Hyppää pääsisältöön

Varjoja viidenneltä vuosisadalta

1600-luvulla elänyt Thomas Traherne luetaan runoilijana ja kirjoittajana aikansa englantilaisiin metafyysikoihin. Säveltäjä Gavin Bryars on valinnut teokseensa The Fifth Century eli Viides vuosisata otteita Trahernen uskontoa ja moraaleja pohdiskelevan proosakokoelman Centuries of Meditation samannimisestä osasta. Hänen musiikkinsa heijastelee sen välittömästä lihallisesta toiminnasta luopuvaa ajattomuutta.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Hitaasti liikkuvan harmonisen horisontin, saksofonikvartetin ja sekakuoron rikkomattoman äänimaton kudoksessa uiva kristillismetafyysinen, kielellisesti ihmeellisen rikas teksti katsovat sisäänpäin meitä ympäröivään ikuisuuteen. Bryars tavoittaa jotain, mikä on—Trahernen tekstiä mukaillen, määräämättömästi aidompaa ja loistavampaa kuin hänen teoksensa äänikudoksen yksityiskohtien tajuntaamme luomat varjot.

Vuonna 1943 syntynyt englantilainen Gavin Bryars aloitti uransa jazzbasistina filosofian-opintojensa ohessa, kääntyi sitten sävellystyöhön, toimi hetken jopa John Cagen seurassa ja on sen jälkeen ollut tekemisissä niin klassisten muusikoiden, Brian Enon, Aphex Twinin kuin Robert Wilsoninkin kanssa. Jousikvartettojen, konserttojen ja neljän oopperan lisäksi hän on kirjoittanut verraten paljon vokaalimusiikkia, muun muassa Hilliard Ensemblelle ja Balttian maiden huippukuoroille.

Philadelphialaiselle The Crossing -kuorolle sekä PRISM-saksofonikvartetille kirjoitettu The Fifth Century on eleetön mutta sitäkin persoonallisempi teos. Se saa tällä ECM:n uutuuslevyllä kaikesta karkeudesta hiotun esityksen, kuten saavat myös levyn täydentävät kaksi Gavin Bryarsin Petrarca-sonettia. Levyn siloiteltu, puunattu sointi tukee Gavin Bryarsin musiikillista ilmaisua, vaikkei aivan minun makuuni olekaan.

Gavin Bryars: The Fifth Century; Two Love Songs. - PRISM Quartet ja The Crossing -lauluyhtye, joht. Donald Nally. (ECM New Series, ECM 2405 4814495)

Kuuntele Uudet levyt 25.11.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

 • Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Pianisti Janne Oksanen jatkaa suomalaisen pianomusiikin taltioimista. Pari vuotta ilmestyneellä julkaisulla Oksanen tarttui kansallisesta sävel-aarteistostamme Toivo Kuulan suosittuihin pianokappaleisiin.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.