Hyppää pääsisältöön

Valolevy marraskuun synkkyyteen

Turun suunnalta on kuulunut viime vuosina mukavia kuorouutisia, uusimpana Alban nyt julkaisema levyllinen Luminos-yhtyeen valomusiikkia “In lucem”. Kolmetoistahenkisen naisäänistä koostuvan lauluyhtyeen tekemisestä välittyy paitsi aito into, myös näkemyksellisyys musisoinnin ja äänentuoton kehittämisessä. Miellyttävästi äänitetty ja työstetty sointi sekä laadukkaat avustajat tekevät tästä valolevystä kelpo ehdokkaan marraskuun synkkyyttä hälventämään.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Levyn tyylillinen kirjo ulottuu William Byrdistä Gabriel Faurén ja Andrew Lloyd Webberin kautta Eric Whitacreen. Avustajina vaihtelevassa ohjelmassa vierailevat baritoni Juha Kotilainen, urkuri Markku Hietaharju, pianisti Ilmo Ranta sekä Aboa Nova -kamariyhtye. Kuoron taiteellisen johtajan, Sauli Hannukselan sekä kamariyhtyeen kanssa Erkki Lasonpalon ohjauksessa yhtyeen jäsenet laulavat itseluottamuksella ja varmuudella. Byrdin ja Tomas Luis de Victorian Renesanssipolyfonia soi puhtaasti, eikä susi-intervalleja synny—lähes samaan ylletään uudemmissakin harmonisissa käänteissä.

Gabriel Faurén vokaalimusiikkia—osin naisäänille sovitettuna—kuullaan useamman numeron verran, ja vuonna 1970 syntyneen yhdysvaltalaisen Eric Whitacren aistikkaita kuorosävellyksiäkin on mukaan päässyt kaksi, mutta muuten jokainen numero on eri säveltäjältä, eri teoksesta. Kokonaisuus on saatu kuitenkin kiitettävästi sopivan yhtenäiseksi samalla kun avustajat tuovat mukaan lisää soinnillista vaihtelua.

Suomalaisissa amatöörikuoroista useatkin rohkeasti tavoittelevat kvaliteetteja, joihin kaikki ammattilaiseksi itseään kutsuvatkaan eivät aina yllä. Turun kupeesta Ruskolla syntynyt Luminos on rohkea ja tervetullut lisä tähän joukkoon.

“Luminos—in lucem”. - Gioachino Rossinin, Gabriel Faurén, William Byrdin, Andrew Lloyd Webberin, Tomás Luis de Victorian, César Franckin, Eric Whitacren, Antonio Lottin ja Ola Gjeilon vokaaliteoksia. - Juha Kotilainen, baritoni, Ilmo Ranta, piano, Markku Hietaharju, urut, ja Aboa Nova Ensemble, joht. Erkki Lasonpalo, sekä Luminos, joht. Sauli Hannuksela. (Alba, NCD 54)

Kuuntele Uudet levyt 25.11.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • Ernst Fabritius vaihtoi viulutaiteilijan uran maanviljelykseen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. heinäkuuta.

  Ernst Fabritius oli lahjakas 15-vuotias jättäessään kotikaupunkinsa Viipurin ja lähtiessään Leipzigin konservatorioon. Ura viulutaiteilijana oli hyvässä vauhdissa, kun 22-vuotias Fabritius yllättäen piti jäähyväiskonsertin. Pojalleen Fabritius kertoi myöhemmin kyllästyneensä soittamaan aina vain samoja konserttoja - vai oliko syynä lopettamiseen sittenkin käsivamma?

 • Ensimmäinen Wagner-konsertti koronan jälkeen Lohjalla - täydellistä!

  Wagner-konsertti Lohjalla kesäkuussa 2020.

  Koronakuukausien aikana taiteilijat ja yleisö ovat ikävöineet toisiaan. Ahkera konsertissa kävijä Anja Lankinen pääsi pitkästä aikaa kuuntelemaan elävää musiikkia, kun neljä oopperalaulajaa ja yksi pianisti esiintyivät Lohjan Pyhän Laurin keskiaikaisessa kivikirkossa.

 • Musiikkisuvun patriarkka Taneli Kuusisto – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 19. kesäkuuta.

  Taneli Kuusisto oli säveltäjä, pianisti, urkuri, kuoronjohtaja, musiikkikirjoittaja ja Yleisradiomies. Hän huolehti lukuisista luottamus- ja asiantuntijatehtävistä, toimi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston opettajana, johtajana, vararehtorina ja rehtorina. Kuusiston musiikkisuvun patriarkka jätti laajan toimintamallinsa perinnöksi myös lapsilleen ja lapsenlapsilleen.