Hyppää pääsisältöön

HIV:n salaisuus

Näytteitä laboratoriossa dokumentissa HIV:n salaisuus
Vanhoissa kudosnäytteissä piilee HIV:n tarina Näytteitä laboratoriossa dokumentissa HIV:n salaisuus teeman tiede

HI-virus löydettiin kolme vuosikymmentä sitten. Tieteelle se on merkinnyt arvoitusta toisensa jälkeen. Yksi suurimmista on ollut sen alkuperä.
Teema tiistaina 11.4. klo 18.00. Areenassa 30 päivää

Aids on surmannut kymmeniä miljoonia ihmisiä, ja kymmenet miljoonat kantavat tartuntaa. Hoitokeinon etsimisen jälkeen tutkijoiden seuraavaksi kiireellisin tehtävä on taudin leviämisen ymmärtäminen. Mistä virus on peräisin, ja miten siitä kehittyi lähihistorian suurin ja vakavin pandemia? Tarvittiin kymmeniä vuosia monitieteistä tutkimusta, ennen kuin viruksen alkuperä pystyttiin selvittämään. Virologit, biologit ja historioitsijat ovat jäljittäneet HI-viruksen juuria, jotka sijoittuvat aikaan kauan ennen 1980-luvun Aids-pelkoa.

Kongon demokraattisesta tasavallasta on löytynyt sairaaloiden ja laboratorioiden arkistoista kudosnäytteitä, jotka osoittavat, että epidemia oli käynnissä jo 1960-luvun alun Afrikassa. Joskus sitäkin aiemmin viruksen on täytynyt siirtyä simpanssista ihmiseen. Mutta yksittäinen tartunta ei väistämättä johda pandemiaan. On mahdollista, että siirtomaavaltojen toimeenpanema ihmisten ja luonnon hyväksikäyttö valmistivat maaperää niin, että viruksen laajamittainen leviäminen tuli mahdolliseksi.

 • HIV:n salaisuus (Aids – Erbe der Kolonialzeit), Saksa 2014. Tuotanto ZDF/ARTE
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema