Hyppää pääsisältöön

Kaija Saariaho ja Only the Sound Remains

Kuva oopperasta Only the sound remains
Kuva oopperasta Only the sound remains Kuva: Alankomaiden kansallisooppera kaija saariaho

Teema esittää uuden dokumentin Notes on Saariaho sekä Amsterdamissa keväällä 2016 kantaesitetyn oopperan Only the Sound Remains.
Teemalla lauantaina 3.12.: dokumentti klo klo 17.30 ja ooppera klo 18.00. Dokumentti Areenassa pysyvästi, ooppera Areenassa 30 päivää

Kaija Saariaho on Suomen kansainvälisesti tunnetuin nykysäveltäjä. Miten äänille yliherkästä ja ujosta lapsesta kasvoi menestynyt taiteilija? Notes on Saariaho kuvaa rehellistä ja konstailematonta naista, joka tarvitsee säveltääkseen valoa ja pitää omien teostensa kuuntelemista kiusallisena. Henkilökuvassa Saariaho on hieman yli 60-vuotias ja pohtii elämäänsä Pariisin ja Helsingin kotiensa sohvalla.

Kyllä sävellykset ovat lapsiani. Ne vain kasvavat nopeammin aikuisiksi.

Ohjelma esittelee myös perheen, jonka kanssa työskentely on ollut Kaija Saariaholle alusta asti luontevaa. Säveltäjäpuoliso Jean-Baptiste Barrièren kanssa parisuhde ja työnteko lomittuvat yhteen. Yhteistyötä tehdään myös aikuisten lasten, Aleksin ja Aliisan kanssa. Nyt lapset ovat jo tahoillaan työskentelemässä ja opiskelemassa, mutta ovat saapuneet joulunviettoon Suomeen.

Notes on Saariaho
Kaija Saariaho perheineen Notes on Saariaho notes on saariaho

Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Piia Hirvensalo ja toimittanut Minna Lindgren.

Kaija Saariahon uusi ooppera Only the Sound Remains sai ensiesityksensä Alankomaiden kansallisoopperassa Amsterdamissa 15. maaliskuuta. Yhteistyössä ohjaaja Peter Sellarsin kanssa valmistunut teos on saanut innoituksensa japanilaisesta nō-teatterista ja siinä yhdistyy toisiinsa kaksi nō-klassikkoa. Saariahon lähtökohtana on nō-teatterille keskeinen buddhalainen ajatus, jonka mukaan valo universumissa on enimmäkseen kätketty pimeyteen, koska tavalliset kuolevaiset eivät kestäisi sitä nähdä. Tässä teoksessa Saariaho päästää valon valloilleen.

Rooleissa nähdään ranskalaistähti Philippe Jaroussky (kontratenori) ja amerikkalainen Davone Tines (bassobaritoni) sekä amerikkalainen tanssija Nora Kimball-Mentzos.

Only the Sound Remains on Alankomaiden kansallisoopperan, Suomen Kansallisoopperan, Pariisin Opéra Nationalin, Madridin kuninkaallisen teatterin ja Toronton Canadian Opera Companyn tilausteos.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa