Hyppää pääsisältöön

Pelko, pakko ja palvonta - Tore Renberg ja Philip Teir Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla

Kirjailijat Tore Renberg (NO)  ja Philip Teir
Kirjailijat Tore Renberg (NO) ja Philip Teir Kuva: Yle / Raili Tuikka Tore Renberg,Philip Teir,Helsinki Lit

Hankalat olosuhteet kotona ja koulukiusaaminen saivat nuoren Tore Renbergin pakenemaan runojen ja päiväkirjojen maailmaan.

Kirjoittamisesta tuli väline käsitellä asioita ja sitä kautta välttämättömyys. Tore Renberg voi huonosti, jos hän ei saa kirjoittaa.

Pelko, pakko ja palvonta

- Pelko, pakko ja palvonta, vastasi Tore Renberg, kun Philip Teir kysyi, mikä saa hänet kirjoittamaan.

Kirjoittaminen lähti Renbergin kohdalla liikkeelle kirjailijoiden, erityisesti Dostojevskin ihailusta. Yhä edelleen hän pitää toisen taiteilijan arvostamista hyvänä moottorina, jos sen osaa kääntää kunnianhimoksi omaan tekemiseensä.

Keskustelun aiheena ovat kirjailijan omakohtaiset kokemukset, ja toisaalta kyky luoda ennen näkemättömiä kohtaloita ja paikkoja. Omaelämäkerrallisen kirjoittamisen on vienyt äärimmäisyyteen Renbergin hyvä ystävä Karl Ove Knausgård. Näin läheiseen omaelämänkerran tulkintaan ei Renbergin mukaan ole kenelläkään tarvetta mennä pitkään aikaan.

Märta Tikkanen oli oman aikansa Karl Ove Knausgård― Tore Renberg

Renbergin mielestä siirtyminen omaelämäkerrallisuudesta syvemmälle fiktioon mahdollistaa laajemman kuvan luomisen ympäröivästä yhteiskunnasta. Hän itse kirjoittaa uusimmassa romaanissaan Huomenna nähdään rikollisten maailmasta. Se on vaatinut keskiluokkaiselta kirjailijalta paljon taustatutkimustyötä. Siitäkin huolimatta, että hän on sijoittanut romaanin tapahtumat kotikaupunkiinsa Stavangeriin.

Kirjailijatiedot

Tore Renberg (s. 1972) on palkittu norjalainen kirjailija. Hän on kirjoittanut kolmetoista romaania ja useita elokuva- ja näytelmäkäsikirjoituksia.

Suomennetut teokset:
Huomenna nähdään, suom. Outi Menna, 2016 (Vi ses i morgen)

Philip Teir (s. 1980 Pietarsaaressa) on kirjailija ja toimittaja. Hän on toimittanut useita antologioita, julkaissut runo- ja novellikokoelman ja romaanin.

Suomennetut teokset:
Donner-ryhmä, novelleja, suom. Taina Rönkkö, 2011 (Akta dig för att färdas alltför fort, 2011)
Talvisota. Avioliittoromaani, suom. Jaana Nikula, 2013 (Vinterkrig. En äktenskapsroman, 2013)

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri