Hyppää pääsisältöön

"Varmaan vasta saunassa itken" - vaimon yllätys sai oululaisen reissuisän pois tolaltaan

Janne Jussila tekee paljon töitä ja huolehtii perheensä toimeentulosta. Ensin siksi, että hänen puolisonsa Henna Kangas saisi olla lasten kanssa kotona, ja nyt siksi, että Henna voisi opiskella. Kiitokseksi Henna halusi järjestää Jannelle yllätysjuhlat yhdessä miehen ystävien kanssa.

Janne ja Henna asuvat Oulussa, ja perheessä on kaksi- ja neljävuotiaat lapset. Janne toimii yrittäjänä, ja lasten synnyttyä hän on joutunut toteamaan kaikille lapsiperheille tutun asian: aika ei tunnu riittävän enää mihinkään.

– Ennen lapsia harrastin frisbeegolfia ja skeittausta ihan tosissani, ja matkustamista vaativia työkeikkojakin oli helppo ottaa vastaan. Kavereiden kanssa vietettiin aika harrastuksissa ja välillä ihan muuten vaan, istuttiin ja lorvittiin. muistelee Janne.

Enää ei ehdi lorvia

Lasten synnyttyä lorviminen on muisto vain. Pariskunta asui ennen Tampereella, ja Janne matkusti yrityksensä työkeikoilla ympäri Suomen. Kotona hän oli ainoastaan viikonloppuisin.

Janne Jussila
Janne Jussila Kuva: Henna Kangas marja hintikka live

– Kun olimme Hennan kanssa kahdestaan, siinä ei ollut vielä mitään ongelmaa. Mutta kun alkoi tulla lapsia, niin kyllä tuntui Hennan puolesta pahalta. Hän joutui olemaan yksin vastuussa arjesta. Ja minulla oli tietenkin lapsia koko ajan ikävä. Yritin tehdä poissaollessa pitkiä päiviä, joten kotona olimme molemmat tosi väsyneitä.

Sittemmin Janne on pyrkinyt vähentämään reissutöitä, ja perhe muutti Ouluun Jannen työn perässä. Pariskunta on kotoisin Ylivieskasta, ja Oulun seudulla asuu paljon tuttuja. Ystäviä ei silti ehdi juuri nähdä.

– Aika huonosti tässä elämänvaiheessa tulee pidettyä yhteyttä kavereihin. Omat menot pitää sopia lasten ehdoilla, ja myös Hennan pitää päästä välillä harrastamaan. Varsinkin kun on töiden takia paljon poissa, ei kehtaisi edes ehdottaa kotona että lähdempä tästä kaverille saunomaan. Jos lähtisi, niin tulisi kyllä syyllinen olo.

Aikataulutettu elämä

Ajanpuute ei kuitenkaan vähennä ystävien merkitystä.

– Teen töitä yksin, ja voi mennä päiviä etten puhu muiden kuin Hennan ja lasten kanssa. Jos silloin pääsee kahville näkemään kaveria, en malta olla hiljaa vaan tulee puhuttua monen päivän jutut.

Janne Jussila
MHL:n Heikki Soini vei Jannen melomaan Janne Jussila Kuva: Yle/Mikko Kilpinen marja hintikka live

Janne on miettinyt ratkaisuja olemattomaan sosiaaliseen elämään.

– Pitäisi vaan soittaa, vaikka kotoa ei pääsisikään mihinkään. Vihaan ajatusta kalenterimerkityistä kaveritapaamisista, mutta ehkä siihenkin voisi taipua niin näkisi edes silloin.

Janne Jussila
Henna onnistui yllättämään miehensä täydellisesti Janne Jussila Kuva: Yle/Mikko Kilpinen yle marja hintikka live

Hennan järjestämä yllätys löi Jannen ällikällä, ja häkeltynyt mies yritti karata tilanteesta.

– Tuli aivan hyvä fiilis. Kaverit on tulleet ympäri Suomea, päästään saunomaan ja ottamaan olutta, rentoutumaan. Varmaan saunassa vasta itken.

MHL yllättää

Lisää ohjelmasta

Elisa Poskiparta, erityisiantuija, Turun Yliopisto
Elisa Poskiparta, erityisiantuija, Turun Yliopisto Kuva: Yle Marja Hintikka Live,elisa poskiparta,Turun yliopisto,erityisasiantuntijat
Poika lyö nyrkillä ja irvistää
Poika lyö nyrkillä ja irvistää Kuva: pixabay.com/cre8tivehome0 eve mantu,Marja Hintikka Live
Maisa Torppa
Maisa Torppa Kuva: Kai Joronen Photography marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.