Hyppää pääsisältöön

Pelko, pakko ja palvonta - Tore Renberg ja Philip Teir Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla

Kirjailijat Tore Renberg (NO) ja Philip Teir
Kirjailijat Tore Renberg (NO) ja Philip Teir Kuva: Yle / Raili Tuikka Tore Renberg,Philip Teir (Kirjailija),Helsinki Lit

Hankalat olosuhteet kotona ja koulukiusaaminen saivat nuoren Tore Renbergin pakenemaan runojen ja päiväkirjojen maailmaan.

Kirjoittamisesta tuli väline käsitellä asioita ja sitä kautta välttämättömyys. Tore Renberg voi huonosti, jos hän ei saa kirjoittaa.

Pelko, pakko ja palvonta

- Pelko, pakko ja palvonta, vastasi Tore Renberg, kun Philip Teir kysyi, mikä saa hänet kirjoittamaan.

Kirjoittaminen lähti Renbergin kohdalla liikkeelle kirjailijoiden, erityisesti Dostojevskin ihailusta. Yhä edelleen hän pitää toisen taiteilijan arvostamista hyvänä moottorina, jos sen osaa kääntää kunnianhimoksi omaan tekemiseensä.

Keskustelun aiheena ovat kirjailijan omakohtaiset kokemukset, ja toisaalta kyky luoda ennen näkemättömiä kohtaloita ja paikkoja. Omaelämäkerrallisen kirjoittamisen on vienyt äärimmäisyyteen Renbergin hyvä ystävä Karl Ove Knausgård. Näin läheiseen omaelämänkerran tulkintaan ei Renbergin mukaan ole kenelläkään tarvetta mennä pitkään aikaan.

Märta Tikkanen oli oman aikansa Karl Ove Knausgård― Tore Renberg

Renbergin mielestä siirtyminen omaelämäkerrallisuudesta syvemmälle fiktioon mahdollistaa laajemman kuvan luomisen ympäröivästä yhteiskunnasta. Hän itse kirjoittaa uusimmassa romaanissaan Huomenna nähdään rikollisten maailmasta. Se on vaatinut keskiluokkaiselta kirjailijalta paljon taustatutkimustyötä. Siitäkin huolimatta, että hän on sijoittanut romaanin tapahtumat kotikaupunkiinsa Stavangeriin.

Kirjailijatiedot

Tore Renberg (s. 1972) on palkittu norjalainen kirjailija. Hän on kirjoittanut kolmetoista romaania ja useita elokuva- ja näytelmäkäsikirjoituksia.

Suomennetut teokset:
Huomenna nähdään, suom. Outi Menna, 2016 (Vi ses i morgen)

Philip Teir (s. 1980 Pietarsaaressa) on kirjailija ja toimittaja. Hän on toimittanut useita antologioita, julkaissut runo- ja novellikokoelman ja romaanin.

Suomennetut teokset:
Donner-ryhmä, novelleja, suom. Taina Rönkkö, 2011 (Akta dig för att färdas alltför fort, 2011)
Talvisota. Avioliittoromaani, suom. Jaana Nikula, 2013 (Vinterkrig. En äktenskapsroman, 2013)

 • Tähdet eivät ole ikuisia!

  Ihminen on katsellut tähtiä aikojen alusta.

  Paitsi ehkä Elvis, jonka kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta. Elvistäkin kuuluisampi ja pitkäikäisempi tähti on Aurinko.

 • Hei pöytälaatikkorunoilija, tee runovideo Minna Joenniemen kanssa

  Oi maamme! -ohjelma etsii uusia videotaideteoksia

  On ihan vanhanaikaista laulaa serenadi parvekkeen alla, kun voi lähettää rakkausvideon ja jakaa sen kaikkien kanssa. Toimittaja Minna Joenniemi tekee parhaillaan Oi maamme -ohjelmaa, jossa ihmisiä kannustetaan leikkaamaan itse videotaideteoksia.

 • Lähdetkö puikkomieheksi?

  Miksi purjeveneissä puhutaan käsittämättömyyksiä?

  Mitä vastaat, jos sinua pyydetään gastiin? Eihän veneeseen kehtaa mennä seisomaan tumput suorina, jos ei edes ymmärrä siellä käytettyjä termejä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kun avaruuden sivilisaatio soittaa, älä vastaa

  Kiinan suosituin scifikirjailija Cixin Liu Worldcon75:ssa

  Kiinalainen tieteiskirjallisuus tekee samaan aikaan näyttävää esiinmarssia kuin Kiinan suurvalta-asema vahvistuu. Insinööri-kirjailija Cixin Liu voitti vuonna 2015 Hugon, yhden maailman suurista scifi-kirjallisuuspalkinnoista teoksellaan Three-Body Problem. Cixin Liun kekseliäs ja megalomaaninen scifi-eepos varoittaa avaruuden sivilisaatioista.

 • Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua?

  48 tunnissa sähkökatkos lamaannuttaisi arkielämän.

  Suomi toimii nykyään täysin sähkön varassa. Lyhyetkin sähkökatkot hankaloittavat elämää, mutta jo 48 tunnissa hankaluudet muuttuvat vakaviksi ongelmiksi: veden tulo lakkaa, ruoat pilaantuvat, pakkasella kotien lämpötila laskee. Nykyisten suositusten mukaan ihmisten kannattaisi varautua ns. kotivaralla selviytymään 72 tunnin ajan.

 • Tiesitkö tämän mustikasta?

  Säännöllinen mustikan syöminen voi lieventää tulehdustilaa.

  Mustikka on metsien kultakimpale. Jo muutama desi mustikoita päivässä auttaa kattamaan hyvän osan esimerkiksi päivän kuitumäärästä ja E-vitamiinitarpeesta. Säännöllinen mustikoiden syöminen voi myös lieventää esimerkiksi diabetekseen ja sepelvaltimotautiin liittyvää matala-asteista tulehdustilaa.

 • Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille extreme-lajeissa

  Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja euforisia hetkiä.

  Uudessa sarjassa Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille jokamiehen extreme-lajeissa. Ensimmäiset, syksyllä 2017 suoritettavat lajit ovat 150 kilometrin merimelonta ja 130 kilometrin polkujuoksu. Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja – toivottavasti – itsensä ylittämisen euforisia hetkiä.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri