Hyppää pääsisältöön

Suomalaisia tv-aarteita: Musta tuntuu

Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Mtv3 KulttuuriCocktail

KulttuuriCocktail kertoo suomalaisen television omaperäisimmistä sarjoista. Neljäs tv-helmi on Neil Hardwickin käsikirjoittama ja ohjaama Musta tuntuu (1985).

Musta tuntuu on mystisin suomalainen televisiosarja, jonka kanssa olen ollut tekemisissä. Sekä teoksen että siihen liittyvän materiaalin on luultu kadonneen. Vaikutti pitkään siltä, etten pysty kirjoittamaan tätä osaa, koska käytössäni oli vain muutama YouTubeen ladattu kohtaus, nettikirjoituksia ja yksi valokuva.

Niukkuus sekoitti pääni. Sain pakkomielteen materiaalin löytämisestä, koska monien tv-katsojien muisteluissa Hardwickin luomusta on luonnehdittu mestariteokseksi.

Salapoliisityö kannatti: sarjan puvustaja Teija Länsiö löysi yhteydenottoni jälkeen vinttikomerostaan Hardwickin käsikirjoituksen. Omituista kyllä, sarjan loppuhuipennus tapahtuu vintillä. Toinen outo yhteensattuma on se, että kyseinen vintti sijaitsee naapuritalossani. Musta tuntuu kuvattiin marras- ja joulukuussa vuonna 1985. Helsinki näyttää nyt lumen peitossa liki samanlaiselta kuin siinä.

Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Mtv3 KulttuuriCocktail

Myös sarjan kaikki viisi osaa ovat löytyneet MTV:n arkistosta. Tässäkin tapauksessa fiktiomaailma meni sekaisin tosielämän kanssa: arkisto on tärkeässä roolissa Hardwickin dekkarissa, jossa nuori poliisi päätyy äitinsä kanssa selvittämään kahta murhamysteeriä. Onneksi ruumiita ei tullut vastaan oman salapoliisityöni aikana.

Ennen kuin pääsen asiaan, pyydän apuasi. Sarjaa ei ole esitetty 80-luvun jälkeen MTV:llä, eikä sen tv-versiota ole edes tekijöillä tallella. Näkemäni työnauhaversio ei ole täydellinen: sen ääniraidalla kuuluu Hardwickin ohjauskomentoja. Jos tiedät, että jonkun hyllystä löytyy Musta tuntuu esimerkiksi vhs-nauhana, ota yhteyttä. Yhteystiedot ovat kirjoituksen lopussa.

Näkemäni perusteella voin todeta, etteivät sarjasta muistikuviensa perusteella kirjoittaneet ole sortuneet liioitteluun. Kyseessä on mestariteos, joka pitäisi saada pikaisesti kaikkien nähtäväksi.

Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Mtv3 KulttuuriCocktail

Musta tuntuu on Neil Hardwickin kunnianosoitus näyttelijä Ritva Valkamalle, hänen pitkäaikaiselle yhteistyökumppanilleen. Hardwick kirjoitti toisen päärooleista Valkamalle, ja antoi näyttelijän kiinnostuksen kohteiden vaikuttaa tyylilajiin.

– Ritva on dekkarifriikki, ja minä olen pohjimmiltani – tai olin silloin – humoristi. Siksi siitä kehkeytyi koominen dekkari. Sarja oli tavallaan lahjani Valkamalle ja samalla haaste itselleni, koska en ollut nähnyt mitään, joka muistuttaisi sitä, kertoo Hardwick.

Valkaman esittämä Lilli Nygren työskentelee siivoojana patologian laitoksella. Hän vaikuttaa lähes näkymättömältä, käsikirjoituksessa Lilliä luonnehditaan "läpinäkyväksi, kuuromykäksi siivoojaksi". Mutta hänellä on kuitenkin taito urkkia tietoja ja päästä ihmisten lähelle.

Lillillä on Suojelupoliisissa työskentelevä poika Erkki, jota esittää Taneli Mäkelä. Musta tuntuu oli 26-vuotiaan Mäkelän läpimurtorooli. Ohjaaja kertoo kiinnittäneensä huomiota nuoreen vakavailmeiseen näyttelijään Jouko Turkan Tuhat ja yksi yötä -tulkinnassa. Samasta esityksestä löytyi myös Satu Silvo, joka tekee sarjassa roolin Erkin edesmenneenä tyttöystävänä.

Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Katso! KulttuuriCocktail

– Minulle oli jätetty Teatterikorkeakoulun vahtimestarin koppiin soittopyyntö. Siellä vastasi Neil Hardwick, joka pyysi minua sarjaansa mukaan. Sanoin heti kyllä, vaikka en tiennyt hankkeesta mitään, muistelee Taneli Mäkelä.

Näyttelijäopiskelija oli luonnollisesti innoissaan päästessään tekemään töitä Hardwickin, Valkaman ja Aarre Karénin kaltaisten ammattilaisten kanssa. Mäkelä kuvailee saamaansa tarjousta teatterikorkeakoululaisen lottovoitoksi. Eniten innostusta herätti kuitenkin käsikirjoitus.

Musta tuntuu on ainoa käsikirjoitus, jonka pois heittämistä kadun. Se hohkasi ensimmäisistä sivuista lähtien älyä ja huumoria juuri sopivassa suhteessa. Vieläkin ihmetyttää, että kaikki dialogin kielelliset oivallukset on keksinyt suomen vasta aikuisena oppinut tyyppi.

Mäkelä kertoo oivaltaneensa vasta neljännellä lukukerralla, kuinka ovelia vinkkejä pääsyyllisestä oli ripoteltu tekstiin.

Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Yle/KulttuuriCocktail KulttuuriCocktail
Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Yle/KulttuuriCocktail KulttuuriCocktail

Hardwick tiesi jo kirjoitustyön alkaessa, kuka tarinan pääkonna on, mutta salasi sen kaikilta työryhmään kuuluvilta viime hetkiin asti. Tiedon panttaaminen ei häirinnyt Mäkelää, mutta Valkama armoitettuna dekkarifanina uteli loppuratkaisua monin keinoin. Hän yritti saada Hardwickin paljastamaan nimen sillä verukkeella, ettei pysty näyttelemään epätietoisuudessa.

– Aina kun Ritvan uteleminen lähti lapasesta, vein hänet nurkan taakse ja kerroin jotain ympäripyöreää syyllisestä. Sitten hän rauhoittui vähäksi aikaa, muistelee Hardwick lempeästi.

Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: IS KulttuuriCocktail

Ohjaaja piti loppuratkaisun omana tietonaan, koska pelkäsi tiedon vaikuttavan näyttelijäntyöhön. Jos näyttelijä olisi saanut tietää olevansa murhaaja, tarkkaavainen katsoja olisi saattanut huomata sen eleistä ja ilmeistä.

– Nämä pienet nyanssit saadaan pois harjoittelemalla, mutta meillä ei ollut aikaa. Kuvauksissakin oli kiire. Kerrankin minun piti pyytää Valkamaa näyttämään hämmästyneeltä. Hän kysyi, miksi. Sanoin, että nyt vaan tottelet minua, motiivin saat huomenna.

Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Mtv3 KulttuuriCocktail
Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Mtv3 KulttuuriCocktail
Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Mtv3 KulttuuriCocktail

Hardwickin salailumetodi kannatti. En tiedä ketään sarjan nähnyttä, joka olisi pystynyt päättelemään syyllisen henkilöllisyyden kuin vasta viimeisen osan lopussa. Tuntuukin uskomattomalta, että käsikirjoituksen tekijällä ei ole aiempaa kokemusta dekkareista ja jännärijuonen punomisesta, ei edes lukijana.

Ohjaaja muistelee kirjoitusprosessia "helvetin tuskalliseksi". Sitä edeltänyt ideoiminenkin oli tummasävytteistä.

– Istuin pitkät ajat yksikseni iltamyöhällä. Kuuntelin Miles Davisia, siemailin Lagavulinia ja sukelsin mieleni pohjaan etsimään aarteita. Tai hirviöitä. Prosessin alussa en tiennyt, kuka on murhaaja. Tuskin edes tiesin, että kyseessä on murha.

Kirjoitusvaiheen taustalla soinut Davisin ja muutaman muun jazz-ikonin musiikki päätyi sarjan ääniraidalle. Hardwick poimi käsikirjoitukseensa paljon elementtejä omasta henkilöhistoriastaan. Sarjasta löytyy useita kohtauksia, jotka on otettu sellaisinaan oikeasta elämästä.

Yksi näistä on absurdi puhuttelu Suojelupoliisissa, kun Hardwick oli hakemassa Suomen kansalaisuutta. Ensimmäisen osan alkuun sijoitetussa kohtauksessa Hardwick esittää itse itseään. Hän joutuu kertomaan esimerkiksi filosofian opiskelustaan. Kuulustelija on erityisen kiinnostunut tietämään, onko Hardwick lukenut Marxin teoksia.

Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Mtv3 KulttuuriCocktail
Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Mtv3 KulttuuriCocktail

Sarjan nimi viittaa sen tyylilajiin eli mustaan huumoriin, mutta siihen liittyy myös omaelämäkerrallinen puoli. Kyseessä on murhatarina, jonka kerronta on tunteellista. Olisi harhaanjohtavaa puhua vain kliinisestä rikostutkintakertomuksesta.

– Ne demonit, jotka riivaavat Taneli Mäkelän näyttelemää Erkki Nygreniä, ovat omasta elämästäni. Minun tuskani avioliitossani toimivat emotionaalisina generaattoreina Nygrenin sielunmaisemassa. Siis, musta tuntuu tältä.

Nygreniä voisi luonnehtia obsessiiviseksi, hyväntahtoiseksi, mutta syvästi haavoittuneeksi hahmoksi. Hän on kunnianhimoinen mammanpoika, joka ei ole päässyt yli entisen naisystävänsä kuolemasta.

Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Mtv3 KulttuuriCocktail

Sarjan edetessä Nygrenille alkaa paljastua, ettei hänen suurin rakkautensa Anita olekaan niin viaton kuin hän on uskonut. Lopussa oikeastaan melkein kaikki nuoren miehen elämän peruspilarit ovat toisin kuin hän on luullut. Hardwick käsittelee nerokkaasti Nygrenin kamppailua identiteettinsä kanssa – katsoja ei ole aina varma, onko kyseessä valemuisto vai oikeasti tapahtunut tilanne. Myös Mäkelän vähäeleinen roolisuoritus jättää tilaa spekulaatioille.

Satu Silvon esittämä Anita nähdään Nygrenin muistoissa ja surrealistisissa unissa. Yhdessä takaumassa Silvo ja Mäkelä makaavat kylvyssä. Tämän tuokion tekemiseen meinasi päättyä kahden lupaavan, nuoren näyttelijän ura. Hardwick muistelee edelleen kauhulla tapahtunutta.

Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Mtv3 KulttuuriCocktail
Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Mtv3 KulttuuriCocktail

– Kuvasimme sitä Silvon kodin kylpyammeessa Pietarinkadulla Helsingissä. Valaisuun tarkoitettu punapäälamppu rupesi kaatumaan veteen. Onneksi olin valppaana ja sain lampun viime hetkellä kiinni. Muistan ajatelleeni, että voihan saatana, siinä oli hajota kallis lamppu.

Hetken päästä Hardwick tajusi lähes tappaneensa kaksi näyttelijää uransa alkumetreillä. Tämä aiheutti ohjaajalle trauman, joka vaivasi häntä kauan. Hardwick päätti sijoittaa mieltään painaneen episodin seuraavaan työhönsä: Pakanamaan kartassa (1991) on kohtaus, jossa Mari Rantasila makaa saksofonia soittaen kylpyammeessa, ja valoteline kaatuu veteen.

Myös Musta tuntuu -sarjan loppuhuipennuksen tekemiseen liittyy makaaberi tarina. Kohtausta kuvattiin Silvon talossa, tällä kertaa vintillä ja ylimmän kerroksen parvekkeella. Sieltä Aarre Karénin esittämä hämäräperäinen hahmo syöksyy kuolemaansa. Kun kaikki oli kuvattu, äänisuunnittelija tuli sanomaan Hardwickille, ettei heillä ole ääntä, kun ihminen iskeytyy asfalttiin pudottuaan kahdeksan kerrosta.

