Hyppää pääsisältöön

HIV:n salaisuus

Näytteitä laboratoriossa dokumentissa HIV:n salaisuus
Vanhoissa kudosnäytteissä piilee HIV:n tarina Näytteitä laboratoriossa dokumentissa HIV:n salaisuus teeman tiede

HI-virus löydettiin kolme vuosikymmentä sitten. Tieteelle se on merkinnyt arvoitusta toisensa jälkeen. Yksi suurimmista on ollut sen alkuperä.
Teema tiistaina 11.4. klo 18.00. Areenassa 30 päivää

Aids on surmannut kymmeniä miljoonia ihmisiä, ja kymmenet miljoonat kantavat tartuntaa. Hoitokeinon etsimisen jälkeen tutkijoiden seuraavaksi kiireellisin tehtävä on taudin leviämisen ymmärtäminen. Mistä virus on peräisin, ja miten siitä kehittyi lähihistorian suurin ja vakavin pandemia? Tarvittiin kymmeniä vuosia monitieteistä tutkimusta, ennen kuin viruksen alkuperä pystyttiin selvittämään. Virologit, biologit ja historioitsijat ovat jäljittäneet HI-viruksen juuria, jotka sijoittuvat aikaan kauan ennen 1980-luvun Aids-pelkoa.

Kongon demokraattisesta tasavallasta on löytynyt sairaaloiden ja laboratorioiden arkistoista kudosnäytteitä, jotka osoittavat, että epidemia oli käynnissä jo 1960-luvun alun Afrikassa. Joskus sitäkin aiemmin viruksen on täytynyt siirtyä simpanssista ihmiseen. Mutta yksittäinen tartunta ei väistämättä johda pandemiaan. On mahdollista, että siirtomaavaltojen toimeenpanema ihmisten ja luonnon hyväksikäyttö valmistivat maaperää niin, että viruksen laajamittainen leviäminen tuli mahdolliseksi.

  • HIV:n salaisuus (Aids – Erbe der Kolonialzeit), Saksa 2014. Tuotanto ZDF/ARTE

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa