Hyppää pääsisältöön

Tutkija: "Kiusaaminen on kuin rikkaruoho - jos sille ei tee mitään, se alkaa rehottaa"

Kiusaamista vastustavia kampanjoita ja hankkeita on viime vuosina pantu alulle kiihtyvään tahtiin. Keulakuvina on nähty mm. Cheek, Duudsonia, Robin, Elastinen, kamppailijoita ja hoppareita. Kampanjoilla on ollut myönteinen vaikutus kiusaamisen vähenemiseen, mutta koska aihetta alettiin tutkia tarkemmin vasta 90-luvulla, on vaikeaa sanoa, kuinka suuri vaikutus on ollut pitkällä aikavälillä.

Kiusaamista alettiin Suomessa tutkia vasta 90-luvulla.

Kiusaamiseen alettiin suhtautua vakavammin vasta 2000-luvulla. Perusopetuslakiin lisäys oppilaiden turvallisesta oppimisympäristöstä kirjoitettiin vuoden 2003 viimeisenä päivänä. Kiusaamista alettiin Suomessa tutkia vasta 90-luvulla.

– Parikymmentä vuotta sitten ei kiusaamisesta juuri puhuttu: ei mediassa eikä todennäköisesti paljon kouluissakaan. Haastattelemani aikuiset, jotka kävivät koulua 80-90-luvuilla ovat sanoneet, että kouluissa oli hieman "elä ja anna toisten kuolla" -meininki, kertoo erityistutkija Elisa Poskiparta Turun yliopistosta.

Elisa Poskiparta, erityisiantuija, Turun Yliopisto
Elisa Poskiparta, erityisiantuija, Turun Yliopisto Kuva: Yle Marja Hintikka Live,elisa poskiparta,Turun yliopisto,erityisasiantuntijat

Kampanjatahti on kiihtynyt

Vuosisadan vaihteen jälkeen tahti on muuttunut. Kouluissa on järjestetty erilaisia paikallisia ja valtakunnallisia kampanjoita kiusaamista vastaan. Tietoisuus siitä miten kiusaamisen kanssa tulee toimia on lisääntynyt kouluissa paljon.

Kaikille pitää taata turvallinen oppimisympäristö.

– Lakiin tuli vuonna 2003 määräys, jonka mukaan kaikille pitää taata turvallinen oppimisympäristö. Koulujen piti lanseerata suunnitelma siitä, miten eri kiusaamistilanteissa tulee toimia.

Käsi korvalla
Käsi korvalla Kuva: Yle/public domain Marja Hintikka Live,kiusaaminen

Eriyisesti viime vuosina kampanjoihin on otettu mukaan valtakunnan kovimpia nimiä. Duudsonit ovat jo useita vuosia tehneet kouluvierailuja, viimeisimpänä isona julkkiksena kiusaamista vastaan lähti Cheek. Tunnettujen nimien mukanaolo lisää kampanjoiden tehokkuutta nuorten parissa.

– Palaute on ollut hyvää. Lapset ja nuoret tarttuvat aiheeseen tätä kautta helpommin ja se on yksi tärkeä tapa viestittää, että kiusaaminen on huono asia. Sanoma menee paremmin perille, kun sen kertovat heille tärkeät henkilöt.

Kiusaaminen on kuin rikkaruoho.

Vaikka kiusaaminen on vasta viime vuosina noussut entistä suuremmaksi puheenaiheeksi, on sitä aina ollut ja on todennäköistä, että sitä tulee myös valitettavasti aina esiintymään.

– Kyllä kiusaaminen on viimeisen kymmenen vuoden aikana vähentynyt - sekä toisten kiusaaminen että kiusatuksi joutuminen. Mutta kaikki työ ei ole vielä tehty. Olen realistinen ja ajattelen, että koulukiusaamista tulee aina olemaan. Se on kuin rikkaruoho, jota pitää koko ajan nyppiä tai muuten se alkaa rehottaa, summaa Poskiparta.

Lisää ohjelmasta

Poika lyö nyrkillä ja irvistää
Poika lyö nyrkillä ja irvistää Kuva: pixabay.com/cre8tivehome0 eve mantu,Marja Hintikka Live
Maisa Torppa
Maisa Torppa Kuva: Kai Joronen Photography marja hintikka live
Heikki Soini: Sortoa pitää vahvistaa!
Heikki Soini: Sortoa pitää vahvistaa! Kuva: YLE / Jussi Nahkuri, grafiikka: Hans Weckman kolumnikuva puhekuplalla
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.