänet nähdään maastokuvioisissa housuissa ja hupparissa, toisinaan taas kauluspaita päällä. Elankin lempiväreihin kuuluu punainen, mutta hänen päällään on nähty esimerkiksi keltainenkin takki. Sellaista olisi vaikea kuvitella Chekkosen vaatevarastoon. Ela esittelee myös mielellään treenattuja käsivarsiaan hihattomissa paidoissa. Elastinen on myös mielellään oman firmansa mainosmalli. Hänen yllään on usein Rähinän vaatteita.

Voisivatko räppistarat vaihtaa biisejään?

Esimerkiksi radiosoiton perusteella Cheekin ja Elastisen biisit voisi helposti laittaa samaan lokeroon. Niissä on kuitenkin merkittäviä eroja. Siinä missä Cheek tutkii itseään, Elastinen keskittyy tsemppaamaan muita.

Cheekin musiikki on huomattavasti melankolisempaa kuin Elastisen, etenkin uusimmalla Alpha Omega -levyllä.

Ei ole kuitenkaan poikkeuksellista, että Elastinen ja Cheek ovat mukana samalla kappaleella. Heillä on jo yhteisbiisi Profeetat ja possebiisi Me ollaan ne part. 2.

Lisäksi he ovat räpänneet yhdessä muun muassa kappaleissa Miksi naiset aina rakastuu renttuihin? -remix, Jalanjälki, Syvällä Pelissä ja Etkot, Juhlat, Jatkot & Kesäkumit.

Mitä voimme siis odottaa?

Yhteenvetona voisi todeta, että tässä parivaljakossa on mahdollisuudet ihan mihin tahansa.

Voi jännittää sitä, että isot egot törmäävät yhteen ja räppärit joutuvat tekemään vain kompromisseja miellyttääkseen kohteliaasti toisiaan, jolloin keikoilta joutuu valitettavasti lähtemään pettyneenä.

Jos nämä kaksi suomiräpin supertähteä taas onnistuvat yhdistämään saumattomasti lahjakkuutensa ja tuomaan kummankin parhaat puolet esiin, show’sta tulee parasta viihdettä, mitä tämä genre on koskaan tarjonnut suomalaisille.

Lue myös:

Seiska: Cheek ja Elastinen yhteiskiertueelle – miten se sopisi Chekkosen saagaan? 

Cheekin vaikeat hetket kollegojen kanssa – elämäkerta avaa vuosikausien riitaa huipputuottaja MGI:n kanssa ja vaikeaa lähtöä Rähinältä

Cheekin spektaakkelista ei puuttunut mitään: Suomalainen supertähti osoitti ironiantajunsa ja ampui rahaa yleisöön

Cheek pitää Elastista suomirapin profeettana

Cheek ja Elastinen yhdistivät voimansa: Olemme profeettoja

Rap on nykyään niin salonkikelpoista, että isovanhemmat voivat viedä lapsenlapsensa Elastisen keikalle