Hyppää pääsisältöön

Cheek ja Elastinen selittävät Sinuhe-sinkun nimen: Niin on ollut ja niin on aina oleva on Waltari-lainaus

Profeetat on uusi hip hop -bändi, joka on jo syntyessään Suomen suurin.

Cheek ja Elastinen on nyt Profeetat. // Kuva: YleX / Elina Leino

Tänään 29. marraskuuta se tapahtui: Cheek ja Elastinen julkaisivat yhteisen Sinuhe-nimisen kappaleen Profeetat-nimellä.

Sinuhe Kaikessa Cheekin tekemisessä on aina huokunut mahtipontisuus. Jätti-iso paluu lavoille Blockfestissä, stadionkeikat ja Alpha Omega -niminen levy ovat hyviä esimerkkejä suuruudesta. Profeettojen meininki noudattaa samaa mahtipontista linjaa: Sinuhe ei ole mikään perinteinen nimi biisille – eikä Profeetat bändille.

Sinuhe voisi viitata nimensä puolesta Cheekin kotikonnuilla sijaitsevaan lahtelaiseen leipomoon. Chekkosen tausta huomioiden loogisempaa olisi kuitenkin se, että nimellä viitattaisiin esimerkiksi Egyptiin.

Ja niin tehdäänkin: Cheek ja Elastinen kertovat YleX Aamun haastattelussa, että kappaleen nimellä viitataan Mika Waltarin klassikkoromaaniin, vuonna 1945 julkastuun Sinuhe Egyptiläiseen.

Mutta siitäkin huolimatta biisin nimi herättää kysymyksiä: eihän siinä kertaakaan mainita Sinuhea.

- Se on tuo lainaus, niin on ollut niin on aina oleva, joka toistuu. Se on _Sinuhe Egyptiläisest_ä, Elastinen sanoo.

"Se on ehkä tahallaan vähän harhaanjohtava nimi."― Elastinen

- Se on ehkä tahallaan vähän harhaanjohtava nimi. Se ei kerro kappaleesta kauheasti, mutta ainakin herättää huomiota, Elastinen sanoo.

Biisi on herättänyt jo nyt sellaista huomiota, jota kaksikko ei edes haluaisi: Cheekin ja Elastisen faniryhmät ovat lähettäneet massaviestejä, joissa kehotetaan kuuntelemaan kappaletta vuorokauden ympäri, jotta se tekisi striimausennätyksiä.

Se ei Cheekin mukaan ole biisin pointti. Hän toivoo, että sitä kuunnellaan vain sen vuoksi, että siitä pidetään. Jos ei pidä, biisiä ei tarvitse kuunnella.

- Tuollainen kehitys, jota lavastetaan tai yritetään muokata, ei ole koskaan kestävää, Elastinen jatkaa.

Profeetat on Suomen suurin

Profeetat on tavallaan tulokasbändi. Mutta koska sen jäsenet ovat Chekkonen ja Ela, se on jo syntyessään Suomen suurin hip hop -bändi.

Kaksikon muodostama bändi on jatkoa vuonna 2013 julkaistulle Profeetat-kappaleelle, joka löytyy Cheekin Kuka muu muka -albumilta.

- Siitä saatiin nimi uudelle poikabändille nyt jälkeenpäin, Cheek sanoo.

Nimelle, joka on jo ehtinyt herättää närää loukkaantumisen luvatussa maassa – eli netissä. Profeetta on yleensä uskonnossa käytetty ilmaus jumalallisen sanan välittäjästä.

Aika mahtipontinen nimi bändille siis!

Elastisen mukaan Profeetat-nimen taustalla ei ole mitään uskonnollista vibaa. Nimen tarkoituksena ei ollut loukata ketään eikä viitata siihen, että Ela ja Cheek pitäisivät itseään hip hopin jumalina.

- Siitä voi kaikki olla eri mieltä, kuka on hip hop -jumala, mutta ei me aikanaan väitetä olevamme, Elastinen kertoo.

Kuuntele Cheekin ja Elastisen haastattelu alta:

Chekkonen ja Ela nousevat Profeetat-areenakonserttien merkeissä yhdessä lavalle huhtikuussa Turun Gatorade Centerissä ja Helsingin Hartwall Arenalla.

Lue myös:

Biisianalyysissä Sinuhe: Elastinen ja Cheek aloittavat Profeetat-saagansa täysosumalla

Analyysi: Cheek ja Elastinen ovat itse asiassa yllättävän erilaisia lavalla – tällaiset räppärit Profeetat-yhteiskonsertissa nähdään