Hyppää pääsisältöön

Heikki Soini: Kiusaaminen kannattaa aina

Heikki Soini: Sortoa pitää vahvistaa!
Heikki Soini: Sortoa pitää vahvistaa! Kuva: YLE / Jussi Nahkuri, grafiikka: Hans Weckman kolumnikuva puhekuplalla

MHL:n Heikki Soinin mielestä Suomi on kiusaajien luvattu maa: täällä haukutaan lyttyyn kaikki, jotka uskaltavat yrittää jotain tai julkeavat mitenkään erottautua massasta. Eikä se ole lasten syy vaan aikuisten. Meidän on muututtava.

Suomalainen kiusaamiskeskustelu on kuin surkeaa kesäteatteria. Asiaan kuuluu ensin luoda – vaikka vähän värittäenkin – mahdollisimman ankea ja rankka tapahtumaympäristö. Sen jälkeen pitää sijoittaa itsensä tarinaan kiusaavana antisankarina, joka nyt myöhemmin kertoo syvästi katuvansa tekojaan.

Kun Cheek kertoo television keskusteluohjelmassa eetoksellisia, mutta samaan aikaan edelleen hitusen rehenteleviä katumuskertomuksiaan, hän on täysin tietoinen siitä, että tämä tekee hänen tarkoin varjelemastaan persoonabrändistä entistä miehekkäämmän. Tämähän sopii tietysti myös ohjelman miestoimittajalle. Hänkin pääsee hymy suupielessä sopivasti pönkittämään katujen kasvatiksi nimeämänsä Cheekin siivellä omaa miehuuttaan, kun saa johonkin väliin tokaistua, että eihän sitä itsekään mitään mallipoikia oltu.

Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa. Sääli, että se Jaren tarinan itseään haulikolla päähän ampunut koulukaveri ei saanut olla mukana.

Moni vanhempi sanoo, että haluaisi oman lapsensa olevan mieluummin kiusaaja kuin kiusattu

Olen kuullut monta kertaa kun vanhempi sanoo, että haluaisi oman lapsensa olevan mieluummin kiusaaja kuin kiusattu. Tässä mielessä Cheek on täydellinen kasvo koulukiusaamiskampanjalle. Hän edustaa modernia suomalaista ihannetta täydellisimmällään ja ruumiillistaa sen, miksi kiusaaminen ei Suomessa ikinä lopu.

Miehellä on riimiensä mukaan kaikki kohdallaan: on kalliita autoja, luksuskämppä, kauniita naisia, hulppeita ulkomaanmatkoja ja vapaus tehdä ihan mitä vaan. Cheekin mallissa pusketaan häikäilemättä omaa etua muita sortaen. Tarkoitus pyhittää keinot ja tarkoitushan on tietysti menestyä.

Ja kun Suomessa menestyy, saa anteeksi mitä tahansa veropakolaisuudesta tekstiviestikohuihin ja talouspetoksiin. Siinä on sitten ikivanhat koulukiusaamiset enää pientä. Pojat on poikia ja niin edelleen.

Tätäkö me vanhemmat oikeasti haluamme lapsillemme?

Turha sitä on kaunistella. Suomi on kiusaajien maa. Täällä haukutaan lyttyyn kaikki, jotka uskaltavat yrittää jotain tai julkeavat mitenkään erottautua massasta.

Siksi nauroimme ja ironisesti jaoimme somessa Maria Monden Maailma-videota.

Siksi myös entisessä Kalannin kunnassa paikkakuntalaiset kiusasivat yhtä Suomen kaikkien aikojen kestävyysjuoksijaa ja hänen perhettään niin pahasti, että olympialaisiin valmistautunut urheilija joutui lopen uupuneena lopettamaan uransa jo ennen kisoja.

Siksi myös Cheekin menestystä kadehtivat jakoivat netissä riemukkaasti pilkaten pätkää toisesta keskusteluohjelmasta, jossa Jarelle ei tullut mitään mieleen sanasta Aleppo.

Vähän falskiltahan se tuntuu, kun aikuiset kauhistelevat koulukiusaamista, vaikka samaan aikaan he itse kiusaavat työpaikoillaan omia työkavereitaan enemmän kuin mikään muu kansa missään muualla maailmassa.

Miten lapseni oppisikaan olemaan kiusaamatta, jos hänen silmiensä edessä haukun ensin työkaverini, nauran kaikille telkkarin kykyohjelmien osanottajille ja perään haukun linnanjuhlien vieraiden puvut ja ulkonäön?

Lisää ohjelmasta

Elisa Poskiparta, erityisiantuija, Turun Yliopisto
Elisa Poskiparta, erityisiantuija, Turun Yliopisto Kuva: Yle Marja Hintikka Live,elisa poskiparta,Turun yliopisto,erityisasiantuntijat
Poika lyö nyrkillä ja irvistää
Poika lyö nyrkillä ja irvistää Kuva: pixabay.com/cre8tivehome0 eve mantu,Marja Hintikka Live
Maisa Torppa
Maisa Torppa Kuva: Kai Joronen Photography marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.