Hyppää pääsisältöön

Emma Watsonin feministinen Kaunotar ja Hirviö ihastuttaa jo etukäteen – mutta pitäisikö oikeasti kiittää Disneytä?

Uusi ihmisten näyttelemä Kaunotar ja Hirviö on noussut ilmiöksi jo ennen julkaisuaan. Tarinan arvomaailma kannattaakin päivittää 2010-luvulle.

Belle (Emma Watson) elokuvassa Kaunotar ja Hirviö. // Kuva: Disney

Emma Watson tunnetaan kaikkein parhaiten Harry Potter -elokuvien Hermionen roolista. Jos olet törmännyt häneen julkisuudessa viime aikoina, hän on todennäköisesti tullut tutuksi kuitenkin muista asioista kuin elokuvista.

Watson on esimerkiksi YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin hyväntahdon lähettiläs, ja hän on puhunut YK:ssa sukupuolten tasa-arvoa edistävän HeForShe-kampanjan puolesta. Hän on julkisissa esiintymisissään korostanut ympäristöarvoja ja pukeutunut punaisille matoille kierrätysmateriaaleista tehdyissä asuissa.

Viimeksi Watson oli otsikoissa sen takia, että hän piilotti Lontoon metroon Maya Angeloun Mom & Me & Mom -kirjoja. Se kuuluu Watsonin feministiseen kirjakerhoon.

Kaikki tämä tuntuu vähän ristiriitaiselta siihen nähden, että seuraavaksi Emma Watson nähdään tähdittämässä Disneyn uudelleenfilmatisointia Kaunotar ja Hirviö -elokuvasta.

Hirviö on sulkeutunut öykkäri, Gaston macho-sovinisti

Ainakin kaikki ysärilapset muistavat Kaunotar ja Hirviö -animaation, jonka naispäähenkilö on kaunis kirjanörtti Belle. Suuressa linnassa asuva pelottava Hirviö on noiduttu: jollei hän löydä todellista rakkautta ennen kuin maaginen ruusu kuihtuu, hän jää Hirviöksi koko iäksi. Onneksi Bellen ja Hirviön tiet risteävät ja dramaattisten vaiheiden lopputuloksena he rakastuvat toisiinsa.

Ysäriversio Kaunottaresta ja Hirviöstä ei ole mitenkään erityisen feministinen. No joo, kyllähän Belle on kiinnostunut kirjoista, mikä toki on positiivinen ja epästereotyyppinen piirre Disney-prinsessalle (vaikkei Belle tarinassa olekaan prinsessa).

Mutta jos ihan tarkkoja ollaan, niin Bellen rooli Kaunottaressa ja Hirviössä on lähinnä olla miehen rakkauden kohde. Kaunotar ja Hirviö on ennen kaikkea Hirviön tarina, jossa Belle tietysti on hyvin tärkeässä asemassa. Merkittävä osa heidän yhteisistä kohtauksista on kuitenkin sellaisia, joissa Belle opettaa Hirviöstä salonkikelpoista herrasmiestä: kunhan nainen vain tarpeeksi yrittää, ennen pitkää kenestä tahansa mörököllistä voi saada suittua ihanan hurmurin, jolla on pöytätapojakin!

Toisaalta Hirviön, eli miehen, näkökulmastakin rakkaustarina on melko kaamea: kunhan mies vain tarpeeksi kauan pitää naista vankinaan, ennen pitkää nainen tajuaa, että mies onkin rakastettava ja ihana!

Tarinan maailma on muutenkin hyvin perinteinen: jos unohdetaan hetkeksi Hirviö, niin Belleä kärkkyy hänen kotikylässään jykeväleukainen macho-mies Gaston, jonka motivoiva voima tarinassa on saada Belle itselleen.

Siinä ei tavallaan ole mitään kovin ihmeellistä, sillä tällaisia tarinoitahan on kerrottu maailman sivu. Nainen on kaunis, miehet yrittävät saada hänet omakseen. Kaunotar ja Hirviö -animaatio on Disney-klassikko, mutta miksi ihmeessä Emma Watsonin kaltainen julkkisaktivisti on kiinnostunut näin perinteisen tarinan ihmisnäytellystä versiosta?

