Hyppää pääsisältöön

Laulava näyttelijä Petrus Kähkönen: Mulla kävi hirmuinen tsägä.

Helsingin kaupunginteatterin näyttelijä Petrus Kähkönen ei ole ensisijaisesti näyttelijä vaan laulaja. Laulamisesta tuli hänelle ammatti teatterikiinnityksen myötä runsaat viisi vuotta sitten. Vaikka koulut jäivät Petrukselta kesken, on ura laulavana näyttelijänä alkanut hienosti. Myös hyvällä tuurilla on ollut merkitystä.

Näyttelijä ja laulaja Petrus Kähkönen.Näyttelijä ja laulaja Petrus Kähkönen Shrekin maskissa, Helsingin kaupunginteatteri 2016.
Petrus Kähkönen ja Helsingin kaupunginteatterin Shrek. Kuva: Yle/Laila Kangas

Joulukuussa 29 vuotta täyttävä Petrus kertoo, ettei ole lukumiehiä. "Olen aina ollut huono koulussa."

"Menin kymppiluokan kautta lukioon, mutta tajusin etten ikinä kirjoita. Olin niin paljon jäljessä, että ajatus yo-kirjoituksista tuntui mahdottomalta."

Petrus Kähkösen vanhemmat ovat oopperalaulajia, Outi Kähkönen ja Pekka Kähkönen. Musiikkikasvatus alkoi kotona, tavanomaiseen tapaan: 3-vuotiaana muskariin ja siitä edelleen instrumenttiopintoihin.

Isä huijasi soittamaan selloa 4-vuotiaana

Petrus kertoo hymyillen ja naureskellen oman versionsa isän sellohuijauksesta: "Tikkurilan Anttilassa oli myynnissä vesipyssy – isä tajusi tilanteen ja ehdotti, että jos ostan tuon niin alatko soittaa selloa?"

JOO! vastasi pikku poika silmät pyöreinä. "Se vesipyssy oli hyvässä kunnossa siihen asti, kunnes kymmenen vuotta nuorempi pikkuveljeni myöhemmin rikkoi sen."

Äiti valvoi kotona harjoittelua. Isä keksi lisää harjoitteluyllykettä: "Saat kolme markkaa, kun soitat 1 h 15 min päivässä."

Petrus Kähkönen orkesterin sellosektiossa. Kuva Kähkösten kotialbumista.
Kuva kotialbumista: Petrus orkesterin sellosektiossa. Petrus Kähkönen orkesterin sellosektiossa. Kuva Kähkösten kotialbumista. Petrus Kähkönen,nuoriso-orkesterit

Harjoitusmäärät kirjattiin ylös ruutuvihkoon. "Laskin, että kun olin tienannut vajaat 600 markkaa, rahat riittivät Sonyn kannettavaan soittimeen."

"Koin suurta katkeruutta", Petrus kertoo naureskellen, "kun pikkuveljelle hankittiin vastaava soitin kymmenen vuotta myöhemmin ihan vaan siitä, että suostuu menemään hiihtokouluun!"

Pikkuveljelle hankittiin vastaava soitin kymmenen vuotta myöhemmin ihan vaan siitä, että suostui menemään hiihtokouluun.

"Oikeasti vasta lukiossa uskalsin laulaa soolona ihmisten edessä äänenmurroksen jälkeen. Kotona kyllä lauloin, mutta ympärilläni oli kavereina älyttömän kovia laulajia. He ovat nyt bändien laulajia ja solisteja", Petrus kertoo.

Laulamisesta tuli hyvää palautetta Sibelius-lukiossa. Samoihin aikoihin sellonsoitto jäi, vaikka se olikin isälle kova paikka. "Suutuspäissäni sanoin, että voin kyllä mennä matineaan, mutta tule liikuttamaan mun jousikättä, minä en soita!"

Niin kutsuttu ykköstutkinto olisi ollut seuraava tutkinto, kaikki peruskurssit Petrus oli suorittanut jo 11-vuotiaana. Aikakin "isolle ykköselle" oli jo buukattu, mutta kun käsi jäi auton oven väliin ja keskisormi loukkaantui, piti kurssisuoritusta siirtää. Ja niinpä se jäi suorittamatta.

"Nyt se Petrus jätti sellon", oli isä kertonut surkeana työtovereille. Kotona oli myös vähän mykkäkoulua.

Petrus Kähkönen aloitti musiikkiopinnot myös - nyt jo lopetetulla - Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalla. Mutta puolentoista vuoden opintojen jälkeen työelämä oli jo imaissut nuoren miehen mennessään niin että opinnot saivat jäädä.

Isä ja äiti yrittivät kotona myös opettaa laulamista, mutta ei siitä mitään tullut. Ooppera oli väärä genre.

