Hyppää pääsisältöön

Aikuisiän akne yllättää ja harmittaa: hormonit ja ympäristötekijät syypäitä?

Nainen peilaa finniä
Finnejä aikuisena? Nainen peilaa finniä Kuva: Yle / Marjo Lundvall Akuutti,iho

Finnit ja murrosikä kuuluvat yhteen. Itse kukin muistaa teini-iän näppylät, joita puristeltiin ja peiteltiin mitä moninaisimmilla tököteillä. Aikuisena naamaan ilmestyvä akne sen sijaan hämmentää ja harmittaa. Mikä ihme nyt tuli, sekosivatko hormonit vai mistä on kysymys? Entä onko ruokavaliolla osuutta naaman kukkimiseen?

27-vuotias hyvinvointi- ja lifestyle-bloggaaja Hilla Lamminpää muistaa hyvin, kuinka hänen ihonsa alkoi oireilla reilu vuosi sitten.

– Syksyllä 2015 finnejä puski pintaan viikko viikolta enemmän. Entiset pehmoiset poskeni olivat eräänä päivänä niin täynnä epäpuhtauksia, punaisia finnejä ja arpia, että päätin marssia lääkäriin. Ihotautilääkäri katsoi hetken ja totesi, että sehän on selvä akne

Perimmäistä syytä Hillalle yllättäen puhjenneeseen akneen ei erikoislääkärikään pystynyt määrittelemään. Hoidoksi määrättiin antibiootteja, jotka helpottivat oireita, vaikka näppylät eivät kokonaan hävinneetkään.

Hormonit, stressi ja kemikaalikuorma syyllisiä?

Nyt Hilla on tuore äiti, ja kuinka ollakaan, iho on parantunut huomattavasti.

– Uskon, että hormonaalisilla ehkäisyillä oli syynsä aknen puhkeamiseen. Iho parani jo raskausaikana, ja on synnytyksen jälkeenkin pysynyt hyvänä. Mietin kovasti, uskallanko enää palata hormonikierukkaan tai pillereihin, niin ikävä juttu akne on.

nainen työntää lumisessa pihapiirissä vauvanvaunuja
Hilla Lamminpää on tuore äiti nainen työntää lumisessa pihapiirissä vauvanvaunuja Kuva: Hilla Lamminpää/ Hilla's lifestyle blog Akuutti

Kuten Hillankin tapauksessa, aikuisiän aknen syyt ovat usein hormonaalisia. Nuoremmilla aikuisilla naisilla epäsopivat ehkäisypillerit tai hormonikierukka saattavat aiheuttaa aknen. Toisaalta hormoniehkäisyn lopettaminenkin voi laukaista aknen.

Vanhemman iän akne puolestaan saattaa olla vaihdevuosien hormonimuutoksen aikaansaannosta.

Myös stressiä epäillään yhdeksi osatekijäksi aikuistyypin aknen lisääntymisessä. Samoin ilmansaasteet ja yhä lisääntyvä kemikaalikuormitus rasittavat ihoa.

Joillakin lääkkeillä on todettu yhteys aknen syntyyn. Tällaisia ovat esimerkiksi suun kautta otettavat kortisonivalmisteet sekä rauhoittavat- ja psyykenlääkkeet.

Aikuisiän aknea todetaan jonkin verran miehilläkin. Miehet vain lähtevät ihotautilääkärin luokse naisia harvemmin, niinpä ongelman laajuus on enemmän arvailujen varassa.

Kun nuoruusiän akne tulee yleensä rasvaiseen ihoon, aikuisena kuivaihoinenkin voi sen saada riesakseen.

Elintapojen ja ravinnon osuutta kartoitetaan

Kun etsitään syitä aikuisen ihon äkkilliseen akneihottumaan, kartoitetaan niin potilaan yleiskuntoa kuin elintapojakin.

– Lääkäri kyseli ruokavalioista, hormonitoiminnasta, kasvojenhoidosta ja stressistä. En kyllä osannut nimetä, mikä se voisi olla. Puskista iski niin sanotusti keskellä kirkasta päivää, Hilla Lamminpää muistelee.

Hilla vähensi kuitenkin omassa ruokavaliossaan sokerin, herkut ja valkoisen vehnän minimiin.

lautasella korvapuusteja, voipullia
Sokeri vaikuttaa ihoon? lautasella korvapuusteja, voipullia Kuva: Yle / Marjo Lundvall Akuutti,pulla

Yksiselitteistä tieteellistä näyttöä tiettyjen yksittäisten ruoka-aineiden vaikutuksista ei ole. Monesti aknea potevat kuitenkin huomaavat, että joihinkin ruokiin iho reagoi epäsuotuisasti. Yksilölliset erot ovat suuria.

Sokerin haitallinen vaikutus ihon tulehdusprosesseihin tunnetaan. Runsas insuliinieritys voi osaltaan kiihdyttää talirauhastoimintaa.

Terveellinen ruokavalio on joka tapauksessa aina hyväksi, myös ihon kannalta. Esimerkiksi marjojen antioksidanteista ihokin pitää.

Tupakointi puolestaan heikentää ihon pintaverenkiertoa, jolloin tulehdusalttius kasvaa.

Kosteutta ja hellävaraista hoitoa

Usein aikuisiän aknea poteva syyllistyy samaan virheeseen kuin nuoremmatkin akne-ihoiset: liialliseen pesuun ja hinkkaamiseen.

Pesuylikuormitus kuivattaa ihoa ja saattaa jopa vain pahentaa aknea. Hyvin rasvaiselle, nuorelle iholle tarkoitetut puhdistusaineet pitäisi aikuisen aknen hoidossa unohtaa täysin.

Hilla Lamminpää kirjoittaa liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvää blogia, ja on tottunut myös itse esiintymään valokuvissa. Meikkaaminen mietitytti aknen ollessa pahimmillaan.

– On ollut aikoja kun on tehnyt mieli peittää iho paksulla meikkivoidekerroksella, mikä ei varmasti paranna asiaa. Instagramin kasvokuvatkin mielellään käsittelin jonkun filtterin läpi, Hilla kertoo.

meikkipussukassa meikkejä
Akneihon meikkaus vaatii huolellisuutta meikkipussukassa meikkejä Kuva: Yle / Marjo Lundvall Akuutti,meikkaus

Ihotautilääkärit ja kosmetologit ovat samaa mieltä siitä, että meikkaaminen sinänsä ei aiheuta aknea. Allergiset oireet ovat sitten asia erikseen, kukin yleensä huomaa itsekin, jos saa jostain tuotteesta allergiaoireita.

Meikillä voi hyvinkin peittää näppylöitä, kunhan sitten muistaa puhdistaa ihon, mielellään vesiliukoisilla puhdistusaineilla. Ei liian rasvaisia, ei liian kuivattavia pesuaineita.

Akneiho on syytä pitää kosteana, eli meikin alla tarvitaan hyvä kosteusvoide.

Apua ihonhoitoon ja oikeanlaisten voiteiden selvittämiseen voi hakea myös ammattitaitoiselta kosmetologilta.

Vaikeisiin tapauksiin järeämmät hoidot

Lääkärit aloittavat aikuisiän aknen hoidon yleensä paikallishoitovoiteilla, joilla vähennetään talin muodostumista ja bakteerikasvua.

Jos voidehoito ei tuota tulosta, päädytään yleensä useamman kuukauden mittaiseen tetrasykliini-antibioottikuuriin.

Vielä vahvempi lääke on retinoidien lääkeryhmään kuuluva isotretinooni. Se on tutkitusti erittäin tehokas, mutta aiheuttaa osalle käyttäjistä pahoja sivuoireita.

Lääkeaine erittyy maksan kautta, jolloin maksavaurioiden riski kasvaa. Lääkkeen käyttäjille tehdäänkin veren maksa- ja rasva-arvojen mittaus säännöllisesti. Osalle potilaista aine on aiheuttanut myös masennusoireita.

Isotretinoonin käyttöä säädellään siten, että hedelmällisessä iässä olevilla naisilla tulee käytön aikana olla sataprosenttinen ehkäisy. Raskaana oleville aine voi aiheuttaa sikiövaurioita.

Lievemmät isotretinoonin sivuoireet liittyvät ihon, hiusten, silmien, huulten ja nenän limakalvojen kuivumiseen. Näiden oireiden kanssa käyttäjät yleensä pärjäävät, ja ovat tyytyväisiä aineen tehoon.

Koska aikuistyypin akne on usein lievää tai keskivaikeaa, lääkinnällinen hoito pystytään antamaan perusterveydenhuollon piirissä, julkisella tai yksityisellä puolella.

Kaikkein vaikeimmat tapaukset ohjataan Iho- ja allergiasairaalaan.

Nuorilla akne aiheuttaa usein itsetunto-ongelmia. Yhtä lailla ihon kukkiminen häiritsee aikuisia, mutta he osaavat ehkä nuoria nopeammin hakea ammattiapua.

Hilla Lamminpääkin miettii, miten akne nakersi myös henkisesti.

– Kyllä se aknevaihe harmitti todella paljon, asia mietitytti päivittäin. Huono iho voi vaikuttaa myös itsetuntoon, jos tilanne menee todella pahaksi. Onneksi apua oli saatavilla ja ihoni parani.

Asiantuntijat ja lähteet:

MATTI KARTAMAA ihotautien erikoislääkäri, Lääkärikeskus Mehiläinen

HUS / Iho- ja allergiasairaala

Iholiiton tietopaketti aknesta

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Lisää ohjelmasta

Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa.
Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa. Kuva: Mira Pelo / Yle koronavirus,perheet,vanhemmuus
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina Kuva: Tommi Parkkinen/Yle uusperheet,parisuhde,terapiat,Järvenpää,lapset (perheenjäsenet),Itsetuntemus