Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Kuka perkaisi valeuutiset verkosta?

Silmälasien linssin läpi näkyy kumiankka, grafiikka.
Silmälasien linssin läpi näkyy kumiankka, grafiikka. Kuva: Yle/Katariina Hirvonen valheenpaljastaja,Kuningaskuluttaja

Valeuutisista ja niiden vaikutuksesta yhteiskuntaan on Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen väitelty enemmän kuin koskaan. Tekoja feikkiuutisten pysäyttämiseksi ovat lupailleet niin Facebook kuin Googlekin, mutta onko puheissa konkretiaa?

Yhdysvalloissa äänestettiin uudesta presidentistä, ja sen jälkeen keskustelu internetin misinformaatiosta on ollut kiivaampaa kuin koskaan ennen. Valeuutiset – ja etenkin niiden leviäminen Facebookin kaikukammioissa – onkin yksi Valheenpaljastajan lempiaiheista, joten kerrataanpa, mitä merkittävää aiheesta on viimeisten parin viikon aikana sanottu:
Kolumnisti toisensa jälkeen kiirehti sanomaan, että Facebookin algoritmit saattoivat ratkaista vaalit Donald Trumpin hyväksi. Tämän näkemyksen ovat jakaneet muun muassa Nieman Journalism Labin johtaja Joshua Benton, New York Magazinen Drake Baer ja Vox.comin Timothy B. Lee.

Kuvakaappaus/NiemanLab
Kuvakaappaus/NiemanLab Kuva: Kuvakaappaus/NiemanLab niemanlab
Kuvakaappaus/NyMag.com
Kuvakaappaus/NyMag.com Kuva: Kuvakaappaus/NyMag.com valheenpaljastaja
Kuvakaappaus/Vox.com
Kuvakaappaus/Vox.com Kuva: Kuvakaappaus/Vox.com vox

Esimerkkejä vaaleja hämmentäneistä feikkiuutisista on läkähdyttävän paljon, mutta mainittakoon liki miljoona jakoa saavuttanut valeuutinen, jonka mukaan itse Paavi olisi ilmoittanut tukevansa Trumpia presidentiksi.

Kuvakaappaus/Snopes.com
Kuvakaappaus/Snopes.com Kuva: Kuvakaappaus/Snopes.com valheenpaljastaja,Snopes

Sata Trump-sivustoa Makedoniassa

Valeuutisia suunnattiin Donald Trumpin kannattajille ja Hillary Clintonin vastustajille huomattavasti enemmän kuin Clintonin kannattajille. Tästä on paljon näyttöä.

Buzzfeed paljasti muun muassa, että jopa yli sadan Trump-myönteisen valemedian jäljet johtivat Makedoniaan, jossa teiniporukka tehtaili feikkiuutisia amerikkalaisille. Haastattelussa nuoret miehet kertoivat, etteivät he oikeasti välitä Trumpista. Motiivina oli Googlen AdSense-mainosjärjestelmän tuottama raha.

Jo hyvissä ajoin ennen vaalipäivää Buzzfeed tutki, miten suuri osa poliittisten Facebook-sivujen jakamista uutisista oli feikkejä. Buzzfeed valitsi selvitykseensä kolme “hyperpuolueellista” sivustoa niin republikaanien kuin demokraattien puolelta ja analysoi yhteensä tuhat näiden jakamaa postausta. Analyysi paljasti, että 38 prosenttia oikeistolaisten sivujen päivityksistä sisälsi väärää tietoa. Vasemmallakin luku oli merkittävän suuri: 19 prosenttia.

Jopa Yhdysvaltain väistyvä presidentti Barack Obama otti asiaan kantaa. Hän kiinnitti huomiota siihen, miten misinformaatio sekoittuu uutissisältöön niin Facebookissa kuin televisiossa.

– Jos emme ota faktoja vakavasti ja sitä, mikä on totta ja mikä ei, ellemme pysty tekemään eroa vakavasti otettavien argumenttien ja progandan välillä – sitten meillä on ongelmia, Obama sanoi.

Facebookin toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin ensimmäinen lausunto oli kuitenkin vähättelevä. Hänen mielestään ajatus siitä, että Facebookissa levinneet valeuutiset olisivat vaikuttaneet vaalien tulokseen, oli “aika hullu”.

Kuvakaappaus/TheGuardian
Kuvakaappaus/TheGuardian Kuva: Kuvakaappaus/TheGuardian valheenpaljastaja,The Guardian,Barack Obama (senior)
Kuvakaappaus/NPR
Kuvakaappaus/NPR Kuva: Kuvakaappaus/NPR marc zuckerberg,Facebook, Inc.

Facebookilla on keinot ratkaista ongelma, mutta onko halua

On vaikeaa selvittää, miten suuri vaikutus verkon misinformaatiolla ylipäätään on ollut ihmisten äänestyskäyttäytymiseen, mutta on päivänselvää, että Facebook on tarjonnut valeuutisille kasvualustan. Sen algoritmit suosivat monen ihmisen jakamaa sisältöä ja suosittelevat käyttäjille lisää samanlaista sisältöä.

