Hyppää pääsisältöön

Varjoja viidenneltä vuosisadalta

1600-luvulla elänyt Thomas Traherne luetaan runoilijana ja kirjoittajana aikansa englantilaisiin metafyysikoihin. Säveltäjä Gavin Bryars on valinnut teokseensa The Fifth Century eli Viides vuosisata otteita Trahernen uskontoa ja moraaleja pohdiskelevan proosakokoelman Centuries of Meditation samannimisestä osasta. Hänen musiikkinsa heijastelee sen välittömästä lihallisesta toiminnasta luopuvaa ajattomuutta.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Hitaasti liikkuvan harmonisen horisontin, saksofonikvartetin ja sekakuoron rikkomattoman äänimaton kudoksessa uiva kristillismetafyysinen, kielellisesti ihmeellisen rikas teksti katsovat sisäänpäin meitä ympäröivään ikuisuuteen. Bryars tavoittaa jotain, mikä on—Trahernen tekstiä mukaillen, määräämättömästi aidompaa ja loistavampaa kuin hänen teoksensa äänikudoksen yksityiskohtien tajuntaamme luomat varjot.

Vuonna 1943 syntynyt englantilainen Gavin Bryars aloitti uransa jazzbasistina filosofian-opintojensa ohessa, kääntyi sitten sävellystyöhön, toimi hetken jopa John Cagen seurassa ja on sen jälkeen ollut tekemisissä niin klassisten muusikoiden, Brian Enon, Aphex Twinin kuin Robert Wilsoninkin kanssa. Jousikvartettojen, konserttojen ja neljän oopperan lisäksi hän on kirjoittanut verraten paljon vokaalimusiikkia, muun muassa Hilliard Ensemblelle ja Balttian maiden huippukuoroille.

Philadelphialaiselle The Crossing -kuorolle sekä PRISM-saksofonikvartetille kirjoitettu The Fifth Century on eleetön mutta sitäkin persoonallisempi teos. Se saa tällä ECM:n uutuuslevyllä kaikesta karkeudesta hiotun esityksen, kuten saavat myös levyn täydentävät kaksi Gavin Bryarsin Petrarca-sonettia. Levyn siloiteltu, puunattu sointi tukee Gavin Bryarsin musiikillista ilmaisua, vaikkei aivan minun makuuni olekaan.

Gavin Bryars: The Fifth Century; Two Love Songs. - PRISM Quartet ja The Crossing -lauluyhtye, joht. Donald Nally. (ECM New Series, ECM 2405 4814495)

Kuuntele Uudet levyt 25.11.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.