Hyppää pääsisältöön

Säväyttävä kuvakooste viikon parhaista suomalaisista luontokuvista

Luontovuoden talvihaasteen ensimmäinen haasteviikko
Viikon upeimmissa kuvissa on taltioitu upeasti marraskuun tunnelmia luonnosta. Luontovuoden talvihaasteen ensimmäinen haasteviikko Kuva: @jonttikorjaa, @teemusrikkala, @malminenmikko, @toivephoto, @pirjoriitta ja @kristaylinenphotography luontovuosi

Viikon parhaissa luontokuvissa nähdään veikeitä eläimiä ja kauniita luonnon yksityiskohtia. Luontokuvaaja Konsta Punkka arvioi hienoimmat otokset Luontovuoden talvikuvahaasteesta.

Vuoden loppua kohti huventuva valon määrä näkyy selvästi Uuden luontokuvan galleriassa. Luontokuvastoa hallitsee vahvasti nyt valkoinen lumi ja harmaat sävyt. Kuluneen syksyn väriloistosta ei ole enää tietoakaan. Lisäksi ero talvisen Pohjois-Suomen ja vesisateisen etelän välillä on hurja.

– Osa kuvista on ihan winter wonderland -kamaa, ja eteläisemmässä Suomessa otetuissa kuvissa näkyy suunnilleen vihreät nurmikot, kuvahaasteen kuraattori Konsta Punkka vertailee.

Konsta on valinnut talvihaasteen ensimmäiseltä viikolta kuusi parasta kuvaa. Kuviin on tullut Konstan mukaan reilusti kokeilevuutta ja rohkeita sommitteluja.

– Mä luulen, että pimeys haastaa luontokuvaajia ihan eri tavalla, kuin kuvaaminen valoisaan aikaan. Pimeällä on suorastaan pakko etsiä mielenkiintoisia yksityiskohtia, kun taas valo mahdollistaa kuvaamisen miltei aina ja kaikkialla. Kuvaajat ovat päässeet ottamaan komeita kuvia, vaikka olosuhteet ovat varmasti olleet haastavat.Avaa Instagram postaus

– Tähän luontokuvaan tulee ihan uusi taso, kun lehden pinnalle jäänyt kosteus on tavallaan kuvan valonlähteenä. Näin säväyttävän kontrastin saaminen makrokuvaan pimeän taustan ja valonpisaroiden välille on haastava juttu ammattikuvaajillekin.Avaa Instagram postaus

– No huh, onpa siistin näköinen viiksitimali. Eläinkuvista on hauska tehdä omia tulkintoja. Esimerkiksi tässä linnun katseessa on jotain todella inhimillistä ja asento näyttää lähes anteeksipyytävältä, vaikka viiksitimali on vain kumartuneena syömään. Tästä saisi piirrettyä aika luonteikkaan sarjakuvahahmon!Avaa Instagram postaus

– Tämä Pertti Variksen mielettömän hieno kuva on ihan valmista kamaa kehystettäväksi ja ripustettavaksi mihin vaan taidenäyttelyyn. Kuvassa veden nestemäisyys on häivytetty jännästi kokonaan. Ilman horisontin viivaa järvi voisi sulautua yhdeksi isoksi pinnaksi taivaan kanssa. Nämä etualalla olevat puiset tolpat tekee vielä kuvan mittasuhteista jotenkin surrealistiset.Avaa Instagram postaus

– Vaikka talven kuvahaasteen teemana on pimeys, tämä on hyvä esimerkki siitä, ettei pimeys tarkoita aina ankeutta ja harmautta. Kuvassa väriskaala rullaa kauniisti horisonttiin, ja mulle tulee eläinten asetelmasta jopa vähän salaperäinen fiilis: mihin ne ovat menossa?Avaa Instagram postaus

– No tämä kuva poistaa kyllä takuulla ankeat marraskuun fiilikset. Lumikko on mun mielestä yksi Suomen veikeimmistä kuvauskohteista. Kameran kanssa on haastavaa pysyä perässä, kun nämä kaverit hyppivät menemään. Lumikkokuvista erityisesti näkee yleensä vasta jälkikäsittelyssä onnistuneet ruudut, koska kuvat tuppaa jäämään vähän epäselviksi eläimen energisen pomppimisen ja nopeiden liikkeiden vuoksi.Avaa Instagram postaus

– Kristan kuvassa on sekä liikettä että pysähtyneisyyttä: vesi pärskyy hallitsemattomasti kaikkiin suuntiin, mutta kameran sulkija on pysäyttänyt tilanteen. Näyttää siltä, kuin sadat superpallot olisi pysäytetty paikalleen ilmaan.