Hyppää pääsisältöön

Jalkapallohuliganismi lisääntyy myös Suomessa

Muualla Euroopassa jo vuosikymmeniä muhinut ilmiö, jalkapallohuliganismi ja jopa suoranainen organisoitu väkivalta, on leviämässä Suomeen. Suomessa on arviolta satakunta riskikannattajaa, joiden toiminta on pilaamassa tervehenkisen fanikulttuurin.

Jalkapallohuliganismista saatiin useita esimerkkejä vastikään päättyneen kauden aikana, erityisesti ns. Helsingin derbyissä eli paikalliskamppailuissa. Kyse ei ollut enää vain oman joukkueen kannattamisesta, vaan vastustajan solvaamisesta ja vastapuolen kannattajien mollaamisesta.

Riskikannattajat polttavat soihtuja, heittelevät paukkupommeja ja ryntäävät kentälle.
Stadioneilla ja niiden ulkopuolella isketään yhteen. Ryhmät järjestävät tappeluita, joika kuvataan ja joita levitetään verkossa.

”He etsivät tappelutilanteita ja monille heistä itse ottelu on sivuseikka”, sanoo Helsingin poliisin ylikomisario Jere Roimu 28.11. esitettävässä MOT-ohjelmassa Jalkapallohuliganismin maihinnousu. Roimu pitää riskikannattajia suoranaisena vaarana myös tavalliselle jalkapalloyleisölle.

”Helsingin paikallisotteluiden aikaan Urheilukadulla on sadoittain ihmisiä. Tavalliset fanit ja perheet kulkevat sisään samoista porteista kuin riskikannattajatkin. Tappeluiden syttyessä on vaikea kuvitella, että riskikannattajat hakkaisivat vain toisiaan”, Roimu toteaa.

Viranomaisten ponnistuksista huolimatta huligaanien ovat iskeneet yhteen ennen tai jälkeen paikalliskamppailujen Helsingissä. Vastapuolen väreissä kulkevia hakataan järjestysmiesten ja ratsupoliisien edessä.

Seurat sanoutuvat irti riskikannattajien toimista ja ovat jakaneet huligaaneille myös porttikieltoja stadioneille.

Huliganismi on erittäin vakava ilmiö erityisesti Britanniassa, mutta myös Ruotsissa. Ruotsissa naamioituneet kannattajat ryntäsivät muutama päivä sitten stadionille ja repivät pelaajan paidan.

Entinen brittihuligaani Barrington Patterson katsoo, huliganismia on vaikea kitkeä enää kun Suomessakaan kun se on saanut jalansijan.

”Tilanne vain pahenee. Huliganismi on kuin rutto. Te ette voi sitä enää pysäyttää”, toteaa Barrington ”Zulu Baz” Patterson.

TV1 maanantai 28.11. kello 20
MOT: Jalkapallohuliganismin maihinnousu
Toimittaja Marko Hietikko

Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi 29.11.2016 MK

Kommentit