Pitää kuitenkin muistaa, että Kaunottaren ja Hirviön julkaisusta on kulunut yli 25 vuotta, ja 1990-luvun alussa Bellen kirjakiinnostus saattoi oikeasti tuntua voimannuttavalta tuulahdukselta – varsinkin kun ottaa huomioon, että edellisessä Disney-prinsessasadussa merenneito Ariel rakastui ulkonäön perusteella Erikiin ja oli valmis antamaan äänensä, jotta voisi viettää aikaa unelmien prinssinsä kanssa. Esimerkiksi Lumikkiin, Tuhkimoon ja Prinsessa Ruususeen verrattuna Belle onkin jo animaatiossa moderni nainen.

Emma Watson -versio Kaunottaresta ja Hirviöstä tarkoittaakin kuitenkin sitä, ettei ysäritarinaa toisteta samanlaisena. Vaikka elokuvan huippusuosituksi noussut traileri näyttää toistavan lähes identtisesti animaation kuvastoa – Emma Watsonin Belle on pukeutunut samanlaiseen keltaiseen iltapukuun kuin animaatio-Belle – julkisuudessa on jo kerrottu, että Bellen hahmoa on päivitetty nykyaikaisemmaksi, itsenäisemmäksi ja vahvemmaksi.

Watsonin Belle ei ole ainoastaan innostunut kirjoista, vaan hän on myös keksijä. Animaatioelokuvassa keksijän rooli on sälytetty Bellen isälle, mutta nyt nähdään Belle, joka itse tekee elämästään parempaa keksimiensä laitteiden avulla. Myös Bellen asuja on tiettävästi uudistettu: hänet on vapautettu korsetista, ja hän pukeutuu käytännöllisesti: jalassa on saappaat eikä mitkään ballerina-kengät, kun hahmo ratsastaa hevosella.

Hirviökin on tällä kertaa ilmeisesti lempeämpi kuin animaatiossa – hänellä on jopa huumorintajua.

Kuulostaa virkistävältä! Ja kun tietää tulevasta elokuvasta nämä asiat, kukapa sopisi paremmin feministi-Belleksi kuin Emma Watson.

Disney on muutenkin modernisoinut elokuviaan

Watson ei tietenkään yksin ole uudistamassa rakastettua satuklassikkoa 2010-luvun tasa-arvoiseksi versioksi. Jos Kaunotar ja Hirviö ensi-iltaan saapuessaan todella vaikuttaa feministiseltä elokuvalta, se on Watsonin lisäksi myös viihdejätti Disneyn ansiota. Vaikka uuden elokuvan feministisyydestä on kirjoitettu erityisesti englanninkielisissä tiedotusvälineissä todella paljon, oikeasti vasta maaliskuussa 2017 nähdään, kuinka moderniksi Belle on päivitetty.

Tulevan elokuvan feministi-hype henkilöityy Watsoniin, koska feministi-hype istuu hyvin siihen kuvaan, joka meillä on jo Watsonista. Disney on kuitenkin elokuvayhtiönä tehnyt tietoisen valinnan, kun he ovat roolittaneet elokuvan päähenkilöksi juuri Watsonin.

Kannattaa muistaa, että Disney on ollut edistämässä tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta elokuvissaan viime aikoina muutenkin. Kaikkein selkein tapaus on Frozen, jonka toisen päähenkilön tarinaa on pidetty vertauskuvana siitä, miten seksuaalivähemmistön edustaja oppii hyväksymään itsensä. Aiemmin tänä vuonna Disney yllätti Doria etsimässä -trailerillaan, jossa nähtiin naispari. Star Wars -saagaan taas on luvattu hahmoa, joka on homo.

Tämän jälkeen olisi yllätys, jos Disney ei tekisi Kaunottaren ja Hirviön uudesta versiosta sellaista, jossa naisella on muutakin tekemistä kuin olla vain miehen rakkauden kohde.

Lue myös:

Nytkö se vihdoin tapahtuu – Disney-leffan trailerissa näyttää vilahtavan naispari

Star Warsit ovat hyviä, kun ne ovat feministisiä – niin myös The Force Awakens