– Päätin tilata teurastamolta sian ruhon. Se tuotiin Pietarinkadulle, ja tarpeiston pojat kantoivat sen katolle, koska talossa ei ollut hissiä. Sika heitettiin alas. Tuli hyvä ääni, kuvailee ohjaaja.

Ruho palautettiin teurastamolle, ja MTV maksoi laskun sen lainaamisesta. Sian hinnasta syntyi pieni kriisi, kun väsyneet näyttelijät saivat kuulla, että ruhon tuntivuokra oli korkeampi kuin heidän tuntipalkkansa. Tämä on varsin ymmärrettävää: neljä vuotta Teatterikorkeakoulua, ja silti palkkapussi on pienempi kuin kuolleella sialla.

Kohtauksen purkittaminen ei mennyt ongelmitta. Työryhmä kiinnitti hyvissä ajoin rappukäytäviin varoituslappuja, ettei pihalla saa kulkea tiettyyn aikaan. Järjestäjä kävi myös soittamassa ovikelloja ja informoimassa talon asukkaita. Kaikki eivät silti huomanneet varoituksia.

– Yksi vanhempi rouva säikähti pahasti, kun hän kahvia keittäessään näki ikkunasta taivaalta putoavan sian. Olihan siinä vähän selittelemistä.

Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Mtv3 KulttuuriCocktail


Musta tuntuu
on esitetty kerran uusintana, vuonna 1988. Uusintakierrosta varten MTV:n viihde- ja ohjelmapäällikkö Päiviö Pyysalo pyysi Hardwickia kirjoittamaan sarjaan vielä viidennen osan. Sen tekeminen oli virhe, koska neljäs osa loppuu tyylikkäästi ilman auki jääviä kysymyksiä.

– Viidennen jakson kirjoittaminen oli hyvin vaikeaa. Satu Silvo oli sen tekemisen aikaan isosti raskaana. Näyttelijä Eero Pikkarainen oli saanut aivoinfarktin ja oli sen takia lähestulkoon puhekyvytön. Nämä seikat piti sisällyttää tarinaan.

Viidennen osan kunniaksi on sanottava, että siinä on hyvin kaunis loppu ja muutamia upeita surrealistisia hetkiä. Muutoin kaikesta voi aistia, että työryhmä on puurtanut sitä hampaat irvessä. Jälki on sekavaa ja väkinäistä. Jos sarja vielä joskus julkaistaan dvd:nä, laittaisin viidennen osan extra-materiaaleihin. Pahoin kyllä pelkään, ettei dvd:tä tulla koskaan näkemään musiikkiin liittyvien tekijänoikeusongelmien takia.

On järjetöntä, että Musta tuntuu on unohtunut ja kadonnut MTV:n arkistoon. Sarja on nimittäin nerokas. Se toimii edelleen hämmästyttävän hyvin kaikilla tasoilla: se jännittää, naurattaa ja kalvaa. Erityisesti Taneli Mäkelän ja Ritva Valkaman yhteispeli on herkullista seurattavaa.

Vielä järjettömämpää on se, ettei Hardwickille tarjottu Pakanamaan kartan jälkeen ohjaustöitä televisioon.

– 90-luvulla halpuuttamisen ja tyhmistymisen meteoriitti iski tv-maailmaan, ja minä dinosauruksena en löytänyt tietä eteenpäin, muistelee ohjaaja.

Se, ettei Hardwick saanut jatkaa kunnianhimoisia ohjauksiaan televisiossa, on suomalaisen tv-historian yksi suurimmista häpeätahroista.

Musta tuntuu
Musta tuntuu Kuva: Mtv3 KulttuuriCocktail

Tuomas Karemo
tuomas.karemo@yle.fi

Edit: Artikkeli liitetty radio-keskusteluun, jossa Neil Hardwick vieraana 8.9.2017.

Kommentit