Jos joskus tuntuu, että en jaksa mennä lavalle, niin muistelen miltä tuntuu kantaa tiilikasa omin käsin neljänteen, viidenteen kerrokseen

"Olin mukana harrastajaproggiksissa, ja olin myös töissä lavastusfirmassa ja raksalla. Jos tänä päivänä joskus tuntuu, että en jaksa mennä lavalle, niin muistelen miltä tuntuu kantaa tiilikasa omin käsin neljänteen, viidenteen kerrokseen. Kyllä se laulaminen sitten taas maistuu", hän kertoo vitsaillen.

Dubbaustöitä on takana jo 10 vuotta

Dubbaussessiossa kuuluu kaakatusta, kähinää, naurua, rääkymistä, itkua, huokailua, vaikerrusta, eli siis ihan kaikkea mahdollista. Työn alla on kaksi eri hahmoa, joista toinen on puhevikainen.

Kuva ja tekstit juoksevat kuvaruudulla ja originaalit piirrosfilmin äänet kuuluvat taustalla. Petrus tekee töitä studiossa ja äänittäjä Lauri Planman tarkkaamon puolella.

Petrus Kähkönen dubbaamassa.
Äänikokeiluja. Petrus Kähkönen dubbaamassa. Kuva: Yle/Laila Kangas Petrus Kähkönen
Äänitarkkailija Lauri Planman.
Äänittäjä Lauri Planman istuu tarkkaamossa. Äänitarkkailija Lauri Planman. Kuva: Yle/Laila Kangas lauri planman
Petrus Kähkönen dubbaamassa.
Dubbaajan paikka on studiossa. Petrus Kähkönen dubbaamassa. Kuva: Yle/Laila Kangas Petrus Kähkönen

Sivullisen on vaikea päästä kärryille tekemisestä, sillä vauhti on kova ja kuvaruudulla ja kaiuttimien kautta juoksee hurjasti informaatiota. Kone hyytyy välillä ja tekniikka vähän tökkii. Kohta startataan uudelleen ja kaikki vaikuttaa taas sujuvalta. Huomaa, että hommaa on tehty yhdessä aikaisemminkin.

Äänittämisen jälkeen pitää tehdä palauttavia harjoituksia. "Kyllä tämän tekniikan oppii. Nyt jo tiedän millaisen dubbaamisen jälkeen ei voi mennä laulamaan", Petrus toteaa.

"Olin mukana Helsingin kaupunginteatterin Wicked-musikaalissa, kun kerran teatterinjohtaja Asko Sarkola pyysi väliajalla juttusille ja kysyi, olinko miettinyt koulua?"

"Joo, vastasin, mutta ei ole tulosta. Silloin Sarkola kysyi, että mitä jos tulisit kiinnityksellä tänne opiskelemaan?"

"Kyllä minulla kävi hirmuinen tsägä."

Mitä jos tulisit kiinnityksellä tänne opiskelemaan, kysyi teatterinjohtaja Sarkola

Missä näet itsesi kymmenen vuoden kuluttua?

"Hyvä kysymys, toivon että löydän itseni samasta tilanteesta kuin nyt – monipuolisesta tilanteesta. Minulla on halu olla mukana monissa asioissa. Teatteri, dubbaus, voisin ryhdistäytyä ja mennä kameran eteen – ja myös taakse – että pysyisi homma monipuolisena."

Lapsuuden harrastus, videoiden kuvaaminen on muuttunut myös osaksi ammattia. Tulossa on lisää Helsingin kaupunginteatterin mainostrailereita: seuraavaksi tulossa on musavideo työn alla olevasta Kirka-musikaalista.

Uuden Kirka-musikaalin harjoituksissa

Harjoitusluokassa on kahdeksan laulajaa, pianisti ja kapellimestari. Ensi-ilta on tulossa 2.2.2017.

On Helsingin kaupunginteatterin uuden Kirka-musikaalin harjoitus. "Koppikuoro" käy läpi taustoja, harjoituksissa hiotaan pieniä yksityiskohtia ja keskustellaan soundeista. Kaikki saavat kommentoida ja ehdottaa, puhutaan vibraton käytöstä ja siitä kuinka saadaan massaa mukaan.

Helsingin kaupunginteatterin Kirka-musikaalin kuoroharjoitus, etualalla Petrus Kähkönen, kapellimestarina Risto Kupiainen.
Kirka-musikaalin kapellimestarina on Risto Kupiainen. Helsingin kaupunginteatterin Kirka-musikaalin kuoroharjoitus, etualalla Petrus Kähkönen, kapellimestarina Risto Kupiainen. Kuva: Yle/Laila Kangas Petrus Kähkönen

"Daa-daa, daa-da-daada..." "Surun pyyhit silmistäni pois ... uu-u, uu-u, uu-u..."

"Miten saataisi vähän stydimpää soundia?"
"Miten saadaan lisää metallia?"
"Saaks käyttää vibratoa?"
"Tässä sopraanot vois tulla rajummin."