Facebook tietää, että sillä on valeuutisongelma. Sillä on yksin myös pääsy käyttäjädataan, joka osoittaisi ongelman laajuuden. Lienee turha toivoa, että yhtiö antaisi datan tutkijoiden käyttöön.

On kuitenkin paljastunut, että Facebookin sisälläkin kuohuu. Gizmodo haastatteli yhtiön työntekijöitä, joiden mukaan Facebook oli jo ennen vaaleja rakentanut työkalun, joka suodattaisi valeuutiset uutisvirroista. Uudistusta ei kuitenkaan otettu käyttöön, koska yhtiö pelkäsi konservatiivien tuohtumusta – muutos kun olisi vaikuttanut enimmäkseen oikeistolaisiin sivuihin.

Kuvakaappaus/Gizmodo
Kuvakaappaus/Gizmodo Kuva: Kuvakaappaus/Gizmodo valheenpaljastaja,Gizmodo

Maailmaan mahtuu paljon puhetta feikkiuutisista ja niiden haitallisuudesta yhteiskunnalliselle keskustelulle ja päätöksenteolle, mutta konkretia on usein hukassa. Facebookilta ja Googlelta on jo pitkään vaadittu käytännön tekoja ongelman kitkemiseksi, mutta ne ovat olleet haluttomia sitoutumaan oikein mihinkään.

Toisten mielestä käyttäjille pitää tarjota enemmän ja parempia mahdollisuuksia liputtaa feikiksi epäilemänsä sisältöä. Tässä ongelmana on vastuun sälyttäminen käyttäjille ja mahdollisuus väittää esimerkiksi ihan oikeitakin uutisia valeuutisiksi.

Toisten mielestä taas Facebookin ja kumppaneiden pitää itse ottaa suurempi vastuu omista alustoistaan ja niiden mekanismien vaikutuksesta feikkien leviämiseen. Harva meistä kuitenkaan haluaisi nimittää Facebookin internetin viralliseksi faktantarkistajaksi.

Joitakin konkreettisia tekoja – tai lupauksia konkreettisista teoista – on silti jo tehty. Seuraavassa listassa muutama niistä.

1. Mainosrahat pois valesivustoilta

Sekä Google että Facebook ovat ilmoittaneet vievänsä valesivustoilta ansaintamallin. Jatkossa valemedioilla ei olisi enää pääsyä Googlen AdSense-järjestelmään eikä Facebookin mainosverkostoon.

Google sanoo soveltavansa valemedioihin samoja keinoja, joilla se on jo aiemmin hillinnyt esimerkiksi terveydelle haitallista mainontaa.

2. Selaimen lisäosat varoittavat epäilyttävistä sivustoista

New York Magazinen toimittaja Brian Feldman rakensi Chrome-selaimella toimivan lisäosan, joka varoittaa aina, kun lukija harhautuu vale- tai huijaussivustolle. Feldman kertoo tehneensä lisäosan noin tunnissa. Fake News Alert perustuu mediatutkimuksen professorin Melissa Zimdarsin tekemään listaukseen epäluotettavista ja harhaanjohtavista sivustoista. Zimdars on sittemmin joutunut poistamaan listan verkosta, koska hän on joutunut sen vuoksi häirinnän ja nettivihan kohteeksi.
Toki Facebook tietää myös, etteivät kaikki käyttäjät suinkaan hyväksyisi, jos mediajätti alkaisi merkitä tiettyjä sivustoja feikeiksi.

Toinen samalla periaatteella toimiva lisäosa on nimeltään B.S. Detector. Sen kehittäjä on koostanut valemedialistansa itse.

3. Facebook lupaa… jotakin

Viimein Mark Zuckerberg taipui ottamaan kritiikin vakavasti ja julkaisi kannanottonsa – tietenkin omalla Facebook-tilillään. Zuckerbergin mukaan Facebook aikoo muun muassa parantaa omaa misinformaation luokitteluaan ja antaa käyttäjille helpompia työkaluja raportoida näkemistään feikeistä. Facebook aikoo kokeilla myös erilaisten varoitusmerkkien lisäämistä feikeiksi ilmoitettuihin linkkeihin. Zuckerberg sanoo myös, että Facebook haluaa tehdä yhteistyötä tunnettujen faktantarkistuspalveluiden kanssa.

Zuckerbergin pitkähkön päivityksen voi lukea täällä.

Valheenpaljastaja käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Lähetä juttuvinkki: valheenpaljastaja@gmail.com.

Muokattu 11.1.2017: Lisätty asiasana ja siirretty Yle Oppiminen alle.
Muokattu 11.3.2019: Kommentointi on päättynyt.

Valheenpaljastaja

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.