Helsingin kaupunginteatterin Kirka-musikaalin kuoroharjoitus lokakuussa 2016, etualalla Petrus Kähkönen.
Helsingin kaupunginteatterin Kirka-musikaalin kuoroharjoitus lokakuussa 2016, etualalla Petrus Kähkönen. Kuva: Yle/Laila Kangas Petrus Kähkönen

"Miesten ylä-äänet ottaa tässä melodian." "Jee!"
Ja taas lauletaan: "Daa-daa, daa-da-daada..."

Petrus Kähkönen.
Petrus Kähkönen. Kuva: Yle/Laila Kangas Petrus Kähkönen

Petruksen isä, oopperalaulaja Pekka Kähkönen kuoli puolitoista vuotta sitten.

Kun kysyn, mitä haluaisit että tässä artikkelissa lukisi hänestä, seuraa mietintää ja muikeaa hymyilyä.

"Mitenhän sen muotoilisi? Mitähän mä haluaisin…? Sillä jätkällä oli pohjimmiltaan niin järkyttävän iso sydän että se sydän ei enää jaksanut. Siihen se loppupeleissä väsyi. Se välitti muista niin paljon, että se kävi välillä jopa raskaaksi muille se välittäminen, näin perheen sisältä katsottuna. Mutta samaan aikaan totta kai liian aikaisin se lähti – ja turhan nuoressa vaiheessa jouduin ottamaan hänen paikkansa perheessä 'perheen päänä'. Pikkuveli, joka on nyt vasta 19, olisi vielä voinut kaivata kaveria jolta kysyä, toki kuten me kaikki muutkin."

Veljekset Paulus ja Petrus Kähkönen. Kuva kotialbumista.
Kuva kotialbumista: veljekset Paulus ja Petrus. Veljekset Paulus ja Petrus Kähkönen. Kuva kotialbumista. Petrus Kähkönen,paulus kähkönen

Pikkuveljen lisäksi perheeseen kuuluu myös isosisko Annina Aho, joka on viisi vuotta Petrusta vanhempi.

Mitä äiti, Outi Kähkönen, tuumii pojastaan?

Ihailen Petruksessa sitä, että hän on kulkenut kohti toiveammattiaan omaa tietään. Hän ei noudattanut tavanomaista kaavaa, mutta suuntasi vaistomaisesti energiansa oikein. Hän on myös kova tekemään töitä eikä valita pienistä. Hän on mielestäni todella miehekäs tyyppi ja samalla mahdottoman mukava.

Olen huolissani siitä, että Petrus hajottaa joskus itseään tekemällä niin monenlaista. Pelkään, että hän voi saada burnoutin, ellei opi myös rauhoittumaan.

Edellisestä huolimatta: minusta on tärkeää, että Petrus voi käyttää koko monipuolisuuttaan: laulaminen, soittaminen, näytteleminen, tanssiminen, videokuvaaminen. Tulevaisuudessa näen hänet ehkä myös ohjaamassa itse.

Kantapöydän taiteilijatreffeillä Musiikkitalon kahvilassa 23.11.2016 tavattiin äiti ja poika, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian laulun lehtori Outi Kähkönen ja Helsingin kaupunginteatterin näyttelijä Petrus Kähkönen. Katso video:

 • John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  Yhdysvaltalainen John Luther Adams (s. 1953) tunnetaan vahvoja mielikuvia ja tilavaikutelmia tuovista äänimaisemistaan. Nyt päätöksensä saa 2010-luvulla valmistunut orkesteriteosten trilogia. Ensin oli Become River, sitten menestysteos Become Ocean, ja viimeisimpänä nyt ensilevytyksensä saanut Become Desert.

 • Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Maltillista levytystahtia ylläpitävä Helsingin kaupunginorkesteri on ylikapellimestarinsa Susanna Mälkin johdolla taltioinut Béla Bartókin varhaista näyttämömusiikkia.

 • Heinisen tuttuja uutuuksia

  Heinisen tuttuja uutuuksia

  Viime vuonna 80 vuotta täyttänyt Paavo Heininen tunnetaan sävellystuotantonsa lisäksi ennen kaikkea opetustyöstään. Heininen on arvostettu pedagogi, joka Sibelius-Akatemian sävellysprofessorin virassa toimiessaan oli taidemusiikin alueella merkittävä esteettisten suuntaviivojen määrittäjä Suomessa.

 • Dalbavien taidokkaita orkesterisoivuuksia

  Dalbavien taidokkaita orkesterisoivuuksia

  Hienostuneita sointivärejä, vivahteikasta orkestrointia sekä perinteistä virtuoosisuutta. Ainakin näitä voi kuulla tuoreelta Seattlen sinfoniaorkesterin omalta julkaisulta, joka sisältää orkesterin entisen nimikkosäveltäjän Marc-André Dalbavien (s. 1961) pääosin solisteille ja orkesterille laatimaa musiikkia.